Reklama

Reklama

Keby ste si chceli Christine (Saoirse Ronan) zaškatuľkovať, zaradili by ste ju medzi rebelky. Nie je nejako zvlášť pekná a tvár plnú vyrážok maskuje ružovými vlasmi. Nie je ani nejako zvlášť múdra a tento deficit vyrovnáva tvrdením, že má umelecké sklony. Asi najzaujímavejšie je na nej to, že ako symbol vzdoru odmieta svoje krstné meno, sama si hovorí Lady Bird a chce, aby ju tak oslovovali aj všetci ostatní. Keď sa s ňou stretneme prvýkrát, zažijeme jej brutálnu hádku s matkou, po ktorej naštvane vystúpi z auta. Idúceho. A pritom je táto večne naštvaná puberťáčka so zlomenou rukou (následok vyššie uvedeného incidentu) v skutočnosti citlivá duša, ktorá by sa len chcela správne zamilovať a nájsť zmysel života, a je nervózna z toho, že sa jej ani jedno zatiaľ príliš nedarí. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (334)

vurhor 

všetky recenzie používateľa

Po letech "teen school" drama, které se konečně trochu vymaňuje z toho klišé formátu, kdy je hlavní hrdina atraktivní "wallflower" bez přátel a pořádného sociálního života. Už bylo načase, protože mi to začínalo lézt seriózně na nervy. Sympaťačka Lady Bird není žádná krasavice, ani není příliš chytrá. COŽ JE SUPER!! Její charakter je sice už maličko vohraný, ale rozhodně patří mezi jedny z nejzajímavějších protagonistek teen dramatu od dob Juna. Což mi připomíná, že Ronanová by toho Oscara klidně dostat mohla. Pravá síla filmu však podle mého tkví v úžasném vztahu mezi hlavní hrdinkou a její matkou, který dodával filmu unikátní šťávu, jenž se v podobných snímcích zas až tolik nevidí. Mimo to však Lady Bird nenabídne zas až tak jedinečnou podívanou, je to milé, je to hezké, ale člověk z toho bude mít takovou povědomou pachuť v puse, která mu rozhodně nebude nepříjemná, ale ani s ním příliš nezamává. Na debut ale dost slušná práce. Btw, jo, taky bych se od ní asi nechal sbalit. Lepší 3* ()

somnar 

všetky recenzie používateľa

Nahoru to vzlítá díky dojemně akcentovanýmu vztahu matka - dcera, který Gerwig čechrá precizními, povědomými dialogy, v nichž se nálada mění i v rámci jediné roztržky. Potěší i shovívavá ironie na téma mladického pozérství, takže jedinou a nutnou škodou je, že tahle coming of age škatulka je prostě už trochu okoukaná. Call Me By My Name. 70% ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Osviežujúca a veľmi vtipná indie dramedy, ktorá sa prekvapivo poväčšine vyhýba tendenčnému klišé, či už vo forme zápletky alebo charakteristiky prostredia. Oceňujem najmä veľmi realistický opis života v lower middle class rodine, netendenčné vykreslenie katolíckej školy a mimoriadne realisticky napísané hlavné postavy. Laurie Metcalf úplne exceluje. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Som veľmi veľmi spokojný. "Lady Bird" skutočne splnila očakávania a priniesla nám film, ktorý ostane v pamäti ešte dlho po jeho dopozeraní. A dúfam, že spraví lepšie meno pre Gretu Gerwig, ktorá nie je len talentovaná herečka, ale ukázala sa tu aj ako vynikajúca režisérka a scenáristka. Jediné, čo je odhadnuteľné na tomto filme je fakt, že je absolútne neodhadnuteľný. Človek nastaví mozog, že scenár sa bude posúvať istým smerom, no po chvíli príde na to, že sa to vyvinie niekam úplne inam. Kde ho absolútne nenapadlo, že sa to celé posunie. Je to zasadené do roku 2003, ktorý je dostatočne ďaleko na to,aby to už bolo zaujímavejšie obdobie, a dostatočné blízko na to, aby sme si to ako dospelí ešte pamätali a vedeli sme, čo sme prežívali v tých časoch my. Ja som mal narozdiel od Christine ešte len 15, ale aj tak to boli časy, na ktoré človek nezabudne. Film je podľa mňa v skutočnosti o vzťahoch. O priateľstve. O vzťahu k rodičom. Je úžasné aký "Love-Hate" vzťah majú medzi sebou matka s dcérou. A funguje to skvele, lebo sme si to prežili úplne všetci. Christine "Lady Bird" je úžasná postava a spoznávame ju s jej kladmi aj zápormi. Všetci ich máme. Nikto nie je priamočiary, nikto nie je postava pre film a všetko pôsobí maximálne autenticky. A napriek tomu, že Gretu Gerwig vo filme nevidíme, tak ju človek cíti počas celého filmu. Keď už človek pozná aké postavy hrala vo filmoch, je ju tam skutočne cítiť. Presne tá istá atmosféra, ten istý feeling a ako celok to pôsobí nádherne. Najväčšie očakávanie roku sa stalo skutočne jedným z najväčších tohtoročných highlightov a už sa teším na to, kedy Gretu opäť uvidím. Či ako herečku, či ako režisérku. Lebo jej talent ma nikdy nesklame. Hodnotenie: A ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Pořád se nějak nemůžu srovnat s tím, že ten samý snímek, který si v zámoří ukradl srdce 99% recenzentů je v tuzemsku i přes svou nevinnost a bezelstnost s těžkým dechem na hranici nadprůměru. Snad právě tady platí ono otřepané pravidlo, kdy divák, namlsaný americkou šeptandou a stoupajícím množstvím nejprestižnějších cen, čeká život měnící podívanou a dostane - Lady Bird. Malou, vzteklou, bezhlavou, upřímnou. Té když se jeden dostane pod kůži, pochopí, že tohle nemá být žádný měnič životních pohledů, ale pravý opak. Upřímný obraz toho nejprůměrnějšího, nejobyčejnějšího a tím pádem i nejkouzelnějšího dospívání. Rodinných i vztahových karambolů, nadějí a skoků do neznáma si každý přece prožil dost a byť se od těch, ve kterých se mlela Christine, ty moje poněkud liší, průvodní nálady jsou takřka totožné. Klidná podívaná, která nemá zapotřebí překonávat žádné laťky. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (17)

  • Když je ve filmu poprvé představena Jenna Walton (Odeya Rush), stojí u modelu Range Roveru, který se poprvé objevil v roce 2004. (BadCat)
  • Saoirse Ronan si farbila vlasy červenou farbou a na návrh režisérky nenosila make-up na zakrytie svojich akné. Povedala, že film vnímala ako skutočne dobrú príležitosť nechať teenagerskú tvár vo filme skutočne vyzerať ako teenagerskú tvár v reálnom živote. (Scraffy)
  • Jednalo se o film s nejvyšším výdělkem produkční společnosti A 24. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (viac)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (viac)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (viac)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (viac)

Reklama

Reklama