Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • Česko Barry Seal: Nebeský gauner (viac)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje ako pilot dopravného lietadla a rutina amerických vnútroštátnych letov začne byť preňho ubíjajúca. Aj preto nadšene skočí po ponuke "náhodne okoloidúceho", z ktorého sa vykľuje agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služieb. Barryho čakajú prelety nad základňami kolumbijských narkobarónov, z ktorých zhotovuje širokú fotodokumentáciu, nutnú pre boj s drogovými kartelmi. Lenže prečo lietať len tak naprázdno, keď sa môžete spojiť aj s protistranou a okrem fotiek pre CIA voziť do Ameriky aj drogy? A prečo sa zároveň nestať informátorom DEA (Národná agentúra pre boj s drogami), ktorá má v oblasti tiež svoje špecifické záujmy? A prečo sa rovno nezapojiť do jednej z najväčších tajných operácií, ktoré kedy americká vláda zosnovala? Barry to proste hrá na všetky svetové strany a ide mu to viac než dobre. Už dávno sa nenudí, má krásnu ženu, topí sa v peniazoch a vôbec si nepripúšťa, čo sa stane, ak sa tento domček z kariet raz zrúti. Ale on sa jedného dňa zrúti. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (11)

Trailer 1

Recenzie (539)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Mali ste si zobrať tie cadillacy.“ Nebavilo ma to. Na film Toma Cruisea nečakaná nuda za 2*. Možno keby sa to tvorcovia snažili v dobe uvedenia do kín reklamovať ako film s Pablom Escobarom (ktorý bol v tej dobe populárny vďaka hitu Narcos), možno by do kina prišlo viac divákov. Ale zrejme by zostali zaskočení a cítili by sa byť oklamaní, pretože šéf Medellínskeho kartelu je tu len malou súčiastkou veľkého celku. A takých súčiastok je takmer dvojhodinový film plný, ba až preplnený (aj vinou toho zostanú niektoré zvraty nedokončené – švagor). Je tu toho strašne veľa a celé je to podané odľahčene napriek tomu, že drogy sú zlé, Escobar bol svojím spôsobom masový vrah a hlavný „hrdina“ je vychcaná sviňa, ktorá je len o čosi viac sympatická, než totálne nesympatický DiCapriov Vlk z Wall Street. Aj kasting je všelijaký, ani dobrý, ani zlý, skôr neviditeľný a ľahostajný, než úžasný. Najzábavnejší je Cruise a aj on je slabý. Potešilo ma pár hlášok („Ser na to, fotiť budem ja.“), dialógov a absurdných nápadov a scén (šimpanz, pristátie v meste, spiaci pilot). Inak bieda. Možno ak by to jemne prepísali a poňali ako sequel Top Gunu, hodnotil by som to lepšie. Absurdnosť dňa: Escobara hrá Mauricio Mejía, ktorý nielenže hral už vo viacerých escobarovských projektoch (vrátane Narcos), ale dokonca stvárnil už i Escobara (v seriáli El Chapo). ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Kontroverzný človek, kontroverzná postava BARRY SEAL ( 1939-1986), ktorý príliš vystrkoval rožky, sa síce až tak extra nepodobá svojmu hereckému predstaviteľovi Thomasovi Cruiseovi Mapotherovi IV. To ale ešte neznamená, že Tom Cruise nepodáva naprosto fenomenálny herecký výkon, v role PILOTA “PRVEJ TRIEDY” , ktorý sa stal „legendárnym kuriérom” , čo sa tak trochu kamarátil s Pablom Escobarom, a tak si už nie je ťažké domyslieť si, čomu sa de - facto venoval, ale toho je vlastne - požehnane. Režisér DOUG LIMAN, ktorý už raz spolupracoval s hercom Cruisom ( Na hrane zajtrajška ), si zrejme predtým sadli, pretože i teraz, je luxusný pohľad pre ich zápal k danej veci, problematike. Doslova zdokumentovali BIOGRAFIU ( čerešnička na torte, je taká, že sa pozerám na Seala v dvoch časových rovinách, keď v druhej časovej rovine, už sám seba spovedá pred domácou kamerou... ) Barryho Seala, v ktorej kamera Césara Charloneho ( rodák z Uruguaya, ktorý snímal MESTO BOHOV... ) pôsobí majestátnym dojmom, najmä kvôli autentickému štýlu, že som si normálne myslel, akoby nejaká „tretia osoba” , tajne a potichu, skrytou kamerou nakrúcala prebiehajúce udalosti, v ktorých nie je núdze o napätie a spád deja. Jednoznačne chválim na čistú jednotku s hviezdičkou, pohotový, dynamický a zaujímavý STRIH Andrewa Mondsheina, ktorý mal správnu razanciu, hodiacu sa na VEC, o čom pojednáva. Excelentné ! Zatiaľ tu mám 3 FAKTORY, prečo som sa cítil počas pozerania, ako RYBA vo VODE. Réžia, kamera a strih. Štvrtý faktor je „americká výroba” , čo je v konečnom dôsledku - TOM CRUISE, ktorý podáva asi od Posledného samuraja, svoj bezprostredný a bezpodmienečný herecký výkon kariéry, vôbec jeden z najlepších, na mysli mám po roku 2000 ! PS : Film najlepšie funguje v prvej polovici, pokiaľ sa neobjaví postava J.B. Domhnall je síce dobrý herec, ale popri Tomovi je v neustále krásnom tieni, ktorého sa počas celého filmu - nikdy nezbaví... Občas som mal chuť nadeliť snímku krásny PRIEMER, ale prvá polovica je natoľko strhujúca, že som sa rozhodol, že nakoniec zotrvám na tom, čo som si zo začiatku zaumienil. ()

Reklama

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Pěkná a zatraceně zábavná stylovka. Co také čekat od režiséra Douga Limana, který mě spolu s Tomem Cruisem potěšil už parádní sci-fi časovou smyčkou Na hraně zítřka. Barry Seal je prostě správnej americkej šílenec. Americkej tu navíc říkám záměrně a klidně bych to ještě zvýraznil kurzívou, protože takový epický životní příběh si prostě nikde jinde nevymyslíte. V jednoduchosti je krása, takže příběh je vlastně o týpkovi, který v ryzí dospělosti přijde na to, že žije vlastně hrozně nudnej život a pak ho, vlastně jen tak s kapkou náhody, totálně překope a vůbec nic to s ním nedělá. Naopak, díky své naivitě pak dochází k takovým absurdním situacím, že si budete klepat na čelo, smát se a polemizovat nad tím, jestli někdo takový život opravdu mohl prožít. Jelikož je tu ale všechno, počínaje scénářem a konče dynamickým střihem na solidní úrovni, tento film Vás prostě bude bavit. I kdyby jako totální odreagovačka. ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Nádherná, bezstarostná jízda, nebo to tak aspoň ze začátku vypadá. Později se z toho vyklube staré, známé pořekadlo, že nelze sedět jedinou prdelí na dvou, v tomhle případě na vícero židlích. Nevím, jak Tom dělá, minule už jsem nad ním zlomil hůl, ale on se vrátil s rolí a hlavně žánrem, kterým mi tak trochu vyrazil dech. Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Jeho Barry mi jednoduše učaroval a já slibuju, že si příští kritiku tohoto nevelkého herce pořádně rozmyslím. ()

EvilPhoEniX 

všetky recenzie používateľa

Doug Liman je frajer a Tom Cruise opět válí. Moc pěkně odvýpravěný příběh Barryho Seala, který je dostatečně zajímavý a poutavý, že diváka vtáhne od samého začátku. Filmu hodně prospívá zajímavý filtr a místy jsem měl pocit, že sleduji díl ze seriálu Narcos, čímž se dost možná i Doug Liman inspiroval. Pracovat pro CIA i Narcos zároveň je možná atraktivní, ale je to hold práce, před kterou se nedá utéct jinak Vás čeká smrt. Šukačka v Letadle TOP. Moc zábavný film 80% ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (18)

  • Tom Cruise je kvalifikovaným pilotem. Všechny své scény, kdy letěl s letadlem, natočil sám. (BMW12)

Súvisiace novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (viac)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (viac)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (viac)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (viac)

Reklama

Reklama