Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Východní čtvrti Los Angeles nejsou žádný ráj. Každý ze sedmdesáti tisíc místních patří k některému z gangů, po ulicích kolují miliony zbraní a proti tomu všemu stojí jen dva muži. Sean Penn a Robert Duvall jako policisté, kteří se ocitli tváří v tvář peklu... (oficiálny text distribútora)

Recenzie (48)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Navonok "len" End of Watch o 25 rokov skôr, bez potrebnej intenzity a šťavy, avšak s väčšou porciou pouličnej autenticity a dôveryhodne vykresleného dobového zasadenia. Pri bližšom pohľade však silný pokus o internú štúdiu a sondu do vnútra gangov Los Angeles. Zároveň išlo o vôbec prvý film pojednávajúci o tejto problematike z tohto uhla a v zásade tiež prvý dávajúci do pozornosti crack (zo zaujímavosti: slovo sa v mediálnom priestore prvýkrát objavilo v článku magazínu Rolling Stone v roku 1980) a aj geto samotné (Túžba smrti 4 fakt nerátam), pár rokov predtým, než sa s nimi v ranných 90s roztrhlo vrece. Z historického pohľadu dôležitá snímka (aj z kontextu posolstva) prezentujúca reálie jedného kútu sveta, v tom čase nie príliš všeobecne známeho (film dokonca na svet dorazil skôr ako prevratný album Straight Outta Compton). Berúc vyššie uvedené do úvahy plus kto sedel na režisérskej stoličke – skutočne pozoruhodný produkt. Prítomné je aj typické hopperovské snímanie mestských exteriérov, primárne v priebehu úvodných & záverečných titulkov, ale aj počas celej stopáže. Kamera fenomenálna (efektné záberovanie Watts Towers mi pripomenulo ďalší podobný zabudnutý kúsok Ricochet s Denzelom Washingtonom). Navyše, soundtrack mala pod patronátom jazzová legenda Herbie Hancock. Snímke vyčítam len jedno – neukázala devastáciu komunít po cracku (ústredné duo predsa pôsobilo v jednotke CRASH + epidémia cracku bežala v tom čase už v plnom prúde). Ospravedlňuje možno len výsledné, jednoznačné tematické zameranie. Tak či onak, Colorspovinná jazda pre milovníkov špinavého a drsného Mesta anjelov 80./90. rokov... ♪♫ / ♪♫ (10.2016) (6.5.2018) (22.7.2023) "Vendettas of death back the colors I choose." ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Dennis Hopper v tesnom zovretí žánrovej neobjavnosti. Chýba tomu trocha intuitívnejšieho narábania s materiálom, pretože zdanlivo ukážkovo priemerný námet má skrytý potenciál práve v rozvedení osobností dvojice hlavných protagonistov a sondy do ulíc ovládaných gangmi. V správnom pomere jednotlivých zložiek by som videl aj dostatočné opodstatnenie pre dvojhodinovú stopáž. Hopperovi však chýba glanc a šťava, čo následne maximálne angažovaní Penn a Duvall neuhrajú. 65% P.S.: Kto uhádne, ktorý je Cheadle, má u mňa čokoládového Mikuláša. ()

Reklama

Han22 

všetky recenzie používateľa

Dennis Hopper se rozhodl natočit policajtskej film ve stylu Pevnost Apačů v Bronxu. A tak tu máme dva parťáky kteří bojují proti gangům - agresivního magora Penna a až příliš rozvážného Duvalla, který se pokouší si mezi gangy získat respekt laskavostí. A protože je to film starší a nedělá si starosti s přístupností, nechybí opravdová drsnost ulice - spousta nadávek, vyhulené trávy, nahejch ženskejch, rapu a i nějaké to násilí. Proti tomu jsou tu poldové a jejich nekonečný kolotoč zatýkání, výslechů, razií. Většina poldů mluví v podstatě podobně jako gangy, protože všichni žijí v jednom ghetu. Výsledek - skvělý film, který působí reaálně jak jen to jde a kterému chybí jen nějaký ten výraznější příběh. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Solídny policajný triler z drsného prostredia el-ej. Medzi Pennom a Duvallom to chvíľu vrie, až sa zdá, že scenár bude ťažiť najmä z ich odlišnosti a generačného rozdielu, nakoniec ale všetko ide viac očakávateľným smerom s cieľom boja proti spoločnému nepriateľovi. Človeka až zamrazí, keď si uvedomí, že boj proti tomu, aby desaťročné decká predávali na ulici crack, je len boj s veternými mlynmi, to je ale zrejme to najdôležitejšie, čo som si z filmu odniesol. Taký Boyz´n the Hood je skrátka uhrančivejší a emotívnejší kúsok. Ale je tu poctivejší hip-hop, než začal vznikať od deväťdesiatok, kedy sa vydal smerom k mainstreamu a vrtiacim riťiam. ()

ink flo 

všetky recenzie používateľa

První půlka je takový osmdesátkový google street view chudinských čtvrtí Los Angeles. Jinak podobně jako v nedávno zkouknutém New Jack City tady body k dobru připisuje hlavně zub času. Celý se to motá kolem války Blood a Crips gangů, takže ultrahustí černoši a hispánci ve flanelkách zapnutých jen na horní knoflík, kteří sellí crack na každým rohu, navzájem si kropí domy ze samopalu z projíždějícího auta atd. Do toho archetypální příběh na téma "starej moudrej policajt (Robert Duvall) zaučuje mladýho nerozvážnýho testosteroňáka (Sean Penn)". Zajímavý na tom je mj. i to, že to režíroval Dennis Hopper a hudbu dělal Herbie Hancock...je to vlastně taková old-school verze filmu "Patrola" ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (6)

  • Slovo "fuck" ve filmu zazní 157krát, což je 1,30krát za 1 minutu. (Dixxx)
  • Producent Robert H. Solo si do komparzu aj ako ochranku najal skutočných členov gangu. Počas natáčania boli dvaja z nich dokonca postrelení. (Real Tom Hardy)
  • Podľa pôvodného scenára sa mal film odohrávať v Chicagu a pojednávať o drogách. Až prichádzajúci Hopper lokalitu zmenil na Los Angeles a tému na gangy. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama