Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Multimilionár Tom Mullen (Mel Gibson) je zakladateľ a majiteľ úspešnej leteckej spoločnosti, ktorý žije s manželkou Kate (Rene Russo) a 12-ročným synom Seanom (Brawley Nolte) v luxusnom byte v New Yorku. Pri dobročinnej akcii však Tomov syn uprostred stovky ľudí náhle zmizne bez stopy. Neblahé tušenie rodičov sa čoskoro potvrdí: Sean bol unesený a zločinci žiadajú od Toma výkupné 2 milióny dolárov, ktoré treba doručiť do 48 hodín - inak chlapec zomrie... Špecialisti z FBI odporúčajú výkupné zaplatiť, ale pri odovzdávaní peňazí sa dopustia osudovej chyby a jedného z únoscov zastrelia skôr, než stihne čokoľvek prezradiť. Tomov syn sa tak ocitá na prahu smrti, navyše ďalšie pátranie FBI je bezvýsledné. Vzápätí Tom dostáva od únoscov druhú šancu a nové inštrukcie. Cestou na určené miesto však Tom náhle pochopí zdrvujúcu pravdu - ak zaplatí, nikdy viac svojho syna neuvidí. Únoscovia totiž nebudú mať dôvod vrátiť dieťa rodičom a radšej ho ako nebezpečného svedka zlikvidujú. Dané slovo pre nich nič neznamená a všetky kroky FBI zatiaľ situáciu len zhoršili. Je treba konať! Tom preto úplne zmení taktiku a ujme sa iniciatívy - v priamom televíznom prenose osloví šéfa únoscov, ukáže mu 2-miliónovú hotovosť a sucho oznámi, že z peňazí nedostane ani cent, pretože už nie sú výkupným, ale odmenou za jeho hlavu. Ako sa zachová únosca? Druhé kolo boja o život Tomovho syna sa začína... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (321)

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Nečekal jsem tak zajímavou podívanou. Pravda, ze zaběhnutého scénáře vyděračských dějových linek se vynořilo pramálo čistě originálních nápadů. Díky hereckým výkonům hlavních představitelů však nemohla být o nudě řeč a vcelku s úspěchem jsem přečkal i samotný závěr, který snad musel být všem jasný. Ron Howard předvedl dobrou práci, řekl bych - poněvadž při dvouhodinové metráži mohlo vše dopadnout podstatně hůř... ()

Zeck 

všetky recenzie používateľa

Klasický thriller, jehož hlavní představitel se moc klasicky nechová. Dobro a zlo je jasně definované. Člověk sice celou dobu soucítí s rodinou uneseného, ale na konci filmu, přece jen Garymu ty prachy přeje. Což je možná nemorální, ale člověk většinou přeje padouchům. Co vytknout? Byla by toho spousta, ale osobně se mi zrovna teď nechce řešit mírné nelogičnosti. Proto hodnocení podřídím čistě dojmu z filmu, který je na 70%. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Silný herci vo filme, ktorý má dobrý scenár a nápaditú réžiu. Až mi príde smutno, že režisér ako Ron Howard natočil Hillbilly Elegy. Tu ide na istotu. Postupne rozvetvuje príbeh... je drsný, surový a emočne komplexný. Scény medzi Gibsonom a Russo majú spád a sú uveriteľné a rovnako je tomu aj s krimi zápletkou. Dýcha z toho ešte radosť z filmu. Snaha vypovedať príbeh inak. Je tam neustále prekvapovanie a obstojný záporák. Niečo takéto dokázalo vyprodukovať len veľmi málo filmov. Pre mňa príjemné a nostalgické. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard natočil celkom zaujímavý kriminálny thriller o únose dieťaťa. Žiadny trápny film s americkými černochmi na dynamickú rapovú hudbu, kde svalnatý chlap zachraňuje svoje dieťa, ale tu išlo o príbeh milionárskeho syna za účelom výkupného a za účelom pomsty z frustrácie konania známeho milionára. Takýchto filmov je veľa, ktoré využívajú rôzne techniky, no všade ide v podstate o to, nezaplatiť a bojovať, no realita býva skôr taká, že sa dotyčný často hľadá až po zaplatení. 96 hodín a Tajomná rieka ma zatiaľ fascinovali najviac, no mali výhodu toho, že sa tam sa jedná o prostredie polície, akýchsi bezpečnostných zložiek, veľmi podobný je aj film Muž v ohni, ktorý mi príde však prehnaný, zbytočne brutálny a mierne nesprávny a chýbajú mu tie detaily, ktoré sú napríklad vo filme 96 hodín. Zbohom baby a 96 hodín: Odplata sú veľmi triviálne, dosť jedinečné, ale stále dobré. Výkupné patrí medzi filmy, ktoré odštartovali celú plejádu takýchto filmov a musím uznať, že celkom slušne. Je pravda, že je natočený podľa istej šablóny, aby bol zaujímavý a že zrejme by sa to tak šťastne neskončilo, najmä ten závere, ktorý bol dohnaný do konca, kde svoj hnev postava Toma zavŕšila, zároveň si chránil život spôsobom, ktorý sme videli v mnohých filmoch a zároveň to riešila aj polícia, no najmä ten priebeh ukazuje na slušnú prácu. Chcel som tomu dať 4 hviezdy, no ono je to tak na 3 a pól, najmä pre pár pózerských a menej reálnych skutočností, či zbytočností v konaniach. Inak nezabúdajte, že sa unášajú ľudia aj z chudobných rodín, pre rôzne dôvody a ktoré nemajú na výkupné. ()

dO_od 

všetky recenzie používateľa

// Změna pravidel hry vždycky zabere. A je to nejspíš důvod, proč nehodnotím o něco lépe (a s přivřeným okem) - je to drsné, je to fér ale originální? Bohužel ne. Přesto, velmi chytrý a napínavý film, rušivým elementem tu byla prakticky pouze hloupá FBI a snad až příliš autistický herecký projev malého chlapce... nechci se posmívat, ale to mu jako vážně nešlo dát aspoň jednu scénu, ve které by se choval jako normální teenager, který je někde proti své vůli? Okay :( na konci to zase jednou zachraňoval Mel, slizký záporák a dotáhnutý konec (tak to má Ondra rád, áno) - silnější 3* a další shlédnutí nepravděpodobné. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (27)

  • Tom (Mel Gibson) navrhuje ako dobrý pseudonym meno "John Smith". Gibson poskytol hlas Johnovi Smithovi vo filme Pocahontas (1995) len rok predtým. (Arsenal83)
  • Film bol 5. najlepšie zarábajúcim filmom roku 1996 v Spojených štátoch. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (viac)

Reklama

Reklama