Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 4

(séria)
Trailer 5
Dráma / Fantasy / Horor / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, 2022, 13 h 2 min (Minutáž: 63–150 min)

Tvorcovia:

Matt Duffer, Ross Duffer

Hrajú:

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(9)

Obsahy(1)

Těsně před jarními prázdninami se do Hawkinsu vrací temnota. Čeká nás nová porce hrůz, děsivých vzpomínek a taky úplně nové nebezpečí, ze kterého tuhne krev v žilách. (Netflix)

Videá (7)

Trailer 5

Recenzie (297)

silentname 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

4. Séria "Stranger Things" je v jadre asi všetko čo som od toho chcel. Skvelá hororová atmosféra, obľúbené postavy, silné vizuály a okrem toho aj nová hrozba v podobe zloducha, ktorého budeme volať Vecna. Môžem povedať, že sú tu určité veci, ktoré si ako kritik trošku neodpustím. A to napriek tomu, že som s výsledkom veľmi spokojný. V prvom rade ma trošku štve, že tentokrát je príbeh neskutočne rozkúskovaný. A pravdou je, že niektoré momentky sú zaujímavejšie, iné ma naopak celkom miestami nudili. Ideálny príklad je najmä Mike, ktorý dokopy v tejto sérii asi nemá žiadnu väčšiu úlohu. A to napriek tomu, že v poslednej epizóde sa svojho momentu dočká. Ale keby bol zo seriálu úplne preč, nemám pocit, že by to niečo zmenilo. Will s Jonathanom sú na tom podobne. Tak nejako to pôsobí, že sú v seriáli hlavne preto, že tu boli celú dobu. A to je dosť na škodu. Hovorilo sa, že sa príbeh bude venovať aj viac El. Čo je čiastočne pravda. Uvidíme viac z jej minulosti a tak nejako aj pochopíme čo sa vlastne dialo už od prvej série, no mám tak trošku pocit, že jej rola sa stala väčšou až postupne. Ale je treba uznať, že tie časti z jej minulosti boli veľmi zaujímavé. A rozhodne tomu niečo pridali. Čo sa ostatného týka, myslím si, že som veľmi spokojný. Máme tu novú postavu Eddieho, ktorý bol počas celej série absolútne vynikajúci, plus jeho priateľstvo s Dustinom považujem za jeden z highlightov. Rovnako mám pocit, že aj Steve a Dustin ma vedia pobaviť. Celkovo platí, že Dustin je stále skvelý. A hoci mám tak trošku pocit, že žije v nejakom fantasy svete, je chytrý a vie nejako veci chápať. Max má veľmi zaujímavú príbehovú líniu a epizóda "Dear Billy" je aj vďaka tomu jedna z mojich naj. Pravdou je, že ma bavili aj časti v Rusku. Pilot Yuri ma neskutočne bavil, Hopper vyzerá super a okrem toho sa z neho stal skutoočne veľký hrdina a fandil som mu. No potom tu máme ešte aj zloducha ("Vecna"), ktorý je podľa mňa jeden z najlepších hororových zloduchov, čo som mal kedy možnosť vidieť. Jeho dizajn, jeho schopnosti, manipulácie a ciele sú skutočne poriadne silná káva a miestami sa vďaka tomu dala atmosféra krájať. Po vizuálnej stránke tiež nemám čo kritizovať a hudba je v seriáli rovnako super. Ak milujete tento seriál, tak si ho pozrite. Myslím si, že ľutovať nebudete. Pre mňa jeden z tohtoročných highlightov, ktorý stojí za to pozrieť. Hodnotenie: A ()

BrooksW.Here 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Štvrtá séria STRANGER THINGS je zo všetkých zatiaľ najkomplikovanejšia a najprekombinovanejšia. S komplikovanosťou ja osobne problém nemám, no to, čo naozaj neobľubujem je, keď sa príbeh odohráva na veľa miestach, len preto, aby pôsobil zaujímavejšie. A práve to je prípad štvrtej série... Z počiatku začína celkom obyčajne, teda až kým sa nestane prvá vražda. Potom dej začína naberať správny spád a hlavní hrdinovia sú v čím ďalej tým väčšom nebezpečenstve. Keby, že tvorcovia ponechajú iba túto dejovú líniu, tak by bola táto séria výborná, no nie, oni sa rozhodli vsunúť strateného Hoppera takmer do každej epizódy. Úplne v pohode by bolo, keby preňho spravili jednu osobitnú epizódu, ktorá by nasledovala potom, ako ho Joyce s Murrayom zachránili, takže by vlastne vysvetlila, čo sa s ním celú tú dobu dialo. V konečnom dôsledku som nemal problém ani s tým, že táto séria má viac ako sedem dejových línií, pretože tvorcovia sa pekne pohrali so strihom a kamerou, a tým vlastne všetky tieto dejové línie poprepájali. Áno, práca s kamerou sa im vydarila perfektne, ale s tým sa dalo počítať, ak má človek rozpočet 30 miliónov na epizódu! No, nemienim príliš odbiehať od témy, takže sa vrátim k príbehu. Po vynikajúcej siedmej epizóde prišla pomalšia ôsma a po nej neskutočne naťahovaná deviata, no nemám tým na mysli, že by sa vliekla, ale jednoducho to, že vôbec nemusela byť taká dlhá, ale na druhej strane, potešila ma METALLICA. No, to, čo ma najviac zarazilo, je to, že táto séria má otvorený koniec, a vlastne celá posledná epizóda nás iba pripravovala na záverečný cliffhanger, a to ma teda vôbec nepotešilo. Podľa mňa mohla štvrtá séria skončiť už pri siedmej epizóde, a posledné dve sa mohli kľudne nechať na záverečnú, piatu sériu. Viem, že priemer pre "Season 4“ mi vyšiel na 5*, no určite taký pocit nemám, takže preto som sa rozhodol dať o jednu hviezdu menej. Jediné, čo mi teraz zostáva, je čakať na veľkolepé finále tohto svetového fenoménu. "A war is coming to Hawkins." ()

Reklama

Petroff 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ve čtvrté řadě jsem se poprvé chvílema fakt nudil. Třeba, když se zapalovala louče - asi půl hodiny. Nejlepší ze serie byl hned první díl. Nějaký postavy (Nancy) a dějový linky (celý rusko) mi začínají lézt trochu na nervy, nějaký filmařský postupy ještě víc (to darebné zapalování, obecně protahování scén, rádoby napínavé scény). Ale mám to rád. ()

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Ďakujeme, odíďte. Avathar to povedal najlepšie: už ma to proste nebaví. Nové postavy slabé (OK, s výnimkou pizza majstra) a polovica starých (hovorím o deckách) rozhodne nevyzerá na svoj seriálový vek (vrcholom je Caleb McLaughlin, ktorý v porovnaní s rovesníkmi vyzerá ako zrelý tridsiatnik, ktorý si po šichte ide dať do baru dve točené a furt ho otravuje mladší bráško so svojou partou, aby im dal prachy na cukrovú vatu). Polovica z nich je pre dej krajne zbytočná, sú tu proste len preto, lebo boli aj v predchádzajúcich sériách a väčšinou iba postávajú v zábere, v lepšom prípade majú raz za tri epizódy jednu hlášku. Sovietska linka ma nudila už v trojke, tu je ešte horšia. Zbožňujem Nočnú moru z Elm Street (okrem toho sa tu vykráda Mlčanie jahniat a všeličo ďalšie, pravdupovediac ale nemám chuť všetko vymenúvať), ale toto je fakt lacná vykrádačka (dotiahnutá do zvrhlej pseudokonalosti šťavnatým cameom Roberta Englunda). Najviac je strata (akejkoľvek) sebareflexie badať zo šialených minutáží. Niektoré diely majú ďaleko nad jednu hodinu a finálny skoro dve a pol hodiny, to je fakt mimo. Ak by boli scenáre kvalitné, samozrejme by to nevadilo. Ale je to len monotónna hovadina. A to som fanúšik prvých dvoch sérií. Trocha to zachraňuje soundtrack, Dustin a popkultúrne hlášky (Policajná akadémia 3!). Prvé dve série sú u mňa za 4*, tretia za 3*, ale toto fakt nie je ani na tri. Aby som 9 dielov (!!!) čakal, kým sa naplno prejaví Jedenástka (a ani potom to nie je žiadny zázrak), tak kvôli tomu Stranger Things skutočne nepozerám. ()

havLord 

všetky recenzie používateľa

Prvnich nekolik dílů vytvari slusnou hororovou atmosferu. Problem vsak tkvi v prepalene stopazi, ktera jde na ruku dnesnimu VOD publiku, ktere si evidentne dle Netflix data analytics tymu zada proste a jednoduse vice kvantity, ne nutně kvality. Dostavame tak netflixovskych standardnich cca 50 % vaty, kdy se dej mota v kruzích, flashbacich a kdy recykluje temata z dřívějších serii. Namísto peckoveho svizneho finale sledujeme 2,5 hodiny sebeukajejiciho festivalu Duffer Brothers, kteří jsou nyni presvedceni o sve genialite a vyjimecnosti. Netflix nedela dobre, ze jim nechava zcela volnou ruku. Ano, na pátou serii se pravděpodobně podivam, ale jiz nyni toho casu lituji. Navic ve chvili, kdy se mrtvi vraceji ze zahrobi (a nemyslim Davida Harboura), tak divak ztrati veskery duvod byt napjaty a bat se o postavy. Ted uz je mozne uplne všechno. Tak proc se bat. Sympatická detska naivita je uz uplne pryc. Jo a kdyz Vecna uz posledni dva dily nema jine repliky, nez "this is the beginning of the end" / "you have already lost", etc, je to smesne, ne desive. Fun fact: Peter Jackson za necelych 12 hodin odvypravel Pana Prstenů. Duffer Brothers nejsou schopni/ochotni za temer 13 hodin skoncovat s průměrnym D&D bossem. ()

Galéria (568)

Zaujímavosti (77)

  • Zmínky o kultu uctívajícím ďábla jsou narážkami na hysterii kolem satanské paniky, jenž se rozmohla v USA v 80. letech. (NiWi)
  • Ve flashbackové scéně sjíždí chlapec skluzavku ve tvaru rakety. Stejná skluzavka se objevuje také ve filmu Nová noční můra (1994). (NiWi)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (viac)

Reklama

Reklama