Reklama

Reklama

Plukovníčka britskej armády Katherine Powellová (Helen Mirrenová) velí medzinárodnej misii, ktorej cieľom je zajať nebezpečných teroristov v Keni. Keď však zistí, že teroristi plánujú samovražedný útok, cieľ misie sa razom zmení zo "zajať" na "zabiť". Briti do bojovej akcie povolajú amerických pilotov dronov, ale vo chvíli, keď sa na bojovom poli objaví deväťročné dievčatko, pilot Steve Watts (Aaron Paul) pre krízu svedomia nesplní rozkaz, čo vyústi do medzinárodnej roztržky. Protiteroristický dronový útok na území spriatelenej krajiny nevyjde podľa plánu. Okolnosti zovrú všetkých aktérov vojnového konfliktu do slučky a pomaly ju uťahujú. Každé rozhodnutie v neriešiteľnej situácii, či útočiť navzdory obetiam na civilnom obyvateľstve, je zlé a ešte horšie a konflikt účinkov modernej výzbroje a svedomia ľudí, ktorí ju obsluhujú, ďalej graduje. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Science & Film zhodnotil presnosť pokročilej vojenskej technológie zobrazenej vo filme a uzavrel: „Majte na pamäti, že zatiaľ čo niektoré zo zobrazených pokročilých technológií ešte nie sú dostupné v tejto oblasti, mnohé z nich sú vzdialené od reality len niekoľko rokov.“ (Arsenal83)
  • Chicago Sun-Times vzdal hold Alanovi Rickmanovi: „Pán Rickman nebol nikdy nominovaný na cenu Akadémie a je asi málo pravdepodobné, že by ju posmrtne získal za vedľajšiu úlohu v tomto filme – ale jeho práca tu je pripomienka toho, aký zvláštny talent mal." (Arsenal83)
  • Keď sa ho na projekcii tohto filmu spýtali na prácu s Alanom Rickmanom v poslednej filmovej úlohe herca, režisér Gavin Hood prezradil, že Rickman zostal na natáčaní tri alebo štyri dni po natáčaní už zabalený, len aby sa zúčastnil na slávnostnej párty a individuálne poďakoval filmovému štábu za jeho prácu. (Arsenal83)
  • Chrobákový dron sa volá „Ringo“, odkazujúc na Ringa Starra, jedného z členov slávnej britskej skupiny The Beatles. (Arsenal83)
  • Podľa režiséra Gavina Hooda sa 30 % operátorov amerických vojenských dronov lieči na posttraumatickú stresovú poruchu (PTSD). (Arsenal83)
  • Žiadny zo štyroch hlavných hercov – Mirren, Rickman, Paul a Abdi – sa počas produkcie nestretli, namiesto toho natáčali sami s Hoodom kvôli oddeleným miestam ich postáv vo filme. (Arsenal83)
  • Keďže Juhoafrický úrad pre civilné letectvo neudelil filmárom povolenie na lietanie so skutočnými dronmi vo vzdušnom priestore krajiny kvôli produkcii, použili na zobrazenie dronov vizuálne efekty. (Arsenal83)
  • Herec Aaron Paul sa vo filme pravdivo zmieni, že pochádza z Idaha. Jeho kolegyňa (Phoebe Fox) naopak spomenie, že pochádza z Ohia, čo však pravdou nie je, keďže je britskou rodáčkou. (MikaelSVK)
  • Rola plukovníčky Katherine Powell, ktorú stvárnila Helen Mirren, bola pôvodne napísaná pre mužského protagonistu. (MikaelSVK)
  • Filmovanie prebiehalo predovšetkým v juhoafrickom Kapskom meste. Obdobie natáčania trvalo od 11. septembra do 6. novembra 2014. (MikaelSVK)
  • Roli amerického plukovníka Eda Walshe si zahrál režisér snímku Gavin Hood. (agass)

Súvisiace novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (viac)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (viac)

Reklama

Reklama