Reklama

Reklama

Nevera po slovensky

Obsahy(1)

V slovenskej podhorskej dedine sú hanblivý Domino, poslušný mamin synáčik,  a vynaliezavý Karči, vidiecky Edison, už roky dobrí kamaráti. Spolu s partiou lesných robotníkov a miestnym horárom netrpezlivo očakávajú príchod sezónnych brigádničiek - lazníčok. Vízia vášnivých nocí sa čoskoro premení na krutú skutočnosť a muži si uvedomia, že nevera po slovensky nie je vôbec taká jednoduchá. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (90)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Nech je amerických variantov na podobnú tému koľko chce, Jakubisko vystihol tuzemskú mentalitu v tomto smere dokonale. Sedliaci a nevera. Neskutočné množstvo úsmevných sexuálnych situácií, do ktorých sa dostávajú neohrabaní truľovia, lesní robotníci. Ako starci platia dievčatám 'Uisky Bľek en Vajt' alebo zhotovia vibračnú kolísku, na to sa jednoducho oplatí pozrieť. Len škoda, že to všetko sa kľudne mohlo spratať aj do menej ako dvoch hodín a amatérske výkony tiež brzdia pomer zo spokojnosti. 70%. ()

LaciLC 

všetky recenzie používateľa

Trojdielny Jakubiskov film, ktorý sa pre mňa a moju rodinu už stal pomerne klasickou záležitosťou a raz rok si ho určite zopakujeme. Snáď ani netreba vravieť, že je to mimoriadne vtipná záležitosť hlavne pre pamätníkov, ale každý by sa pri tom mal pobaviť. Všetky tri diely sú vydarené, ale najradšej mám asi predsa ten prvý. ()

Reklama

AxelWers 

všetky recenzie používateľa

Moja srdcovka od Jakubiska. Jednoduchá komédia o jednoduchých záletníkoch v jednoduchom prostredí, pri ktorej si vždy dobre oddýchnem. Samozrejme preferujem pôvodný 3-dielný film a nie zostrihaný jeden, z ktorého vypadlo dosť pasáží. Podľa mňa dosť podhodnotený film, ktorý možno utrpel dlhšou stopážou (čo mne osobne vôbec neprekáža), ale kto vydrží, dĺžku ocení, pretože všetky tri filmy tvoria jeden ucelený príbeh a vynechanie čo len jednej časti alebo dokonca scénky, môže priniesť divákovi zmätok, preto je fakt dôležité, aby divák poctivo odsledoval celý film. Film, ktorý obsahuje množstvo drobných gagov, ktorý si divák, sledujúci film na pol oka, nemá šancu všimnúť, čo môže u neho znížiť hodnotenie a nehovoriac o množstve bonmotov, ktoré by slušne vystačili pre bežne hovoriaceho človeka. Vo filme vyniká pár charakterov, u mňa vedie malý Jašterčiak, z ktorého predstaviteľ Anton Trón vytvoril nezabudnuteľnú postavu, hlavne diskusia s nahluchlým dedom v krčme, keď jeden táral o koze a druhý o voze ma vždy dobre pobaví. Ďalej samozrejme Milan Kiš ako Karol Vieroslav "Edison" Tarambula odohral jednu zo svojich najlepších úloh vôbec, jeho tanečný výkon v Diamant bare bolo niečo čo sa nedá zabudnúť. A nakoniec, keď sa na svadbe všetci záletníci priznali manželkám čo napáchali, a úplne zbytočne všetko vytárali, to je jedna z najlepších scén. Bolo tam toho samozrejme viac, ale viac nebudem vyzrádzať. U mňa 5 jednoznačne, dej poznám takmer naspamäť, takže pre mňa je to aj výborná kulisa počas práce na PC. ()

the_weaver 

všetky recenzie používateľa

1. diel: *** Naozajstný "socialistický realizmus" v kulisách slovenských lazov a okolitej prírody. Prízemnosť i socialistický prístup k práci je z toho cítiť na míle a asi sa podarilo vystihnúť i urazenú hrdosť dedinských chlapov. Dnes potešia i zábery na premávajúcu parnú lesnú železnicu. Zato ten fórik s elektrinou stačilo bohato vidieť raz.↵  2. diel: **** si s jemným humorom uťahuje z typických slovenských vidieckych čŕt ako "dobroprajnosť", "galantnosť" či "vynaliezavosť". Scéna rande so servírkami, ktorá dostala najviac priestoru, sa síce vydarila najmenej, ale ostatné scény dojem naprávajú.↵  3. diel: ** je najslabší, jadro tvorí jeden posteľový fór, ktorý sa opakuje až do vyčerpania (všetkých drevorubačov). Akoby humor došiel a tento diel vznikol len preto, aby sa príbeh nakoniec uzavrel. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

No, na vtedajšie pomery a divácke úsudky čo je a nie je dobré to možno zabodovalo, ale k objektivite treba povedať, že napriek pár vtipných momentov je to detinský film pre starčekov s divným humorom, čím ale Neveru po Slovensky v žiadnom prípade nehanobím. V ťažkom a komplikovanom životnom období ale možno práve toto bola taká klasická oddychovka pre bežného slovenského diváka. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Stanislav Kubiš (Močiarsky) síce vo filme jazdil na motorke, no v skutočnosti bol mizerným vodičom. Andrej Šilan (Hurdiš) prezradil, že keď naháňali na motorke Milana Kiša (Karči Edison), tak mal strach o život. (Zdroj: zivot.sk) (AxelWers)
  • Herci sami stvárnili aj náročnejšie scény, až sa režisér Juraj Jakubisko občas chytal za hlavu a hovoril si: „Bože môj, keď sa im niečo stane, mňa zavrú do basy.“ (Zdroj: topky.sk)
  • Trojicu takmer neznámych hercov, Stanislava Kubiša (Močiarsky), Antona Tróna (Jašterčiak) a Andreja Šilana (Hurdiš), objavil a odporučil režisérovi Vladimír Strnisko, ktorý bol pri filme pomocným režisérom a pár mesiacov pred natáčaním filmu hosťoval v prešovskom divadle, kde všetci traja pôsobili. Na filmovanie ich potom vozili z Prešova do Čierneho Balogu trikrát, štyrikrát do týždňa. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama