Reklama

Reklama

Útok na maratón: Teror v Bostone

  • Česko Den patriotů (viac)
Trailer 1

Akčný triler Útok na maratón: Teror v Bostone rozpráva pôsobivý príbeh ľudí, ktorí prejavili neuveriteľnú odvahu a silu tvárou v tvár tragédii a nepriazni osudu. Snímka natočená podľa skutočných udalostí, ktoré nasledovali po bombovom útoku na bostonskom maratóne, detailne zachytáva jeden z najdômyselnejších a najlepšie koordinovaných honov na atentátnikov v dejinách. Bombový útok na bostonský maratón v roku 2013 otriasol životmi ľudí a otestoval nezlomnosť amerického ducha. Bezprostredne po ňom sa však celé mesto zomklo, aby postavilo útočníkov pred spravodlivosť skôr, než stihnú napáchať ďalšie škody. Namiesto toho, aby prepadli panike a strachu, obyvatelia Bostonu spojili svoje sily a v honbe za spoločným nepriateľom uprednostnili vzájomnú solidaritu pred rozvratom. Film čerpá z príbehov skutočných ľudí vrátane tímu záchranárov, vyšetrovateľov i vládnych úradníkov, ktorí neúnavne pracovali na dolapení útočníkov v rekordnom čase, a tiež samotných preživších. (TV Markíza)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (341)

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Přemrštěné hrdinský kousek snažící se vypudit z diváka (rozumě Američana) každou slzu hrdinstvím hlavních postav, samozřejmě největších patriotů pod sluncem. Patosu je přespříliš i na tuto odporně dlouhou stopáž, jedinou funkční věcí jsou akční scény a ani ve výkonech to na tuhle celkem slušnou sestavu není žádná hitparáda. Přesně takhle by se rekonstrukce teroristických činů točit neměly. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Patriots Day" ma ako diváka celkom uspokojil, no mám pocit, že som chcel trošku viac. Postavy sú dobré, film má dobrú atmosféru, akcia je solídna a musím povedať, že niektoré zábery sú dosť silné a fungujú, občas som mal pocit, že film trvá veľmi dlho a nevieme sa niekam pohnúť. Miestami som dokonca uvažoval, ako do jednotlivých scénok budú pasovať niektoré postavy a dozvieme sa to až niekedy v strede filmu. Do akcie ideme celkom rýchlo a musím povedať, že aj pátranie a naháňačky sú dobré. Mám pocit, že Peter Berg chcel tento film povedať čo najlepšie a väčšinou mu to ide dobre. Ale na druhú stranu mám pocit, že postava Johna Goodmana tu bola celkom zbytočná a dokonca mám pocit, že vo filme je až toľko postáv, že som sa v ňom miestami strácal. Každopádne je tu skvelá prestrelka medzi policajtmi a atentátnikmi a má to dobrú atmosféru. Len by som chcel, aby takých miest bolo viac. Ale na druhú stranu mám pocit, že tento film spracoval policajné pátranie oveľa uveriteľnejšie, než všetky krimi seriály, ktoré máme na TV Joj. Všetko pôsobí pre mňa dôveryhodne a mal som pocit, že takto to reálne aj funguje. V rámci svojho žánra tento film funguje. Čeknite si ho a zvážte sami. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Berg pokracuje v style nastolenom filmom Deepwater Horizon a snazi sa co najrealistickejsie znazornit nejaku tragicku udalost, ktora postihla americanov. Tentokrat bombovy atentat v Bostone. Po nadseni z Deepwater Horizon som ale tentoraz sklamany. Vdaka tomu co najcivilnejsiemu pristupu to paradoxne pôsobi dost nudne a nezazivne. Behom uvodnej dvadsatminutovky nam ukazu mnozstvo postav, ktore budu mat neskôr vo filme nejaky vyznam, ale je ich prilis vela a mihnu sa na prilis kratky cas, takze nielen, ze si ma nestihli ziskat, aby vo mne ich nasledny kruty osud vyvolal emocie, ale dokonca sa mi dost plietli. Asi je to film urceny hlavne pre amikov, ktory maju tieto udalosti v zivej pamäti a poznaju detaily. Ja som ale o tej udalosti nic nevedel, takze som sa v postavach dost stracal. Najväcsi potencial skryvalo nasledne vysetrovanie, ale posobi dost chaoticky. Asi je natocene verne, ale bohuzial vúbec nie je napinave. Michael Mann alebo Paul Greengrass by z nametu dokazali dostat ovela viac. Jedine co skutocne zaujme je jedna grandiozna a dost drsna prestrelka medzi pachatelmi a policiou. Az to skoro vyzera, ze cely film vznikol kvôli nej. Sklamanim je rozhovor s manzelkou pachatela. Zda sa, ze amici uz s teroristami jednaju v rukavickach. Vysledkom je roztahany nezazivny film s tolkymi postavami, ze vôbec nefunguju emocie, ale kto ma rad kvalitne prestrelky, tak sa to raz oplati vidiet. 4/10. ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

Film má skvělé obsazení, jež je skvělým podhoubím pro základy události, která v roce 2013 šokovala svět. Avšak zhruba do poloviny filmu nic z toho nefunguje. První polovina je totiž zvláštně neosobní a pořád máte dojem, jako byste se na celou událost dívali zpoza tlustého skla, jímž nepronikne nic. Nicméně polovina druhá, to je něco zcela diametrálně odlišného. Z ničeho nic zde totiž začne fungovat úplně všechno. Od herců, přes dynamičnost scén až po soundtrack, to všechno najednou začne vytvářet realistickou a působivě zfilmovanou policejní akci za dopadení druhého útočníka. Sice je zde přemíra patosu a fakt, že motivační proslov Marka Wahlberga o "power of love" vyzněl spíše komicky, avšak to snímku po velkorysých akčních scénách odpouštím. Jen škoda, že Peter Berg toto skvělé tempo nezavedl hned od začátku. „I gotta find these motherfuckers, Carol. We gotta get out there and we gotta find these motherfuckers before they do this to somebody else.“ ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (27)

  • Záběry z pouličních kamer jsou výhradně skutečnými záběry z tragického dne. (Caaslav)
  • Největší hvězda místního baseballového týmu David Ortiz 20. 4. 2013 pronesl legendární proslov na stadionu Fenway park, který ukončil slovy. "This is our f*cking city. And nobody's going to dictate our freedom. Stay strong!" ("Tohle je, sakra, naše město. A nikdo nám nebude diktovat, jak být svobodní. Zůstaňme silní!") Tohoto proslovu se dočkáme i ve filmu a to přímo z úst Davida Ortize. Jen pro doplnění: Red Sox vyhráli celou sezonu 2013 a první místo, kam fanoušci a někteří hráči po skončení oslav na stadionu zamířili, byla cílová rovinka bostonského maratonu. (kubsov)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama