Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od ťažkého detstva v Poľsku cez mladosť pod slnkom v Nice až po kariéru letca v Afrike počas 2. svetovej vojny... Romain Gary prežil výnimočný život. Za túto húževnatosť, ktorá ho viedla k tomu, aby prežil tisíc životov, aby sa stal veľkým človekom a slávnym spisovateľom, však vďačí svojej matke Nine. Práve šialená láska tejto zaujímavej a excentrickej matky z neho urobí jedného z najvýznamnejších románopiscov 20. storočia, ktorého život bude plný nečakaných zvratov, vášní a tajomstiev. Táto bezhraničná materinská láska však bude aj jeho doživotným bremenom... (Film Europe)

(viac)

Videá (7)

Trailer 5

Recenzie (16)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa doteraz neznáma osobnosť, menej známy film, ale za to nie je nepútavý. Zbytočné boli len sexuálne explicitnejšie scény, asi ich dávajú do filmu povinne, aby sa človek vydržal dívať. Najmä ak má film dve hodiny. Zaujímavosťou na Romainovi Garym je to, že mu jeho druhú ženu Jean Sebergovú pichal Clint Eastwood, na čo ho Romain vyzval na súboj. Eastwood pochopiteľne odmietol. Zaujímavé z jeho kariéry je tie to, že ako jediný v histórii vyhral Goncourtovu cenu, najvýznamnejšiu literárnu cenu vo francúzskej literatúre, ktorú sa dá vyhrať v živote len raz. Aby sa vyhol pravidlu, že jeden autor môže byť ocenený iba raz za život, Gary prijal pseudonym Émile Ajar. To všetko dokázal aj vďaka ctižiadosti svojej matky, ktorej vplyv je tu silne ukázaný. Napriek tomu ukončil ako dôchodca život samovraždou. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Příslib úsvitu Romaina Garyho je přepisem stejnojmenné autobiografie nositele Goncourtovy ceny. Charlotte Gainsbourg se tu nádherně přehrála do role milující matky, která ač bez prostředků vychovává svého syna jen pro ty nejlepší zítřky. Krásné jsou kapitoly z předválečného Polska, zasazení Paula Poireta do děje, Ivan Mozžuchin posloužil pro změnu jako mužský vzor a i když náš hrdina byl žid, prožil válku bez všech klišé, kterých by se mohl obávat divák znalý dobového kontextu. ()

Reklama

Talita1 

všetky recenzie používateľa

Životopisný film francúzskej produkcie. Hlavnou postavou je spisovateľ Romain Gary, ktorý prežil chudobné detstvo v Poľsku. Vďaka odhodlanosti svojej matky sa dostáva do Francúzska, na univerzitu a začína písať. Príbeh je dobre spracovaný, niektoré pasáže (napr. zážitky z detstva) mohli byť časovo kratšie. Za mňa priemer. ()

mira.l 

všetky recenzie používateľa

O Romanu Kacewovi či Garym jsem asi jaktěživ neslyšel. Jeho životní příběh je řekněme celkem zajímavý, dal jsem si jeho životopis ve dvou hodinách a víckrát ho vidět nepotřebuju. Je pravda, že Charlotte Gainsbourg tady v roli jeho poněkud svérázné matky, která chtěla mít ze syna patrně ředitele zeměkoule, předvedla další ze svých skvělých výkonů, ale jednou mi to opravdu stačilo. Roman byl vychováván pod vlivem své matky taky v ne zcela běžných hranicích, a "...tak jsem nezabil Hitlera." ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

„Mateřskou láskou vám život za úsvitu dává slib, který nikdy nedodrží. Pak jíte do smrti už jen zastudena. Když vás po takové lásce nějaká žena přivine k sobě, je to už jenom soustrast. Krásné paže vás objímají kolem krku, něžné rty vám vyznávají lásku, ale vás neošálí. Dostali jste se k prameni příliš brzy a všechno jste už vypili.” - Eric Barbier výtečně převedl autobiografický román spisovatele a válečného hrdiny Romaina Garyho do filmové podoby a úžasná Charlotte Gainsbourg svým brilantním hereckým výkonem doslova vdechla jeho matce život. Ovšem nutno podotknout, že Pierre Niney se s rolí jejího milovaného syna popasoval také skvěle. Moc jsem si užívala humorný nadhled, s jakým byl tento silný lidský příběh odvyprávěn. (85%) ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Filmovalo sa od 31. marca do 8. júla 2016 v Taliansku, Maroku, Belgicku a Maďarsku. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. října 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Busanu v Jižní Koreji. (ČSFD)

Reklama

Reklama