Reklama

Reklama

Epizódy(8)

Francúzska policajtka Kahina Zadi,  pricestuje do Kiruny, malej baníckej dedinky v odľahlej časti severného Švédska, kvôli obzvlášť brutálnej vražde francúzskeho občana. Vraždu vyšetruje v spolupráci so švédskym vyšetrovateľom Andersom Harneskom. V oblasti sa rozpúta séria ďalších  neobvyklých udalostí , pričom počiatočná vražda sa zdá byť už len špičkou ľadovca. Kahina a Anders si začnú uvedomovať, že za vraždami stojí stará sprisahanecká dohoda, ktorá sa týka mnohých obyvateľov mesta. Kahina bude konfrontovať nielen krutého vraha, ktorý má vždy o niečo náskok, ale aj svoju vlastnú,  bolestivú minulosť. (RTVS)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (111)

Tosi 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci seriálového megahitu Most mají na svědomí i další policejní sérii, tentokrát z důlního městečka na severu Švédska. S první brutální vraždou se odkrývá špička ledovce tajemného příběhu pro docela nesourodou dvojici vyšetřovatelů....a po posledním díle vyslovuji kacířskou myšlenku, že to bylo dokonce o chloupek lepší než Most. ()

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Už si ani nepamätám, kedy sa mi posledne (a či vôbec niekedy) stalo, že by som si "strihol" až takýto extrémny maratón a pozrel si seriál za jeden jediný deň, no tentoraz to šlo tak nejak prirodzene "ako po masle" a absolútne neľutujem. Severská kriminálna novinka, ktorá je v našich končinách ešte dosiaľ pomerne neznáma, avšak osobne si myslím, že si ju postupne, vďaka nesporným kvalitám - nie nadarmo sa tu v komentároch viackrát ocitlo prirovnanie k už dobre známemu Mostu -, nájde viacero priaznivcov daného žánru. Obsahová stránka je totižto kvalitatívne veľmi silná, postupne odkrývané ústredné tajomstvo diváka poľahky priam opantá, rovnako tak zaujímavé a kvalitné sú aj vedľajšie dejové linky protagonistov seriálu, psychológia postáv, originálne spôsoby vrážd, zakomponovanie tém ako sú sebapoškodzovanie, rasizmus a predsudky, sexualita či taktiež priblíženie laponských zvyklostí, rituálov a mýtov (aj keď v tomto ohľade je to sporné, nakoľko onen šamanizmus a celkovo zakomponovaný prvok mystičnosti mi možno chvíľami mierne prekážal, respektíve vedel by som sa bez neho obísť). Čo sa týka stránky vizuálnej, v tomto smere už absolútne nie je čo vytknúť, zvolené prostredie najsevernejšej, málo obývanej časti Švédska je priam vynikajúce (šiesti policajti majúci v troch smenách vo dvojiciach dohliadať na jednu pätinu celého švédskeho územia) a zobrazované lokácie prekrásne, čiže v tomto smere je to absolútne bez problémov, ba dokonca si myslím, že je to vzhľadom na neokukanosť veľký plusový bod a akási pomyselná "perlička" na príťažlivosti celého tohto vydareného seriálu. Nuž a v neposlednom rade ma nadchlo vynikajúce herecké obsadenie, myslím tým komplet všetkých podieľajúcich sa hercov, v prvom rade ale jednoznačne Leïlu Bekhti, ktorá si na základe jej fantastického hereckého výkonu (kde som jej uveril každučkú jednu jej repliku, výraz tváre, mimiku) a taktiež neobyčajnej exotickej kráse, obrazne povedané "ukradla" celučičký seriál len a len pre seba. A hoci proces vyšetrovania nebol vždy práve dokonalý a bezchybný, tvorcovia si občasne dopomohli akýmisi scenáristickými "barličkami" a aj celkovo samotný záver a konečné rozuzlenie by som si vedel predstaviť trošičku inakšie, koniec koncov som nad plným ohodnotením aj tak takmer vôbec neváhal. Mojimi hlavnými dôvodmi naň boli najmä už spomínaná zaujímavosť pre mňa vopred absolútne nepoznaných zvyklostí miestneho obyvateľstva, očarujúce prostredie a Kahina Zadi (postava francúzskej policajtky stvárnená Leïlou Bekhti). 90% ()

Reklama

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Nerad bych u skandinávských seriálových kriminálek pravidelně končil u pětihvězdičkových hodnocení, ale v případě tohoto seriálu prostě nemůžu jinak, než tu pokorně děkovat za obrovský filmařský zážitek. Tvůrci tu totiž umně zvolili existující lokace v severošvédském městě Kiruna, zahrnuli do scénáře jeho ne úplně pěkný příběh o místní těžbě, přesunu města nebo o vztahu Švédů k Laponcům, a do toho zakomponovali vraždy, které mají mezinárodní přesah. Takže se sem vypraví francouzská kriminalistka, která má co dělat, aby na tamní laponský způsob života přistoupila a vlastně ho vůbec pochopila. A jelikož tato kriminálka má pouhých osm dílů, dělají si tu s hlavními i vedlejšími postavami vysloveně co chtějí. Dlouho se mi tedy nestalo, abych byl ihned po prvním díle nadšený a ihned po něm prahnul po dalším díle až do samotného konce. To za prvé. A za druhé je tu pár momentů, které vnímám až na pomezí geniality. Především tedy animovaný start třetího dílu, obecně kamera zabírající nádherné prostředí severního Švédska, potažmo Laponska a především i efektivně vykonstruovaný závěr, který byl napjatý jak kšandy u kalhot. Za mě tedy super. Osobně mohu říci, že tohle je zatím nejlepší skandinávská kriminálka, co jsem viděl. A to mám Most hodně rád. ()

zahadum 

všetky recenzie používateľa

Výborný seriál z netradičného prostredia, mimochodom je tam fakt krásna príroda. Poriadne zamotaný príbeh sa tesne na záver odmotá a viacmenej uspokojivo sa dozvieme čo sa stalo. Švédsko je krajina ústretová voči migrantom...až tak ústretová,že je na samom bode sebazničenia....o to viacej zaráža,že pôvodne obyvateľstvo vlastnej krajiny ďalekého severu žilo a žije v tak silno diskriminačnom ovzduší....na rozdiel od migranrov ktorých zvláčia z konca sveta ku ktorým sa chová sebazničujúco štedro....seriál je samozrejme politicko korektný...v hlavnej úlohe je dokonalá žena...samozrejme tiež nie európskeho pôvodu ....a nesmú chýbať ani homosexuáli..ale to nemení nič na tom,že seriál to je dobrý a zo začiatku poriadny guľáš...postupne to graduje a atmosféra by sa dala krájať... ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Víc než krimi je to pokus o sociální drama. Jako u většiny severských krimi, co jsem viděl (zatím jsem pořád nepropadl tomu kouzlu, jako mnozí, kteří je doslova žerou) se tu hodně řeší rasismus, a poměry ve společnosti (za mě až moc), což odvádí děj od hlavních linek. Jsou tu tak sice krásné záběry krajiny, nebo několik zajímavých zvratů, ale na druhou stranu si tu člověk nenajde vztah k postavám, a finální rozuzlení ho pak nechává chladným. ()

Galéria (141)

Reklama

Reklama