Reklama

Reklama

Thomas Dunson (John Wayne) je drsný chlap, ktorý za 14 rokov tvrdej práce vybudoval svoj ranč a je majiteľom obrovských stád dobytka. V Texase ich však nie je možné predať a tak sa s tisícovým stádom vydáva na cestu do Missouri, sprevádzaný niekoľkými kovbojmi a adoptívnym synom Matthewom (Montgomery Clift), ktorého sa ujal keď karavánu osadníkov, v ktorej chlapec cestoval so svojimi rodičmi na západ, prepadli Indiáni a všetkých povraždili. Cestou však medzi oboma mužmi vzniká konflikt, zapríčinený Dunsonovym tyranským vedením... (RTVS)

(viac)

Recenzie (108)

novoten 

všetky recenzie používateľa

Romantika, dobytek, pustina, indiáni, přestřelky, drsnost a tvrdí chlapi v překvapivě výživné směsi, která na své stáří ubíhá opravdu tryskem. Navíc John Wayne tu není jen prvoplánovou postavičkou, ale po psychologické stránce velmi hluboce propracovaným honákem se záplavou stinných stránek. Je ironií, že Hawks staví na hlavu klišé o správných kovbojích už v době jejich zlatého věku. ()

argenson 

všetky recenzie používateľa

Asi klasika. Pro mě jeden z mnoha příběhů, u kterýho jsem si říkal, že tady někde je počátek současných horních deseti tisíc Ameriky. Ale štrachat se přes půl kontinentu s krávama bez auta, bez google.maps, bez navigace, bez sprcháče, bez teplý večeře aspoň obden, na to bych se pěkně mohl. Proto taky nikdy nebudu v horních deseti tisících. ()

Reklama

sud 

všetky recenzie používateľa

První Hawksův velký western mě velmi potěšil. Velice zajímavý příběh a psychologie postav je účinná rovněž i dnes. Na svoji dobu je velice realistický a nepřikrášlený (snad až na tu úvodní neuvěřitelně patetickou scénu loučení, ale má jen 2 minuty). John Wayne tu rozehrává zřejmě tu nejtemnější postavu své filmografie, ale navdory tomu jsem mu fandil více než Montgomerymu Cliftovi, který byl ale také skvělý. Trochu mi to připomnělo "Bounty", ale nevím, jestli to byla náhoda, nebo úmysl. Závěr filmu je sice trochu nečekaný, ale Howard Hawks z toho udělal docela vkusný konec a na hodnocení to u mne nic nemění. 90%. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Jeden z tých westernov, kde 'kraví chlapci' nesedia v salúne a nudia sa. Nie, tu sa maká, pretože kraví chlapci sú presne pri tom, podľa čoho dostali svoje označenie. Ale núdza o pištoliarske súboje paradoxne (ani pri takej práci) nie je. Prácička sa musí splniť a kedže sú dve pohľady na jej správne riešenie, logicky nastáva spor. Ten končí pästným súbojom, po ktorom si súperi schuti zažartujú. Že je to americké klišé, ktoré s realitou nemá nič spoločné, netreba hádam pripomínať. Wayne mi tu vadil o čosi menej, kedže tu nepredstavoval pre neho tak typického hláškujúceho klaďasa, ale išiel cez mrtvoly. Film má na svoj vek veľkolepú výpravu, už vtedy typické prvky pre celý neskorší westernový žáner a v závere graduje. Napriek tomu siahodlhá stopáž, viacero hluchých a melodramatických scén a veľmi vlažný začiatok, keď to podstatné začína až niekde od druhej tretiny, ho ťahajú dole. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ani minútu nenudiaci western na čele s najväčšou hereckou legendou žánru. Hawks prekvapil vykreslenosťou ťažkého života kovbojov, nebolo to iba o prestrelkách, kde obhajovali svoju česť, ale najmä o ťažkej lopote s kravami. Taktiež morálna nejednoznačnosť Wayenovej postavy, keď si dojde do krajiny a odkáže majiteľovi, že táto zem je zrazu jeho, prekvapí. Nesmie chýbať ani klasický dej, zameriavajúci sa na priateľstvo, ktorý už ale toľko neprekvapí. Jednoznačne vysoký nadpriemer. Road movie a mierna alternatíva v rámci westernového žánru. Pozrel som si aj kolorovanú verziu a dosť ma sklamala. Film farbami stratil viac ako trochu zo svojho kúzla. Red river je o otázke vlastníctva v dobovej amerike, kde si každý privlastňoval, čo chcel. Tu sa jedná o akúsi krádež na tretiu, pôvodne poškodení boli ale indiáni. Ďalej je to o vyvarovaní sa opakovania rovnakých chýb minulosti. Mám na mysli radu tatíka Waynea, ktorý radí svojmu adoptívnemu synovi, aby sa oženil. ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (20)

  • Howard Hawks chtěl původně obsadit do role Thomase Dunsona Gary Coopera, později si to rozmyslel, protože si myslel, že by mu neseděla tvrdost postavy Dunsona. (facojurka)
  • Panovaly obavy, že John Wayne a Montgomery Clift spolu během natáčení kvůli opačným politickým názorům a jejich otevřenosti o politice nedokážou vyjít. Údajně souhlasili, že nebudou o politice diskutovat, a natáčení šlo bez problémů. (facojurka)
  • Po dokončení filmu dal Howard Hawks Johnu Waynovi přezku k opasku s logem Červené řeky a Wayne tuto přezku nosí později ve filmu El Dorado. (facojurka)

Reklama

Reklama