Reklama

Reklama

Čo žerie Gilberta Grapea

  • Slovensko Čo trápi Gilberta Grapea? (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (795)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Vymanenie sa z malomestského sterotypu a kolotoča povinností je nevyslovenou túžbou mladého, mlčky prežívajúceho rebela Gilberta. "Vďaka" dementnému bratovi, spuchnutej materi a nedospelým sestrám prináša predavačovi v potravinách život nečakané situácie, ktoré treba riešiť, práce so starostlivosťou o rodinu je nad hlavu a vlastná láska sa redukuje na pravidelné šukanie neukojenej paničky.... teda až do príchodu po Amerike kolujúcich karavanistiek, ktorým sa pokazí autiak. Prostredie tých, čo nevyhrali prvú cenu v americkom sne je sympatické a do určitej miery vierohodné, nenudiacemu plynutiu filmu značne prispeli vhodne typovo zvolení herci. Výsledkom je ale len pomerne dobre odhadnuteľný limonádový príbeh o tom, že šancu na zmenu má každý. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi jemný, citlivý film o sociálnom marazme života tých menej šťastných. Čo žerie Gilberta Grapea? Na túto otázku dostávame postupne, ako film plynie a s gradovaním atmosféry dojmu uväznenia v bezútešnom živote kde nie je žiadny cieľ len maličká nádej na zmenu k lepšiemu, jasnú a zrozumiteľnú odpoveď. Čo sa týka hereckého majstrovstva, tak samozrejme Deppov herecký výkon bol jasný a očakávaný, svoju rolu Gilberta zvládol perfektne. Ale to nie je nič v porovnaní s DiCapriom. Bol som šokovaný, ako famózne zvládol náročnú úlohu retardovaného chlapca. Keď si predstavíme, že ešte iba začínal a bol len taký holobriadok, tak je to nesporne krásna ukážka obrovského talentu, ktorého sa mu do vienka dostalo. Keby sa miestami nevyskytlo pár nudnejších a zbytočných pasáží tak idem na plný počet. Aj napriek tomu však ide o výborný film, ktorý stojí za pozretie. 85/100 ()

Reklama

Hellboy 

všetky recenzie používateľa

Překrásný film, který je tak bravurně natočen, že byla jen radost se na něj dívat. Celou první hodinu to bylo naprosto bezchybné. O to víc mě zklamal poněkud patetický konec, který tak nějak podivně z celého snímku vybočoval. Nicméně režie i scénář zvládnuté perfektně, Leonardo DiCaprio mě neskutečně překvapil, Johnny Depp zase - ač je hlavním hrdinou - mi přišel tak nějak nevýraznej. Film se dotýká řady zajímavých témat, dost mě zaujal fakt, že se tam řešej hyper-obézní lidi, jenže zase tomu byl věnovanej celej konec, což mě poněkud nemile překvapilo. Ačkoliv asi každý si hned od prvních minut dovedl představit, jak se bude děj odehrávat a kam to vše směřuje, nakonec jako by mi ten konec někdo ukradl a místo něj tam dosadil jinej. ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Devatenáctiletý Leonardo DiCaprio si zahrál pod taktovkou Lasse Hallströma stejně starého retardovaného Arnieho Grapea. Svým výkonem místy přehlušoval i Johnnyho Deppa. Ale jeden bez druhého by nefungovali. Dodávají městečku Endora, ve kterém se nic nedělo, neděje ani dít nebude, špetku nevšednosti. Vše se však zvrátí po neplánované zastávce jednoho karavanu.. "I'm having a birthday party, but you're not invited, but you can come if you want." ()

kleopatra 

všetky recenzie používateľa

Je zvláštní porovnávat herecké výkony DiCapria a Deppa, ale nelze se tomu ubránit. Od Johnnyho se to tak nějak už čekalo, ale Leo byl neznámou tváří a svojí roli, přestože tyto bývají "vošajstlich" právě tím, že lze lehce sklouznout do přehrávání a trapasu, zvládl tak, že to byl JEHO film. Každopádně tenhle Hallstrom je jeden z nejlepších. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (25)

  • Režisér Lasse Hallström původně nechtěl, aby Leonardo DiCaprio hrál roli Arnieho – na roli duševně chorého chlapce mu přišel příliš hezký. (ČSFD)
  • Johnny Depp (Gilbert) se v průběhu natáčení vsadil s Leonardem DiCapriem (Arnie) o 500 amerických dolarů, že jeho mladší kolega nečuchne ke zkaženému vejci. Depp prohrál. (cihlenka)
  • Dům, který sloužil jako interiér residence Grapeových, se objevil také ve filmu Roadie (1980). (Kulmon)

Súvisiace novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (viac)

Reklama

Reklama