Reklama

Reklama

Rok 1956 - stará věznice Creedmore. Jako jeden z posledních zde byl popraven Charlie Forsythe a to za vraždu, kterou nespáchal. O vězňově nevině věděl obávaný dozorce Ethan Sharpe. Pravda o Charliem Forsythovi zemřela tedy spolu s ním na elektrickém křesle a byla pochována, dokud se brány creedmorské věznice nezavřely navždy... Děj se dále odvíjí v současnosti. Přeplněná nápravně výchovná zařízení donutí správu věznic, aby nařídila opět otevřít železná vrata Creedmoru. Novým šéfem je jmenován Ethan Sharpe. Ze záhrobí se vynoří neklidný duch nespravedlivě popraveného vězně a zanechává za sebou krvavou stopu. Duch Charlieho Forsytha touží po pomstě... (Intersonic)

(viac)

Recenzie (61)

Castrator 

všetky recenzie používateľa

100 minut nudy a čekání, až nuda skončí. Typický horor nehoror z osmdesátých let à la Candyman nebo Maniac Cop (podobný (ne)kvalitou, nudou, nikoliv příběhem), ve kterém někdo nebo něco zabijí a je úplně putna kdo nebo co to je. Tenhle typ filmů se vysílal na televizi Nova koncem 90. let kolem půlnoci v pátek a v sobotu. Slabota. Na ČSFD 59% film, na imdb taktéž :-) ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Každý nejako začínal. Fínsky režisér Renny Harlin si v Amerike odbyl svoj debut väzeňským hororom Prison. Stará zašlá väznica je znovu otvorená a s ňou sa prebúdza aj staré zlo v podobe ducha nespravodlivo odsúdeného väzňa, ktorý tu bol pred 25 rokmi popravený. Jeho duch sa vydáva na krvavú pomstu. Film okrem dosť strašidelnej atmosféry a temných priestorov väznice zaujme aj podarenými krvavými efektmi a dosť vynaliezavými spôsobmi vrážd jednotlivých postáv (ostnatý drát vedie). Medzi postavami zaujme mladý Viggo Mortensen, ktorý je medzi tou várkou väzňov snad jediný klaďas. Horor však nezaprie svoj nízkorozpočtový pôvod a typickú béčkovosť. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia z nostalgických VHS klasík našej mladosti. No a po rokoch musím priznať, že zostarla menej než konkurencia, respektíve som sa pri Väznici bavil podstatne viac, než som očakával. Harlin mieša väzenskú drámu s hororom prekvapivo bezkonfliktne, až sa človek čuduje, prečo ide o tak zabudnutý film. Vo vypečených a nápaditých vraždách sa možno inšpirovali aj tvorcovia série Final Destination a občas si spomeniete dokonca aj na Tetsuo. Príbeh jednej netradične prevedenej pomsty je síce priamočiary, ale dá sa užiť od začiatku do konca, predovšetkým ak máte na film nostalgické spomienky. ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

Nasranej duch neprávem odsouzenýho vězně se prohání po věznici a dělá čistku. Pro mě nostalgie jako prase. Pokud se nepletu tak právě Věznice a Maniac Cop byly jedny z mých prvních hororů co jsem viděl. Dnes už na mě film sice neměl takovej dopad jako kdysi (ani nevím kolik mi bylo když jsem ho viděl poprvé), ale i tak se podle mě jedná o hodně povedenej horor(na svou dobu určitě). Ono v dětských očích zlo vypadá vždycky děsivěji než v očích dospělých. Moc jsem si z filmu nepamatoval a popravdě jsem film čekal daleko horší. Při koukání na film se mi ale postupně začínaly všechny ty vraždy vybavovat. Navíc vraždy jsou vydařený a hlavně různorodý. Potěšila i role Vigga Mortensena(kterýho jsem samozřejmě v tý době neznal) kterej tady hraje slušnýho kolíka. Lane Smith kterýho si snad pamatuju jenom jako šéfa Klárka Kenta a Lojs Lejnové z trapnýho seriálu Superman tady kupodivu obstojně zahrál pošahanýho šéfa věznice. Osobně si tenhle film za pár let klidně zopakuju. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Videoklasika 9O. rokov. Akonáhle niekto natáča horor s väzňami, je takmer isté, že to bude prúser (Shocker, Votrelec 3). Väznica je čestnou výnimkou. Nie geniálnou... ale poctivou a solídnou? To áno. V Hollywoode debutujúci Renny Harlin s mizerným rozpočtom (milión tristo tisíc), zato so začínajúcim Viggom Mortensenom (a skúseným riaditeľom basy Laneom Smithom), zrežíroval atmosférický horor úžasne voňajúci po 80. rokoch, k nám sa pochopiteľne dostal až v desaťročí nasleudjúcom. Harlinovi sa to zapáčilo a v nasledujúcich rokoch nakrútil viacero ďalších hororov (NOČNÁ MORA NA ELM STREET 4, ZRADNÁ HLBOČINA). Okrem toho zruinoval Carolco Pictures, ale to je iný príbeh. Scenár je neobjavný, miestami natvrdlý a neskutočne naivný (vo väznici to občas vyzerá ako zraz bývalých spolužiakov po rokoch, kde sa po večeroch hrá country na gitare a riaditeľ raňajkuje toasty s väzňami a usmievajú sa na seba, fakt nechápem, ako toto Hralinovi prešlo), ale silná (miestami až pekelná) atmosféra a drsné scény robia svoje, vylepšujú to. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (9)

  • Do úlohy Burka bol zvažovaný aj Thom Matthews. (misterz)
  • Viggo Mortensen (Burke) sa počas natáčania jednej scény do svojej postavy tak vžil, že zničil operadlo stoličky - vo filme predstavujúcu elektrické kreslo. (misterz)

Reklama

Reklama