Reklama

Reklama

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (170)

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Wow, tak tohle je necekane jeden z nejlepsich Hitchcocku, klasicky prehlizeny, podcenovany, ale o to prekvapivejsi masterpiece, ktery me totalne odzbrojil a ve kterem vsechno dokonale klape. Naprosto bozske herecke duo Tippi Hedren-Sean Connery, tradicne vyborna Cock-rezie (scena vykradani sejfu je uzasne natocne napinave zradlo), skvely Bernard Herrmann a jeho posledni soundtrack pro Hitchcocka a detailni psychoanalyticky rozbor. Alfred byl v tomhle filmu hodne nadcasovy a v dane dobe se film shledal s nepochopenim (podle zdejsiho hodnoceni to nepochopeni ocividne stale trva), ale je videt, ze o podobna temata se i po 50ti letech snazi borci jako David Cronenberg s novou Dangerous Method a v porovnani s Marnii selhavaji. Hitchcock byl v top forme, spanila jizda Vertigo->North by Northwest->Psycho->The Birds je vylozene legendarni a Marnie ji zavrsuje. Pri nataceni Marnie se Hitch zamiloval do Tippi Hedren (coz chapu), ktera ho odmitla a slavneho Hitchcocka to vzalo natolik, ze jeho filmy uz nikdy nemely takovy lesk. Podle jeho znamych byla Marnie poslednim filmem na kterem si dal Hitch skutecne zalezet a je to uzasne zavrseni jeho zlate ery. "I don't need to read that muck to know that women are stupid and feeble and that men are filthy pigs! In case you didn't recognise it, that was a rejection. You've got a pathological fix on a woman who is not only an admitted criminal but who screams if you come near her!" 9/10 ()

Lavran 

všetky recenzie používateľa

Po prvním zhlédnutí převládá dojem, že po jedné každé geniální scéně následuje patero zcela obyčejným a průměrných, že Sean Connery je (v rámci tohoto filmu) příšerné poleno a Bernard Herrmann, třebaže persóna v osobním životě nesnesitelná, byl ve svém oboru nezpochybnitelným velikánem. Kdybych Hitchcocka neznal, dal bych svým dojmům za pravdu a setkání s traumatizovanou Marnie bych považoval za uzavřenou kapitolu. Takhle budu žít ve věčné nejistotě, dokud se nedostanu na kobylku každé možné interpretaci, protože vím, že v Marnie, jakožto ve zjevném vyvrcholení série mistrovských děl unikátního režiséra, který si velmi dobře uvědomoval, že "nadvláda skutečnosti nad možnostmi zůstává srdcem filmu bez srdce", má všechno svůj smysl. A k tomu mi dopomáhej Robin Wood._____Varovná poznámka na okraj: Na DVD vydání od Universalu je film bohužel prezentován v poměru stran 1,33:1 (Letterbox), ačkoli jeho původní formát je 1,85:1. Znamená to především znatelné zhoršení obrazu i rozbití mnoha zajímavých obrazových kompozic. ()

Reklama

Faidra 

všetky recenzie používateľa

Jeden z méně známých plodů Hitchcockovy činnosti, ovšem misogynie mistra napětí je opět na místě... Tippi Hedrenová, v průběhu natáčení režisérem nemálo tyranizovaná, možná právě proto podává svou postavu až znepokojivě přesvědčivě a Sean Connery v nečernobílé roli exceluje, ale ke konci bych dodala, že průser neskončil, průser teprve začíná... ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobré psychologické drama s několika přímo úžasnými scénami (kromě loupeže stojí za pozornost samozřejmě i nervy drásající závěr s koněm a vším, co přijde pak), výborným výkonem Tippi Hedren a stoprocentně romantickou hudbou Bernarda Herrmanna. Kdyby ale byla Marnie o nějakých 20 minut kratší, ohodnotil bych ji ještě lépe. ()

murakamigirl 

všetky recenzie používateľa

Marnie má smolu, že ju pozerám v roku 2008. V roku 2008 už jej námet stratil akúkoľvek výnimočnosť a pomaly naň sadá prach. O čo ide, doklapne zakrátko, a potom už len neskutočne dlhú dobu spejete k tomu vyvrcholeniu. No, aspoňže nám bolo dopriatych flashbackov... Aj keď výkony dvoch herečiek v nich sú... povedzme diskutabilné. Aspoňže na toho Conneryho sa vôbec nehľadí zle.....:) ()

Galéria (139)

Zaujímavosti (22)

  • V jedné ze scén se Mark Rutland (Sean Connery) snaží pochopit osobnost své psychicky narušené ženy Marnie (Tippi Hedren). Za tímto účelem čte knihu, která má v českém překladu docela bizarní název: „Sexuální úchylky zločinců ženského pohlaví“. Kniha se stejným názvem pravděpodobně nikdy nevyšla neboť jí v běžných zdrojích nelze dohledat. (Posheidon)
  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)

Reklama

Reklama