Reklama

Reklama

Dramatický príbeh profesora Zbigniewa Religu, ktorý vykonal prvú úspešnú transplantáciu srdca v Poľsku. Podarilo sa mu napriek krajne nepriaznivej finančnej situácii, odporu starších kolegov, či nedôvere pacientov a ich blízkych, spôsobenej ich silnou katolíckou vierou, či hlboko zakorenenými predsudkami. Religa sa však nikdy nevzdal a neochvejne išiel za svojim cieľom, aj za cenu osobných obetí. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (74)

ibeh 

všetky recenzie používateľa

Na Febiu 2015 zatím pro mne nejlepší film. Námětem i zpracováním. Polská kinematografie poslední roky opravdu jede. Vážné téma s častým odlehčením, kardiochirurgové mi zde připadali jako kovbojové polského zdravotnictví 80. let. Hlavní postava prof. Religy skvostně zahrána, opět jeden génius, který to neměl v životě lehké, zřejmě ani ostatní s ním, a díky němuž se transplantace srdce posunuly dále. Film měl drive a velmi trefnou hudbu. Doufám, že se dostane do českých kin. ()

Tosi 

všetky recenzie používateľa

Tito "Bohové" v názvu, jsou tři polští kardiochirurgové, kteří pod vedením individualistického docenta Zbigniewa Religy (v geniálním podání charismatického Tomasze Kota), provedli první transplantaci srdce v Polsku v polovině 80. let. Religa je zde vylíčen někdy jako nezastavitelný stroj, jindy jako vzpurná rocková hvězda. Tempo filmu je vážně nepolevující a odpovídá zápalu s jakým Religa šel za svým snem, stejně tak moc pěkně vybraná hudba dělala tento životopisný film s nezbytnými okamžiky radosti i frustrace, ještě více vzrušujícím. Přemýšlel jsem o pěti hvězdičkách, pak bych se zřejmě cítil líp jako člověk, chápajíc, že každá země má své uznávané symboly. Ale hodnotím-li film, o jednu se u mě připravil tím, že kromě Religy vůbec nevyprofiloval žádnou vedlejší postavu a působily tak jako šedé stádo. ()

Reklama

PP66 

všetky recenzie používateľa

Poláci jsou zarputilými bojovníky nejen na poli válečném, ale i lékařském. Film o začátcích první transplantační kliniky srdce v Polsku a překonávání problémů finančních, politických, lékařských i lidských nepostrádá švih, napětí i cit pro jemné nuance doby či srdce. Herecky vévodí výkon představitele hlavního hrdiny Tomasze Kota. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Poľská kinematografia ma v poslednom čase veľmi prekvapuje. „Bohovia“ sú ďalším príkladom toho ako je tamojšia tvorba ďaleko pred tou slovenskou alebo českou. Námetom a spracovaním vynikajúca látka o presadení transplantácie sŕdc v tak konzervatívnej, kresťanskej krajine akým je Poľsko, resp. bolo v minulom storočí. Film by ľahko mohol skĺznuť k okatej vykrádačke oscarových historických biografií, ale našťastie sa tak nedeje a Poliaci aj tu dokazujú, že dokážu prísť s originálnym prístupom k látke. Zásluhu na to mám rozhodne vynikajúca réžia Lukasza Palkowskeho, ktorý dokáže byť v jednej chvíli hravo odľahčený, aby v tej ďalšej vedel byť bravúrne napínavý a keď je potreba tak aj správne dojemný. Nikdy však neskĺzne do citovej vykrádačky (od tej ma skutočne ďaleko), ale ani do prvoplánovej komédie alebo nudného prednášania faktov o jednej lekárovi. S ľahkosťou kombinuje rôzne žánre a nálady do jednotného, ale hlavne pôsobivého celku, ktorý má po celý čas neskutočne našlápnuté tempo. Zároveň vie byť dostatočne formálne/vizuálne štýlový, ale perfektne si zachovať dobovú vernosť. Hlavne mu však nechýba zmysel prečo vypovedá o tom o čom vypovedá. Vo výsledku tak vtipné, napínavé, dramatické, dojemné, drzé a pritom súdržné. Pôsobí výkon pre mňa absolútne neznámeho Tomasza Kota už ani nespomínam. Najväčšie európske prekvapenie, tobôž z Poľska, za minulý rok. Vidieť následne v záverečných titulkoch skutočných aktérov je o to pôsobivejšie, navyše s jednou kultovou fotografiou (vyčerpaný lekár sediaci na operačnej sále vedľa pacienta), u ktorej som ani netušil, že zachytáva tieto udalosti. CELKOVO: 4,5* (9/10) ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Film o fajčiarovi kardiochirurgovi. :( Rozhodne som čakal od filmu viacej, nepáčil sa mi ani herec ani jeho výkon, ani taký "šedý" pohľad na Poľsko osemdesiatych rokov. Tá narážka na politický systém v Poľsku (stretnutie doktora s tajomníkom komunistickej strany a jeho "nenapadnými bodygardmi" a zrovna pri pamätníku padlých rusov za oslobodenie Waršavy, pche) !!!! ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (4)

  • Ako je vo filme vidieť, Dr. Zbigniew Religa (Tomasz Kot) bol tuhým fajčiarom. V roku 2009 zomrel na rakovinu pľúc. (IceQueen)
  • Zbygniew Religa se svým týmem provedl první úspěšnou transplantaci srdce v Polsku v roce 1985. (majky19)
  • Zbygniew Religa byl v letech 2005–2007 polským ministrem zdravotnictví. (majky19)

Súvisiace novinky

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (viac)

Reklama

Reklama