Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (294)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Oheň ma nabité herecké obsadenie (Russell, Baldwin, De Niro, Sutherland), napínavé akčné pasáže, ktoré sú veľmi pekne a realisticky natočené, keďže vizuálne efekty sa vo veľkom rozbehli až o pár rokov neskôr. No prišlo mi to akési rozvláčané, uťahané a pomalé. No napriek tomu sa jedná o kvalitný filmík o nebezpečnom živote hasičov od oscarového režiséra Rona Howarda (to je vlastne dôvod, prečo som si tento film aj pozrel). S odretými ušami dám aj tu štvrtú, pretože je to koniec koncov v závere aj zaujímavá detektívka. 75% - 4* ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Pre požiarnikov som mal vždy slabosť, už v detstve mi to prišlo ako jedno z tých najchlapskejších povolaní, ktoré je ale vo filmovej tvorbe minimálne využívané, ale som rád, že o nich vznikol aspoň jeden poriadny blockbuster a našťastie v prvej polovici deväťdesiatych rokoch, kedy sa takýmto chlapským filmom darilo najviac. Zápletka možno mohla byť aj trochu atraktívnejšia, napríklad, keby sa venovala jednej katastrofe, takto to pôsobí skôr tak epizódnejšie, jednoducho len postavy riešia jeden požiar za druhým, ale ani s týmto nemám väčší problém. Film chcel ukázať životy požiarnikov, samozrejme v akčnejšom prevedení, kedy im ide o život každý deň a to sa podarilo, predsa len ponúka aj nejakú celistvejšiu zápletku sprevádzajúcu celý film, teda hľadanie inteligentného pyromana, ktorý jednotlivé požiare spôsobuje a samozrejme aj nejaký ten rodinný motív, v tomto prípade vzťah dvoch úplne odlišných bratov. Celkovo to funguje, aj napriek nadpriemernej dĺžke si film drží tempo a zaujímavosť, každú chvíľu ponúkne niečo nadmieru atraktívne a tak sa na to pozerá dobre až do konca. Poteší aj obsadenie, William Baldwin určite nepatrí medzi mojich obľúbencov a ani v tomto film ma moc nebaví, ale zase takto funguje tá odlišnosť bratov, keďže Kurt Russell je tu prakticky jeho protiklad a bavil ma tu zase veľmi. A k tomu plno dobre zvolených vedľajších postáv, charizmatický Scott Glenn, Robert De Niro ako požiarny vyšetrovateľ alebo Donald Sutherland, ktorý nemá moc priestoru, ale ten jeho posadnutý pyroman ma veľmi bavil. A jeho znemožnenie pred komisiou je asi najzaujímavejšia scéna z filmu. Veľmi spokojný som aj po akčnej stránke, jednotlivé požiare sú celkom rozmanité, ale hlavne perfektne natočené, technicky dokonalo zvládnuté, vizuálne je na to skutočne radosť pozerať. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia je v rámci žánru prvotriedna. Ron Howard to zvládol bezchybne, okrem technickej stránky funguje aj napätie a emócie a nesklame ani Zimmerova hudba. Takže zápletka možno mohla byť aj lepšia, ale inak je Oheň výborný film, ktorý si pustím vždy, keď mám chuť na tému požiarnikov. 76% ()

Reklama

Tomco 

všetky recenzie používateľa

ron howard ked chce vie byt velmi zaujimavym a zrucnym reziserom. ohen je ale v prvom rade o dobrom hereckom obsadeni, ci uz kurt russell a jeho diablosky pohlad alebo jeho bracho v podani williama baldwina, na celu posadku sa dobre pozera. nad priemerom tento film skoncil hlavne vdaka zaverecnej dvadstaminutovke, ktora je plna napatia, odvahy, vernosti a dojimavych scen. na piatok vecer do telky tak akurat. ()

Peytl 

všetky recenzie používateľa

Nééé, nebojte se, nebudu komentovat, jen musím vysvětlit, proč zvedám hodnocení na pět. Kurva, já chtěl na sedm, HOMO!!! No nic, není to kvůli Láďovi Hruškovi, na malvice seru, je to natruc Ondřeji Požárovi z TV Noha, protože já straním jiným hasičům alias RDN alias můj neznámý. A to jééé... požár... teda pozóóór, neserte mě, to ví každý... fakt ne? Přece MUPIMUP, soudruzi. On je lepší než ten film asi pětkrát a nechci ho nasrat, poněvadž je to špatný sluha a pán na hovno, tak si to prokalkulujte. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (19)

  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Reklama

Reklama