Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Neopakovatelné vyprávění Starého Zákona a biblických příběhů, které je klasikou kinematografie. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (46)

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Bůh není krutý, jak zde konstatuje jeden z uživatelů, Bůh je láska, proto už před stvořením připravil plán záchrany pro případ, kdyby člověk selhal (1. Petrova 1, 18- 20). Starý zákon je plný předobrazů ukazujících na Krista, ve filmu nejviditelněji působí symbol beránka. Toho měl podle nařízení obětovat Kain, aby Bůh jeho oběť přijal, toho jako zástupnou oběť poslal Bůh Abrahamovi, aby tento patriarcha plně pochopil plán spasení a kdo ve skutečnosti obětuje svého Syna. Potopa a zničení Sodomy pak demonstrují dovršení míry lidské zkaženosti, kdy Bůh musí zasáhnout. I v takovém případě však byla možnost záchrany- Noe stavěl archu 120 let a celou dobu mluvil o blížící se zkáze a potřebě pokání (1. Petrova 3, 20), v případě Sodomy byl Bůh ochoten při "smlouvání" s Abrahamem přistoupit i na deset spravedlivých. Otázka zní, kde se člověk nachází právě teď: je účasten na Božím spasení, nebo patří k posměvačům před archou? Soud nad sebou vynese nakonec každý sám. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,CHÁPANIE BOHA NIE JE NAŠIM CHÁPANÍM. A ČO SA PRIHODÍ A AKO TO BUDE DOCIELENÉ, NIE JE V NAŠEJ MOCI POCHOPIŤ. LEN S PRÍSĽUBU TOHO, ČO SA MÁ STAŤ, MÔŽEME MAŤ ÚSPECH." __ Aj keď je film líčením niekoľkých príbehov zo Starého zákona, celku nemožno uprieť koncept . A to je nespornou výhodou tohoto diela. Zaujímavé je aj rozloženie oboch polovíc filmu. Prvá začína samozrejme stvorením sveta a končí príbehom o Neomovi a veľkej potope; je menej výpravná (čo sa dá pochopiť), miestami krásne naivná a dominantné slovo má rozprávač, do úst postáv sú kladené len jednoduché dialógy, poprípade citácie z Písma. Tu ma oslovilo predovšetkým zaujímavé načrtnutie postavy Satana v Raji. Druhá polovica sa začína trocha zbytočnou vsuvkou o Babylonskej veži a zvyšok príbehu sa zameriava na Abraháma. Práve tu sa nájde niekoľko hlboko prepracovaných myšlienok a fantastická scéna v zničenej Sodome. Z hereckých výkonov určite zaujme Richard Harris ako Kain a vynikajúci George C. Scott v úlohe Abraháma. (88. hodnotenie, 8. komentár k filmu) ()

Reklama

mirec88 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekne spracovaný biblický film, ktorý sa veľmi presne drží skutočnej Biblie a to sa mi páči. Biblia si zaslúži spracovanie, ktoré sa neodchyľuje od jej krásneho posolstva a úžasnej histórie. Plus veľmi dobre znázornené scény stvorenia sveta, Adama, bratovraždy Ábela Kainom, Noemova archa, príbeh Abraháma, no proste všetko. Výborné a vierohodné. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Pár vybraných príbehov z Biblie, teda zo starého zákona, všetko veľmi zdĺhavé, nič špeciálne, stále neviem ako to bolo s tými dinosaurami, takže ťažko môžem žasnúť nad niečím síce dlhým, aj keď by si to zaslúžilo skôr podrobné seriálové spracovanie, no dosť veľkofilmovo spracovaným a pritom je to len pár obyčajných dejových zložiek. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Doslovné až otrocké stvárnenie udalostí v Starom zákone, no s veľmi kvalitnou výpravou a výbornou hudbou. Niektoré pasáže mohli byť kratšie, určite najmä Noe, ktorého stvárnil režisér sám a neviem prečo mu lepilo jedno oko, ako keby mu tam vošla mucha. V každom prípade na dobu vydania silné dielo, ktoré by dnes už neprešlo. Predstavte si, že by dnes niekto natočil Adama a Evu ako belochov. Ajajaj, to by ale bolo od sójových latečkárov škrekotu. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (23)

  • Na tento projekt najal producent Dino De Laurentiis najprv francúzskeho režiséra Roberta Bressona ešte v roku 1964. Počas nakrúcania prvej scény – potopy sveta – požadoval priviesť všetky zvieratá z rímskej zoo. Producenti sa prispôsobili jeho podmienkam, no pri overovaní každodenného pokroku nakrúcania zistili, že jediné, čo Bresson nakrútil, sú stopy zvierat na pláži. Boli takí zúriví, že režiséra vyhodili, John Huston prevzal celý projekt a výroba filmu sa oneskorila o šesť mesiacov. (Arsenal83)
  • Rajská záhrada mala v skutočnosti dva stromy vo svojom strede. Tento film obsahuje iba Strom poznania dobra a zla. Strom života nie je v tomto živom akčnom filme vôbec zobrazený. (Arsenal83)

Reklama

Reklama