Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kto by nepoznal zázračnú babku Perinbabu,  ktorá rada vytriasa perinu? Žije vysoko v horách a svojou zázračnou perinou prikrýva svet bielym kobercom. Svojou láskavosťou a dobrotou si získa nielen malú Dorotku, ale aj odvážneho Jakuba,  ktorý sa nebojí ani samotnej smrti... Slovenská rozprávka je plná fantázie a kúzelných obrazov, aké dokáže vyčariť naozaj jedinečný režisér Juraj Jakubisko. Na začiatku zachráni Pani Zima (Giulietta Masinaová) malého Jakubka z rúk smrti, pretože sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej Zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou robí na Zemi sneh. Napriek šibalstvám, ktoré chlapec spôsobí, má zázračná Perinbaba Jakuba (Tobias Hoesl) rada a pomáha mu aj po tom, ako opustí jej sídlo a vydá sa medzi ľudí, kam ho ťahá láska ku krásnej Alžbetke (Petra Vančíková).  Lenže kým zaľúbenci vystroja svadbu, čaká na nich ešte nejedno trápenie so zlou macochou a jej dcérou Dorou (Milada Ondrašíková), a so smrťou, ktorá si na Jakuba neprestala brúsiť zuby... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (296)

Z0oMb3E 

všetky recenzie používateľa

Neviem prečo sa zaužívalo Perinbabu púšťať na Vianoce? Však nemá s Vianocami nič spoločné, ale je pravda, že si bez nej Vianoce predstaviť neviem. Táto rozprávka sa stala nesmrteľnou, pretože je vhodná azda pre každého. Jakubisko vedel čo robí. Avšak po X pozretí stráca na čare. Obrovskú rolu tu však zohráva jeden z najznámejších soundtrackov. ()

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Perinbaba je pre mňa už od detstva neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Sledujem ju pravidelne každý rok, nie len preto, že sa mi ako jediná rozprávka zdá celkom zmysluplná, ale aj pre zvláštnu, výnimočnú, magickú a snovú atmosféru, ktorú je Jakubisko, ako režisér schopný vytvoriť. Dôvod, pre ktorý nemôžem dať plný počet bodov je, že sa mi nepáči, ako sa vo filme prezentujú zvieratá, ani ako často sa v ňom objavujú kožušiny. Vlky nahradené nemeckými ovčiakmi tiež nie sú práve najlepšou voľbou. Inak však niet čo vytknúť a zvláštnou čerešničkou na konci je svadobný tanček, ktorý je roztomilý a prirodzene bezprostredný. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Klasika, ke které jsem se dostal až v rámci vánočního vize "nechci se zase dívat na všechny ty po celý rok televizemi omílané pohádky". Mno, jak se jen o prý slovenské pohádkové klasice vyjádřit a neublížit... Ačkoliv chápu potřebu uvést život Jakuba do kontextu, vystříhal bych ty obludné scény v úvodu a začal to jako obyčejné vyprávění o tom, kterak čeledín nastoupil na statek a jak to pak pokračovalo. Paradoxem je, že zlá Dora (Milada Ondrasíková) je desetkrát hezčí a víc sexy než hlavní Jakubova nevěsta Alžbětka (Petra Vancíková). Pokračování pohádky v klidu vypustím, taková sláva to bratia nebola. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (84)

  • Soňa Valentová (macocha) mala po nakrúcaní rozprávky obavy, že ju bežné deti nebudú mať radi a budú sa jej báť, lebo hrala zlú macochu. Bolo to ale úplne naopak. Keď chodila napríklad so psom na prechádzky, deti na ulici boli zvedavé, aké bolo natáčanie a ako letela na perine. Musela im rozprávať zážitky z narúcania. (Raccoon.city)
  • V čase nakrúcania bola manželka režiséra Deana Horváthová-Jakubisková tehotná, a preto sa na tvorbe rozprávky nepodieľala. Teda až na jednu malú výnimku, a to že urobila postsynchrón na Alžbetkinu matku, ktorú stvárnila česká herečka Zora Ulla Keslerová. Keďže jej úloha bola malá, nebol s tím problém. Ale keď už bola v deviatom mesiaci, zrazu Juraj Jakubisko prišiel domov úplne zúfalý a povedal, že má veľký problém, že potrebuje urobiť ešte okamžite postsynchróny na Doru (Milada Ondrášiková), pretože už to urobili trikrát a je to stále nanič. Takže asi tri týždne pred pôrodom Deana postsynchronovala Doru. (Raccoon.city)
  • Raz tréner plesol koňa bičom cez oko. Ten sa vzoprel na zadné, následkom čoho vyletela Milada Ondrašíková (Dora) zo sedla. Noha jej však nanešťastie zostala zakliesnená v strmeni, a tak kôň herečku vliekol veľkou rýchlosťou po zamrznutom poli. (martin1m2)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (viac)

Reklama

Reklama