Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (294)

Derek 

všetky recenzie používateľa

BACKDRAFT nad priemer okrem solidneho hereckeho obsadenia,na cele s ako vzdy skvelym kurtom russelom (okrem neho potesi i scott glen, de niro v trocha mensej ulohe a hlavne donald sutherland je skvely) taha nahor i technicke spracovanie (praca kameraman mike salomona je neskutocna) a uplne bezchybne pyrotechnicke efekty. i ked sa do hry dostava aj CGI nastastie zaciatkom 90tych rokov sa vacsina efektov stale robila na place co dodava filmu dost potrebnu uveritelnost... ()

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Pořádné horký, správně chlapácký a přiměřeně hrdinský hasičský thriller, který o sobě může hrdě hlásit, že má koule. William Baldwin ve své životní (a asi jediné snesitelné) roli spolu se svým "bráchou" Kurtem Russellem rozehrávají boj s ohněm na život a na smrt, který stojí za to. Já osobně řadím Oheň na druhou příčku co se týče hasičských filmů, ve kterém vede novější Okrsek 49. Ron Howard mi nikdy jako režisér nevadil (až na Grinche), Hanse Zimmera zbožňuji, vizuálně úchvatné scény mám taky rád.. pod čtyři jít prostě nemůžu. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard dokáže zaujať akoukoľvek témou, dokáže zohnať spoločne s producentami luxusné obsadenie a dokáže to predať širokému publiku. Jeho filmy nie sú umelecké diela, ale aj napriek nejakým tým klišé, ako napríklad v tomto filme, nerobia z neho nikdy blbca. Pocta ťažkému remeslu, ktoré patrí medzi najrizikovejšie a najstresujúcejšie povolania, s nejakým tým príťažlivým milostným príbehom a mužnými mužmi v hlavných úlohách. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Na filme už cítiť jeho vek, napriek tomu ide stále o výbornú adrenalínovú jazdu s fajn rozuzlením, kde sa navyše scenár nebál aj trochu pritvrdiť a neponúkol klasický happy end. Genius loci mesta Chicago tu hrá taktiež významnú úlohu. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Vtedy to bola pecka, lebo o Howardovi poriadne nikto nič nevedel, teraz od toho ľudia čakajú zázraky a možno aj preto sú sklamaní. Ja ostáva pri tej prvej možnosti a zatiaľ považujem toto za najlepší film o plameňoch. Precízna práca kaskadérov, kamier a celkovej nadupanosti pôsobenia efektovej stránky je len začiatkom, lebo film je predstavovaný najmä ako dráma. K tomu sa nenápadne pripája aj thrillerová zápletka, ktorá tiež do deja vtiahla osobitné čaro a osviežila tak aj celkovú pointu. Herci, aj keď v súčasnosti nie sú v oscarovej línii, siahli až na dno svojich hereckých síl, čo prekvapujúco pre De Nira platí len z polovice. Ale on si to vyžehlil už viac krát. 85%. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (19)

  • Ve filmu se objevilo 5 000 chicagských hasičů ve scéně, kdy smuteční průvod prochází městem. Příměstští hasiči prosili o zařazení, ale jejich uniformy se lišily. Více než 200 z nich se stejně objevilo a pochodovalo vzadu. (Trajektt)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Reklama

Reklama