Reklama

Reklama

I trpaslíci začínali jako malí

  • Západné Nemecko Auch Zwerge haben klein angefangen (viac)

Obsahy(1)

Temná a bizarná vízia fungovania spoločenstva ľudí. Mnohí čítali Herzogov film ako alegóriu fašizmu, čo však tvorca radikálne odmieta. Napriek tomu je jeho dielo natoľko abstraktné, že ho v istom zmysle treba vnímať ako podobenstvo (aj keď na všeobecnejšej úrovni, nie ako priamu odozvu na politický režim 30. - 40. rokov minulého storočia).

Film sa stal po svojom uvedení v USA hitom v rámci "midnight movies" a dodnes má potenciál zaujať diváka svojou imaginatívnosťou a pôsobivou bizarnou atmosférou... (ČSFD)

(viac)

Recenzie (28)

Flakotaso 

všetky recenzie používateľa

Nejlepší na tom byly slova "polizei" a "feste" v každé druhé větě. Kdyby tam nehráli trpaslíci, zajímal by ten film někoho? Na můj vkus až příliš snadné a prvoplánové dosažení "umění", jakkoli je to občas lehce vtipné a užitím hudby a kamery originální. Jako performance nebo reality show by to možná mohlo fungovat. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

ľudská prirodzenosť nevychádza ani zo žiadneho prírodného zákona, ani zo "zhora danej" morálky. Je to iba zmes absurdity a bláznovstva, ktoré sa ľudská pýcha snaží usporiadať, vniesť do nich poriadok, disciplínu, řád, a tým ich v podstate iba umelo kumuluje. Niet potom divu takýmto občasným anarchistickým výbuchom ..... Buď je človek pyšný, a preto "malý", alebo ho trpazlíkom robí jeho nekontrolovaná absurdnosť a bláznovstvo...... tak isto ma napadlo vysvetlenie cez prizmu doby vzniku filmu, násilné štrajky mladých (68 etc.) proti rodičovskej generácii, proti zaužívaným poriadkom, viera v socializmus - nádvorie na ktorom sa odohráva dej mi ku koncu pripadal naozaj ako dav rozvášnených demonštrantov rozbíjajúcich a podpaľujúcich všetko navôkol...... Každopádne, takýto drsný surrealizmus a zobrazenie nihilizmu som od mladého Herzoga nečakal, Bunuel mohol vcelku zírať. ... p.s. tá vyprahnutá lávová krajina okolo "liečebne" nie je nič iné, ako obľúbená dovolenková destinácia, ostrov Lanzarote (Kanárske ostrovy)... tou výpravou mi film vcelku pripomenul Antonioniho :) ()

Reklama

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Já jsem obecně proti tomu, aby se brala "jinakost" jako klad. Jinakost trpaslíků je ale, ehm, jiná. Nejde jen o to, že Herzog je "zase divný", ale jak toho dokáže využít. A že lépe vytěžit odpudivé trpaslíky, kteří svou revolucí likvidují veškeré ideály o podobné akci, by nešlo, o tom nepochybuju. Není to ideální film - hlavně tempo by to mohlo mít jinačí -, ale to je zase další věc. ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade bych tomu malému Derrickovi z rozbehu zajebal takú kopačku do ksichtu, že by to už nerozchodil, a potom by som ten zvyšok pomlátil palicou do jedného, nevládnych zviazal, polial benzínom a zapálil! Neviem, či som v tomto mal niečo hľadať, nejaké podobenstvá, ale toto sú a boli moje pocity z filmu. ' Odpad ' tomu nedám, lebo som to vydržal dopozerať do konca. ()

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Veškeré dobro umřelo, ať žijí trpaslíci. Tato Herzogova vize na mne zapůsobila víc než drtivá většina jiných snímků, ale přesto vyšší hodnocení nedám. Ten film mě totiž skoro zabil. Neskutečně depresivní a neradostný pohled zblízka na něco, co má možná představovat lidi. Je postižení všech postav jen prostředkem pro navození stísněnější atmosféry, anebo přesvědčením, že takoví jsme všichni? Postiženi, nikoliv však fyzickým, nýbrž duševním, liliputánstvím. Být ty postavy "normální", měly bychom tendence brát film jako velkolepou oslavu boje o nezávislost nad utlačovatelem (místo útoku monster na bezbraného pečovatele)? Záleží na úhlu pohledu. A na tom, co člověku bude příjemnější. Není to špatný film, není to hloupý film, ale to, co jsem při sledování prožíval, mu neodpustím. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama