Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Posledný deň prvého roku mladej slovenskej republiky sa chýli ku koncu. Všetci oslavujú. Kráľ podsvetia Efendi, aj Prezident. Iba Predseda nemá čo oslavovať. Prezident, ktorému on sám vyšliapal chodník k funkcii, odmietne vymenovať jeho šikovného Chalaniska za ministra. Prezident sa stane nepohodlným. Ako ho prinútiť počúvať, čo chce Predseda? Prezidentovho syna o niekoľko mesiacov neskôr za bieleho dňa organizovaná skupina zmláti a zavlečie do zahraničia. Mladý agent Tajnej služby Oskar, gniavený svedomím, sa prizná vyšetrovateľovi, že sa zavlečenia zúčastnil na príkaz svojich nadriadených. A mafia si počas únosu podala ruky s Tajnými, ktorým šéfuje Predsedov Chalanisko. Oskar sa v strachu o svoj život s pomocou kamaráta Roba ukryje a zdanlivo sa po ňom zľahne zem. Robovo auto o niekoľko mesiacov vybuchne a chlapec, jediný kontakt na Oskara, v ňom zhorí zaživa. Marta sa snaží domôcť spravodlivosti pre seba, pre mŕtveho, pre jeho mamu, pre svojho zavraždeného brata a pre nás všetkých, ktorí sme mlčanlivými svedkami udalostí, na ktoré nikdy nesmieme zabudnúť... (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (263)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Som príjemne prekvapený. Čakal som podstatne horšiu záležitosť. Film síce nefunguje v rámci nejakých hlbších presahov. Je skôr reflektujúcim počinom, ktorý chcel a musel byť vytvorený. A je to len dobre. Postavy sú funkčné, vieme sa v celom tom mecheche orientovať, hlavne ak sa priznám, že o túto tému som sa nikdy nezaujímal a tu mi bola prezentovaná prvýkrát. Dobová atmosféra bezchybná, hudba rovnako a kameraman hrá prvú ligu. Vôbec to nepôsobí Slovensky. Je to správne brutálne, ale nikdy to neprechádza do samoúčelnosti. Jediný problém čo s filmom mám, je akási chladnosť. Postavám sa nedostaneme pod kožu. Nesúcitíme s nimi. Čo je škoda. Mohlo by to mať väčší dôraz a väčší dopad. Takto zostáva už len podotknúť že Milan Mikulčík hrá o dosť lepšie ako Ingrid Timková. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Žeby sa Solčanskej konečne podaril dobrý film? A ja by som jej odpustil paskvil z roku 2014 z názvom Láska Na Vlásku? Asi to tak bude. Myslím si, že predsa len je film miestami trošku nevyužitý, no dostaneme sa k tomu. Ja však nazvem osobnosti menami tak, ako ich zosobňujú. Dúfam, že mi to nikto nebude vyčítať. Ondrík v role Lexu je dokonalý. A ten jeho úsmev je dokonalý. Rovnako je na tom Dano Heriban, ktorý stvárnil Miroslava Sýkoru. Skvelé. Rebeka Poláková je tu podľa mňa rovnako skvelá a ukazuje, že netreba sa niekedy nechať zastrašiť. Mal som obavy z Maroša Kramára, no skutočne vie zahrať Mečiara. A tie jeho gestikulácie a spôsob reči... dokonalé. Ale povedzme si pravdu, že film chce povedať veľmi veľa a miestami sa prestane na niektoré miesta sústrediť a presunie sa inam. A pritom by som rád videl viac iné postavy, než tie, na ktoré sa sústredíme. Plus si myslím, že vykreslenie Petra Križanoviča v tomto filme mohlo byť o niečo lepšie. Rovnako mám pocit, že chalan, ktorý hral Roba bol trošku drevený a nevedel ako do toho ísť. Niektoré jeho vety tak pôsobia trošku neprirodzene. A ako som povedal, asi by som chcel viac vidieť aj Lexu a Mečiara. Lebo je pravda, že sú vo filme podľa mňa trošku málo. Oceňujem fakt, že film chce skutočne kopnúť správnym smerom a ukázať život 90-tych rokov, no myslím si, že predsa len sa z toho dalo spraviť ešte o niečo viac. Možno keby kostra príbehu bola trošku ucelenejšia a nechcela by byť všetkým naraz. Lebo potom ostávajú určité miesta, kde by človek prijal vidieť aj viac. Nič to však nemení na tom, že film podľa mňa určite stojí za to vidieť. Len to nie je až na takej úrovni ako to skutočne mohlo byť. Hodnotenie: B ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Scenár sa pripravoval dlhé roky čo je úplne logické, lebo téma zasahuje do spoločensko-politickej traumy spred 20-tich rokov. Znalosti vtedajších pomerov a skutkov sú pre diváka, sledujúceho tento film, veľkou pomôckou, Azda sa mi podarí stretnúť diváka, ktorý udalosti nepozná alebo ho nezaujímali, aby mi vedel povedať, či bol pre neho film dostatočne zrozumiteľný. Napriek dlhému vývoju filmu sa nemôžem ubrániť dojmu, že balansuje na hranici doku-drámy, čoho sa tvorcovia chceli vyvarovať, ale nepodarilo sa to. Určite je to aj tým, že režisérka nemá skúsenosti s podobnou tématikou, nehovoriac o politickom thrillery. Taktiež mám výhrady voči preexponovanému slovníku plnému vulgarizmov, myslím, že samotná téma je dostatočne drsná, že to nebolo potrebné. Z tohto pohľadu je prehnané hovorené slovo u niektorých hercov, ktorým vďaka slangom a nedobrej artikulácii nebolo niekedy rozumieť. Bohužiaľ, tento fenomén sa udomácńuje a platí aj pre iné slovenské ( aj české ) filmy. Našťastie pozivíva filmu prevažujú, niektoré scény sú natočené veľmi profesionálne, úplne ma dostala celá sekvencia Robového atentátu. Celkovo bola kamera na dobrej úrovni, hudba navodzovala temnú atmosféru, strih umne dynamický. Herecké obsadenie na jednotku, najviac však dominovali démonicky skvelí Dano Heriban a Milan Ondrík. Z Ondríka rastie veľká hviezda, v každom náročnejšom filme presviedča o svojom talente ( Eva Nová ). Snímok Únos je v celkovom ponínaní nadpriemerný film a jeho odvaha je pre našu spoločnosť veľmi potrebná. ()

Cheeter 

všetky recenzie používateľa

Na Slovensko rozhodně nadprůměr, z toho, co v samostatné slovenské filmové tvorbě vzniká. Navíc tento film opravdu rozhýbal současnou slovenskou politickou scénu a to si rozhodně zaslouží ocenit. Dobře bylo i vymyšleno, jak oslovovat prezidenta a premiéra. A všem bylo jasné, o koho se skutečně jedná. ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je pôsobivou obžalobou krutého obdobia Mečiarizmu 90. rokov, kedy politická mafia tunelovala fabriky a tá regulérna beztrestne terorizovala spoločnosť. A obe mafie spolu aktívne spolupracovali. Príbeh sa sústreďuje na dve dodnes nevyriešené kauzy únosu prezidentovho syna a následnej vraždy Róberta Remiáša. Zároveň sú tu naplno zobrazené špinavé praktiky, ktoré vtedajší estabilishment používal. Režisérke sa atmosféru deväťdesiatych rokov podarilo zachytiť veľmi zručne a rovnako tak prekvapia mnohí mladí herci či vizuálna stránka. Filmu však neprospieva prílišna epizodickosť a roztrieštený dej, kedy sa môže divákovi ľahko stať že sa v deji nebude dobre orientovať. V rámci slovenskej kinematografie sa však jedná o jednoznačný posun dopredu. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (19)

  • Od napísania scenára až kým sa film dostal do kín prešlo sedem rokov. (Raccoon.city)
  • Náklady na film boli približne 1,35 milióna eur, z čoho dve tretiny pokryl Audiovizuálny fond a príspevky z RTVS a jednu tretinu rozpočtu dofinancovali súkromní podnikatelia. (Sufferer)
  • Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v deväťdesiatych rokoch minulého storočia na území novo vzniknutej Slovenskej republiky. Vtedy šlo o jednu z najväčších politických káuz, do ktorej boli zapletení najvyšší štátni predstavitelia. Nad kauzou dodnes visí otáznik v zmysle udelených tzv. Mečiarových amnestií. Proces výroby filmu výrazne dopomohol k ich riešeniam. Tie nadobudli výsledok 5. apríla, kedy Národná rada Slovenskej republiky prijala uznesenie o zrušení amnestií a 31. mája osem z desiatich ústavných sudcov rozhodlo, že parlament zrušením neporušil Ústavu. (giaruj)

Reklama

Reklama