Reklama

Reklama

Dr. Philip Zimbardo (Billy Crudup), profesor psychológie na Stanfordovej univerzite, v roku 1971 najal 24 psychicky zdravých a bezúhonných vysokoškolských študentov, aby počas dvojtýždňového experimentu hrali úlohy väzňov a dozorcov v kulisách väzenia vybudovaného v podzemí univerzity. Väzni v celách sa mali podvoliť zdanlivo miernym pravidlám a dozorcovia mali udržiavať poriadok bez použitia fyzického násilia. Napokon stačilo len šesť dní, aby prepuklo také brutálne a nezvládnuteľné násilie medzi oboma skupinami, že výskumný projekt sa zrútil a musel byť predčasne ukončený... Stanfordský väzenský experiment patrí medzi najslávnejšie experimenty modernej psychológie. Dr. Philip Zimbardo, vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite, chcel v roku 1971 preskúmať vplyv získanej moci či podriadenosti na konanie obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí. Výsledky boli šokujúce. Ukázali, že ak je psychicky zdravý človek vystavený extrémnym podmienkam, môže radikálne zmeniť svoje správanie už v rekordne krátkom čase. Aj normálni ľudia, vystavení extrémnym podmienkam, sú schopní páchať extrémne zlo. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (177)

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Potenciál mohol byť ešte využitejší, emocionálny a psychologický dopad tu vyznieva skutočne tak, že v podstate sa nič až také hrozné nedialo. Devastačnosť, ktorá z toho mala vyjsť je tak prítomná iba v hudobnej zložke. Herci ale hrajú ako diví a samotní film len málokedy nudí. Aj keď prestrihať by mu nezaškodilo... ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

První, opravdu podle skutečné události, natočený příběh ze Stanfordu přesně tak, jak byl. A musím říct, že to bylo hodně mrazivé představení. Nejvíc samozřejmě člověka zdrtí dvě myšlenky: "Proč jsi to dělal?" "Protože jsem mohl."---"Víš, jakej je rozdíl mezi náma dvěma?" (vězeň,stráž) "Ne." "Hod tou mincí." 90% ()

Reklama

Radiq 

všetky recenzie používateľa

Tak konečně povedené zpracování tohoto kontroverzního experimentu. Myslel jsem, že se to začne vyhrocovat až po několika dnech, ale dozorci na to šli zvostra hned od začátku. Je to oblečené do pěkného retro hávu a kdejakej psycholog určitě musí jásat, když to vidí. Já ale zas tak nejásal, protože někdy mi nešlo do hlavy, proč se vězňové nezachovali tak nebo onak a proč si toho nechali tolik líbit. Došel jsem k závěru, že nechtěli něco pokazit, aby se třeba nestalo, že nedostanou zaplaceno. Ale co já vím, když jsem jen divák a né subjekt. Film se nestaví na žádnou stranu a jen nám předkládá události, jak se opravdu staly (asi) a to se mi líbí. Názor si na to každý musí udělat sám. Jinak až na tu paruku a nalepovací vousy Dr. Zimbarda (Billy Crudup) si nemám na co stěžovat - docela mě to pohltilo a určitě to stojí za pozornost. ()

TroiMae 

všetky recenzie používateľa

Poměrně autentické zobrazení, které jen nekopíruje mýtus a Zimbardovu legendu. Zimbardo pochopitelně až do roztrhání těla bude hájit tento neetický „experiment“, na kterém založil svou kariéru, ale jehož se sám zřejmě stal součástí – šlo spíše o reality show, kdy sám instruoval dozorce a byl součástí dění, aby dosáhl svého a demonstroval svůj předpoklad. Kritika poukazuje na to, že studentům nebylo umožněno dobrovolně opustit pokus, ale také to, že v chování účastníků byly patrné rozdíly dané charakterem (a otázkou je, jací lidé se chtěli dobrovolně za peníze účastnit vězeňského experimentu) a zřejmě i vědomím, co je od nich zadavateli očekáváno – ostatně kromě zákazu fyzického zranění měli „dozorci“ instrukce k podrobení si „vězňů“, tedy jak mají hrát své role. Ve filmu je dobře zobrazeno i to, že velmi brzy se Zimbardovi situace vymkla z rukou a byla to jeho žena, kdo urgoval ukončení. ()

PROROK14 

všetky recenzie používateľa

Trocha ma to nudilo. Tiež by som uvítal, ak by bol divák viac zoznámený s cieľmi tej štúdie. Mohli sa viac venovať psychologickej stránke veci, napríklad, že prečo to robia tak ako to robia, čo tým konkrétne sledujú, aké sú hypotézy a podobne. Lebo to čo som videl ja bolo len zatvorenie partie klukov do "väzenia" a nekontrolované správanie dozorcov. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama