Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (295)

Peytl 

všetky recenzie používateľa

Nééé, nebojte se, nebudu komentovat, jen musím vysvětlit, proč zvedám hodnocení na pět. Kurva, já chtěl na sedm, HOMO!!! No nic, není to kvůli Láďovi Hruškovi, na malvice seru, je to natruc Ondřeji Požárovi z TV Noha, protože já straním jiným hasičům alias RDN alias můj neznámý. A to jééé... požár... teda pozóóór, neserte mě, to ví každý... fakt ne? Přece MUPIMUP, soudruzi. On je lepší než ten film asi pětkrát a nechci ho nasrat, poněvadž je to špatný sluha a pán na hovno, tak si to prokalkulujte. ()

salalala 

všetky recenzie používateľa

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ron Howard dokáže zaujať akoukoľvek témou, dokáže zohnať spoločne s producentami luxusné obsadenie a dokáže to predať širokému publiku. Jeho filmy nie sú umelecké diela, ale aj napriek nejakým tým klišé, ako napríklad v tomto filme, nerobia z neho nikdy blbca. Pocta ťažkému remeslu, ktoré patrí medzi najrizikovejšie a najstresujúcejšie povolania, s nejakým tým príťažlivým milostným príbehom a mužnými mužmi v hlavných úlohách. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Na filme už cítiť jeho vek, napriek tomu ide stále o výbornú adrenalínovú jazdu s fajn rozuzlením, kde sa navyše scenár nebál aj trochu pritvrdiť a neponúkol klasický happy end. Genius loci mesta Chicago tu hrá taktiež významnú úlohu. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Známy, skúsený americký režisér Ron Howard natočil v roku 1991 snímok "Oheň" (Backdraft). Je to pomerne originálny thriller z nevšedného, zaujímavého prostredia. Mapuje prácu a vzťahy členov profesionálneho hasičského zboru. Dej sa odohráva v Chicagu. Hasiči zo sedemnástej jednotky zdolávajú požiare objektov, ktoré niekto úmyselne zapaľuje. Je vidno, že je to práca niekoho, kto má s ohňom a požiarmi skúsenosť. Podozrenie padá na niekoho z okolia samotných požiarnikov. Bude potrebné vyvinúť enormnú snahu, aby bol tento nebezpečný podpaľač čím skôr odhalený. Ním založené výbušné požiare majú na svedomí mnoho nevinných obetí. Ron Howard to natočil veľmi kvalitne, takže i po viac ako tridsiatich rokoch to pôsobí sviežim dojmom. Navyše bolo do tohto filmu zapojených aj veľa zvučných hereckých mien. Howardov "Oheň" patrí medzi špičku snímkov z hasičského prostredia. **** ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Baldwiny moc nemusím žádného a ani tenhle mne příliš nepřesvědčil; kdyby ho tam nebylo, byl by film podle mne ještě o poznání lepší. Scénář je napsaný promyšleně, režie je přesná Robert De Niro jako vždycky skvělý, ostatní herci nic nekazí. Téma bratrského vztahu, v němž pod nánosy averzí a nenávisti vytrvale doutná nezničitelná láska, je vděčné a dává příběhu to správné koření. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)

Reklama

Reklama