Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Dolores Claiborneová (viac)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (177)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Vidieť to skôr ako teraz, asi by som k tomu prechovával pozitívnejšie pocity. Čím nechcem povedať, že príbeh sám o sebe je zlý. Ústredné duo Bates a Leigh hrajú prvú ligu. Bavilo ma sa na ne pozerať a ich vzájomný komplikovaný vzťah je tu pekne a postupne vysvetľovaný. Problém s tým mám vlastne len jeden. Je to predvídateľné. Aspoň pre mňa. Vedel som, čo sa stane ešte skôr ako sme sa dostali k vysvetľujúcej retrospektíve. A tým pádom sa odkrývanie motivácií pre mňa stalo nezaujímavým. Emočne film funguje. Na konci príde katarzný moment. Ale nie je natoľko silný, aby som z neho spadol na zadok. Remeselne je to spravené dobre. Prímorské mestečko má znamenitú atmosféru a postavy mužov( až na toho Reillyho) sú pekne nepríjemné. Dobrý film, ale stačilo mi ho vidieť raz. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Lenže ak človek padá, nepadne zo dňa na deň. Padá v priebehu rokov." Strhujúca filmová adaptácia pravdupovediac nie najgeniálnejšej novely Stephena Kinga. Snímka divákom predstavuje jednu z najsilnejších ženských hrdiniek americkej kinematografie a zároveň sa jedná o akési "ospravedlnenie" pre fenomenálne úžasnú a jedinečnú Kathy Bates, ktorá v predchádzajúcej kingovke Misery nesmie zomrieť dostala takú sku*venú rolu, že by z toho jednému zliezla koža z tváre. Tentokrát sa predstavuje ako Dolores - týraná, no napriek tomu (alebo práve preto?) mimoriadne silná žena, ktorá za žiadnych okolností nedopustí, aby dobehol rovnaký osud aj jej dospievajúcu dcéru Selenu. Fascinujúca mainská sychravá atmosféra (to more!) a výborné herecké výkony. Okrem parádnej Kathy Bates fenomenálne mrazivo-desivá Judy Parfitt, ale od veci prekvapivo nie sú ani ničomný úbožiak David Strathairn, odporne posadnutý Christopher Plummer (ktorý ale, keď sa to tak vezme, hrá najkladnejšiu postavu v celom filme!), Bob Gunton v dojemnom (ak vezmeme do úvahy to, čo postváral vo Vykúpení z väznice Shawshank) cameu, krehká bábika Jennifer Jason Leigh ako keby čakajúca na poslednú ranu od života a v neposlednom rade aj milý John C. Reilly. K tomu nezabudnuteľné scény (v banke, na trajekte, s valčekom v ruke...) a veľmi silná neprikrášlená myšlienka o tom, že matky za istých okolností môžu (musia) byť najväčšie suky na svete. Jedna z mojich najobľúbenejších filmových kingoviek s vizuálne podmanivou spracovaním zatmením slnka. ()

Reklama

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

K literární předloze mám zvláštní vztah. Byla to první kniha, kterou (tehdy budoucí) má žena koupila do společné domácnosti. Od té doby jsem ji nečetl, ale i po těch takřka dvaceti letech si ji pamatuji. I proto mě mrzelo, že se do filmu nedostaly prachové chomáčky, které mě v knize docela děsily. Další věc, která mě trochu mrzí, že nejpovedenější kingovské filmové adaptace nepochází z jeho horrorové tvorby. I když existuje spousta povedených adaptací (Salem's Lot), tohle je další důkaz, že nejlépe se převádějí jeho dramata. Dolores Claiborne patří k jeho zajímavé neformální trilogii ženských románů/dramat (Geraldova hra, Rose Madder a právě DC), kde se King dokázal skvěle vcítit do pocitů a problémů žen (ještě bych přidal, byť vyprávěný z mužského pohledu a mužským hrdinou Pytel kostí). Pozitivem je, že se toho držela a dokázala to vystihnout i tahle filmová verze hned se třemi zajímavými a skvěle podanými ženskými postavami (Dolores, její dcera, paní Donovanová). Snad první film, kde se maskérům povedlo herečku namaskovat do dvou různých časových období tak, aby v obou vypadala stejně přirozeně, to se ve filmu jen tak nevidí. Ale zde je Kathy Batesová skvělá a přirozená v obou časových rovinách. Asi přišel čas vrátit se ke k knize. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bezpochyby jedna z najvydarenejších adaptácií Kingovej tvorby. Gilroyov scenár nemá chybu (aspoň bez znalosti predlohy), rovnako ako herecké výkony. Perfektne premyslený a zrealizovaný strih, prechody medzi minulosťou a prítomnosťou ma pri sledovaní bavili as najviac. Trochu škoda, že Hackford to celé mohol dotiahnuť ešte viac do umenia, nakoniec ale ostal do istej miery zakliesnený v Hollywoode. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,361,867Tržby Celosvetovo $46,361,867║ tak knihy od Stephena Kinga pretavené vo filmové umenie sú prevažne sústo a tento prípad to len potvrdzuje, výborné herecké výkony, dusná atmosféra necháva za sebou výborný filmový zážitok, plusom réžia aj kamera /80%/ ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (10)

  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)
  • Společnost Castle Rock koupila od Stephena Kinga práva k natáčení za $1.500.000. (D3VIL)

Reklama

Reklama