Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia rovnomennej literárnej predlohy E.M. Forstera s hviezdnym hereckým obsadením sa odohráva v Anglicku na začiatku 20. storočia. Rozpráva príbeh bohatého podnikateľa Paula Wilcoxa a jeho náhodných známych, sestier Schlegelových. Ich nezáväzné priateľstvo sa úplne zmení, keď umierajúca pani Wilcoxová nečakane odkáže rodinné sídlo očarujúcej Margarete Schlegelovej. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (71)

kyselina 

všetky recenzie používateľa

Pro Ruth Wilcoxovou bylo rodinné sídlo Howards End největší životní jistotou, útočištěm, takže si přeje, aby po její smrti patřil někomu, kdo dokáže ocenit jeho kouzlo. A takového člověka našla v Margaret Schlegelové (Emma Thompson)...příběh z mé milované staré Anglie, plný různých a podivných postav, jejichž chování je pro současného člověka vrcholem naivnosti a hlouposti, vyústí v trpělivé zamyšlení se nad každou rolí, kterým se Ivory snažil vdechnout život a přiblížit se tak co nejvíc představě jejich pravému otci, E. M. Forsterovi. ()

Almásy 

všetky recenzie používateľa

absolútny triumf britského herectva. lepšie to bolo snáď len za laurenca oliviera. čo sa tohto týka, jednoznačne jeden z herecky najlepších filmov aké som kedy videl. uznávam, že film nesadá kvôli dĺžke každému, ale keďže ja si celkom na tíchto predĺžených konverzačkách fičím od malička, nemohol mi Ivory viac uľahodiť. skutočná šmakina pre milovníkov umenia s britským prízvukom. ()

Reklama

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Líbila se mi hudba a především hvězdné obsazení. Do 28. minuty jsem se dočkal pouze zdvořilého britského žvanění a nějakého románku zbohatlé nanynky s frajerským řidičem. Autoři vystihli atmosféru Anglie minulých věků skvěle, bohužel neustálé žvanění o ničem mě velmi připomínalo telefonáty mé ženy s tchýní. To byl pádný důvod k vypnutí. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

James Ivory je pro tenhle typ filmů jako stvořený. Snad vždy má role přesně typově obsazené a atmosféru dokáže navodit tak precizně, až se divák často nechá unést pocitem, že žít v těch časech (o kterých daný film pojednává) muselo být přes všechny potíže vlastně úžasné. Rodinné sídlo v sobě nese všechny stopy Ivoryho jiných podobně laděných filmů, ale přesto ve mně zůstala drobná špetička zklamání. Očekával jsem totiž, že se přinejmenším vyrovná Soumraku dne, což se ovšem nestalo. I tak lze ale bez nadsázky říct, že si film svá ocenění zaslouží a neměl by uniknout pozornosti zejména té náročnější části publika. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na zaujímavý námet, historickú dobu, hereckú zostavu a lákavo napísaný obsah, som čakal niečo lepšie a hlavne podmanivejšie. E. Thompson aj H.B. Carter hrali čo mohli, a veľa scénok s nimi bolo vskutku nadpriemerných, len čo z toho, keď vzápätí prišli dlhé úseky, kde sa v podstate nič nedialo a príbeh si len tak voľne plynul, napoly nezáživne a napoly nezaujato. Nebol som spokojný ani s A. Hopkinsom, u ktorého sa mi už pomaly stáva zvykom, že kde sa vyskytne tak tam sa film síce tvári hrozne múdro, ale v podstate sa tam nič nedeje - synonymum nudy. Šťastie, že väčšinou ide o filmy, ktoré ma zaujmú aspoň prostredím, dobou alebo výpravou. Tie aj v tomto snímku boli výborné. Keď to mám zhrnúť tak môžem smelo konštatovať, že je len málo filmov, ktoré by potrebovali tak nutne nožničky ako tento. Lepší priemer. 65/100 ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy Margaret (Emma Thompson) schází dolů po schodech a má se poprvé setkat s panem Bastem (Samuel West), Margaret osloví svoji sestru jako Helenu, přestože se postava jmenuje Helen. Helena je jméno herečky. (..Lucas..)
  • Samuel West soutěžil o filmovou cenu BAFTA v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Tony Pierce-Roberts soutěžil o cenu Americké společnosti kameramanů ASC v kategorii nejlepší kamera. (Terva)

Reklama

Reklama