Reklama

Reklama

Nevyjasněné zločiny Roberta Dursta

(seriál)
  • USA The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
Trailer

Série(2) / Epizódy(12)

Obsahy(1)

Tento dokumentární seriál vynáší na světlo dlouho pohřbené informace o řadě nevyjasněných zločinů a muži podezřelém z jejich spáchání - Robertu Durstovi, potomku miliardářské rodiny Durstových, který na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Průlomový šestidílný dokument režiséra Andrewa Jareckého, který jej zároveň ve spolupráci s kameramanem Marcem Smerlingem produkoval. Seriál odhaluje dlouho pohřbené informace, které tito filmoví tvůrci objevili během svého sedmiletého pátrání. Předmětem jejich zájmu byla série nevyjasněných zločinů a muž podezřelý z jejich spáchání - Robert Durst, potomek miliardářské rodiny Durstových, jenž na výrobě dokumentu plně spolupracoval. Oslnivý, samotářský a médii neustále obletovaný Durst nikdy veřejně nepromluvil - až dosud. Během exkluzivních rozhovorů s Jareckim s překvapivou otevřeností odhaluje tajemství případu, který byl pro úřady po 30 let záhadou. Durst - dlouhou dobu podezřelý ze zmizení své krásné mladé ženy, k němuž došlo v roce 1982 v New Yorku, z vraždy klíčového svědka tohoto případu spáchané v roce 2000 v Beverly Hills i z následné vraždy a rozčtvrcení souseda v texaském Galvestonu - důsledně trval na své nevině a dodnes zůstává na svobodě. Tento bezprecedentní dokument sleduje, jak se vyvíjí Jareckého vztah s Durstem a vynáší na světlo tisíce stran utajovaných dokumentů, policejních složek, klíčové svědky, doposud nezveřejněné záběry a soukromé vězeňské nahrávky. (HBO Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (78)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Seriál se snaží být až do konce nestranný.  Ve scénáristice dramaturgii se učí, že prvních přibližně dvacet minut filmu je expozice seznámení s hrdiny, pak přijde zásadní informace, často formou dopisu typu "mami jsem těhotná" a druhá informace přijde v závěru, zdramatizuje vše a vzrušení diváci přilepení na své hrdiny ryjí rypáčky na filmovém plátně. Zde přišla zásadní informace v dopise na začátku posledního dílu. ()

Bachy 

všetky recenzie používateľa

Zásadní prvek, který dělá ze série jedinečnou záležitost, je aktivní účast hlavního subjektu na natáčení. Durst, označovaný za viníka nevyjasněného zmizení své bývalé manželky a podezřelý z vraždy klíčového svědka případu, sám kontaktoval tvůrce s nabídkou spolupráce za účelem očistění své osoby. Andrew Jarecki (vítěz festivalu Sundance za dokumentární film Vše o Friedmanových), hlava a mozek projektu, tak dostal možnost přímo konfrontovat hlavní postavu se zásadními skutečnostmi a důkazy. Každý z dílů seškrabává zaprášené vrstvy jednotlivých případů a současně vrtá i hlouběji do osobnosti podezřelého, když právě bezprostřední reakce Roberta Dursta tvoří nejsilnější pasáže celku. Jeho skelný pohled v sobě schovává prožitou bolest i vyšinutí z normy. Hypnóza skrze obrazovku. ()

Reklama

Skeksis 

všetky recenzie používateľa

Aj mne zmizol muž. Raz som ho vyhodila kdesi na zastávke potom, ako ma sral s náhlou potrebou rodičovstva, aj keď sme sa jasne dohodli, že nijaké deti nebudú. Na vrieskajúcich faganov ja nikdy nebudem mať náladu, a on že nie, nie, že on chce potomka. Takže sa asi prepadol pod zem alebo čo, lebo po ňom nezostala ani stopa. No nejako ma furt s tým zmiznutím otravovali, potom zatkli, potom pustili, tak som pre istotu ušla a prezliekala sa za muža. Ale susedovi došlo, kto som, tak som ho akosi v sebaobrane zastrelila, a v sebaobrane rozsekala na kusy a v sebaobrane nahádzala do mora. A potom som to všetko povedala najlepšej kamarátke. No a policajtom napadlo, že ju pojdú spovedať, tak som prirodzene musela zabiť aj ju. Ale to všetko v SEBAOBRANE! Chápete. A ešte som ako zodpovedná občianka písomne upozornila políciu na jej mŕtvolu. No a potom niekomu napadlo urobiť o tom film, a ešte k tomu aj dokument. Chápete? Tak som sa toho dokumentu v sebaobrane zúčastnila, ale nedopadlo to celkom podľa mojich predstáv. Myslím si, že najväčšou chybou v mojom živote bolo ukradnúť sendvič v supermarkete. Aj keď som mala vo vrecku 680 $ a v aute 38 000 $, tak som si povedala, že prečo nie. Keď môžu kradnúť ostatní, prečo by som nemohla kradnúť aj ja? Tak či tak ma moja rodina, vlastniaca polovicu New Yorku a spravujúca Sochu slobody, dostane z každej stupídnej nepríjemnosti vrátane vrážd. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mňa prekvapuje až takéto hodnotenie. Je to dobrý dokument, to dozaista áno, dáva zaujímavý prehľad o osobe vraha i o procese, ktorý ho za vraha neusvedčil. Rovnako je to dokument rýchly, 6 bežných vyučovacích hodín, to prejde jedna radosť. No na mňa pôsobil tak strnulo, príliš psychologicky. Pozerať sa do tváre jedného dedka, ktorý sa snaží očistiť svoje meno a pritom si sám pre seba hovorí blbosti. Intelekt má podpriemerný a nerozumiem, ako mohol jeho právnik vôbec súhlasiť s účasťou na tomto projekte. Režisér si nakoniec vyslúžil slávu za to, že mu pomätenec všetko spapal. ()

vyfuk 

všetky recenzie používateľa

Breathtaking. Keanu Reeves má opět pravdu. Úžasná záležitost, ve které se dozvídáme o novém hrdinovi i antagonistovi, který je podezřelý snad ze všeho z čeho se jen dá. Hezky a ladně se seznámíme i s tvůrci, kteří se nám budou snažit odvyprávět co se vlastně dělo, vypovědět všechny okolo i samotného Roberta. A ono to je zpracováno skvěle. Tvůrci netlačí na pilu v tom předat každou pitomost a nemají problém s tím odvysílat i jenom půlhodinovou epizodu. To je dar z nebes. Protože vám je předáno vše důležité bez toho aniž byste umírali nudou. Dramaturgie na jedničku. Občas mne zklame trocha nudy, ale poté mne překvapí samotné finále. Jak už jsem napsal, breathtaking. Kupříkladu asi o tři úrovně lepší než nekonečné Making a Murderer. Zde bych i druhou sérii uvítal ve stejném formátu. Už jenom protože případ Robert Durst je stále živý. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (2)

  • Durst bol zatknutý a obvinený z vraždy Susan Berman len deň pred vysielaním finále seriálu. Tvorcovia seriálu sa podieľali na dodaní nových dôkazov, vzťahujúcich sa k prípadu vraždy Susan Berman. (martincba)

Reklama

Reklama