Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Juliena Templa je intímny a šokujúci hraný dokument, ktorý bez bázne portrétuje pravdepodobne najvplyvnejšiu a určite najkontroverznejšiu rockovú kapelu všetkých čias. Dokumentuje príbeh Sex Pistols od ich vzostupu zo zapadlých londýnskych uličiek, plných odpadkov, cez ich ukrižovanie britskou bulvárnou tlačou, uznanie státisícov nadšených fanúšikov až po konečný rozpad na turné v Amerike. Film rúca mýty a ponúka autentické výpovede členov skupiny, ktorí po prvý krát vyšli z tieňa svojho egomaniakálneho managera Malcolma McLarena.

Sex Pistols existovali jen 26 měsíců, podepsali smlouvy se třemi různými nahrávacími společnostmi a nahráli jen jedno album – přesto však dokázali navždy změnit tvář populární hudby.
Tento film je neuctivý, podrobný a šokující. Je dokumentem o vzestupu kapely a o tom, co následovalo. Objasňuje zároveň řadu mýtů, které působení skupiny provázely. Film obsahuje dosud nezveřejněné pasáže z více, než dvacetihodinového soukromého archivu kapely, včetně vystoupení, zkoušek a nahrávání, které Temple šikovně propojuje se současnými rozhovory se čtyřmi původními členy skupiny. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (70)

d-fens 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som Sex Pistols a ani punkovú hudbu nepočúval, ale toto bolo ok :) Body dole za to, že ja by som proste až tak "na pilu netlačil" (inak povedané, mám svoje hranice) - ale to by už tá kapela nebola asi až tak slávna :-/ Po dopozeraní som mal aj tak pocit, že to celé bolo síce stvorené z vášne a negatívnych citov, ale postupne to prerástlo do klasickej stádovitosti, konformity a "zarábania peňazí". Sa ani nečudujem, že to vydržalo tak krátko. Vzniknúť, vyliať všetku zlosť, vyprovokovať všetkých naokolo a vybuchnúť! To boli Sex Pistols a to je (pravdepodobne aj dodnes) "odkaz" punkového hnutia. Podľa mňa je však punk hlavne o túžbe po skutočnej realite, o túžbe cítiť realitu čo najintenzívnejšie, rozbombardovať konformitu ako ten najočividnejší prejav "antirealizmu" a nenechať nitku suchú na ničom, čo sa snaží vzpierať tvrdej realite únikom do rôznych alternatívnych, paralelných svetov (štátov, náboženstiev, hnutí, politiky...). Otázkou však je, či samotný punk nie je úplne rovnakou snahou uniknúť od zodpovednosti za vlastný život. Bolo to dosť zrejmé u Sida. A aj ostatní "preživší" Sex Pistols sa nakoniec určite museli trochu zkonformizovať, prispôsobiť a skultúrniť, aby uživili seba alebo svoje rodiny. Ale ako dokument ma to bavilo, a vlastne to bolo aj dosť podnetné ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Před třemi lety jsem byl na punkové hudebním festivalu  se čtyřicetiletou tradicí v Jarocině (4 stejzdže) a hlavní kapelou zde byli britští Public image, kterou založil Johny Rotten ze Sex pistols. Konečně jsem se o Sex pistols pořádně něco dozvěděl. Dokument je bohatý u hudebně přímo zvuk z koncertů. Punkový zvuk kapely by byl poměrně moderní i dnes. Chápu , že když vyrůstali v tak příšerné, zdegenerované a vybydlené zemi jako Anglie, že měli  takovýto oportunistický postoj. ()

Reklama

Bafo 

všetky recenzie používateľa

Takhle ma vypadat hudebni dokument... Kdo posloucha soucasnou hudbu od popu pres rap az po techno tak by tendle film mel videt... Protoze tehle par typku polozilo zaklady necemu co tvori nasi evropskou hudebni kulturu tak vyjmecnou... Myslete si co chcete ale Punks not dead... A to nejsem pankac... "I am an antikrist... I am an anarchist" ()

giblma 

všetky recenzie používateľa

Největší devízou je rozhodně rychlý spád a neuvěřitelné množství dobových materiálů (nebo alespoň mě přítomnost mluvící legendy Sida v přítomnosti slečny Nancy velmi překvapila). Rovněž informacemi je dokument nabušen. Když navíc na konci Rotten oplakává "blbečka" Sida, větší autenticitu si nedovedu představit. Ale přes to všechno musím říct: Punk´s dead. Thanks God! ()

umbjaz 

všetky recenzie používateľa

tak jsem to poprvé v životě viděl od začátku až do konce. je to prostě děs... bez ohledu na to, co se zpívá v písničce Plexis, Sid Vicious byl doopravdy vinnej. především tím, že v jeho stopách pokračuje spousta lidí, kteří mají IQ na bodu mrazu a nevidí dál, než za další pivko. Heroin lidi ničí, ale tahle troska byla zničená už před tím. celkově v zato, je zde hezky ukázáno, jak vlastně kluci po punkáčsku na všechno sraly, až se vlastně dostali na vrchol pop-scény. tak to fakt nebyl sen a jak Johnny trefě poznamenal: "to punkáči zkazili punk tou uniformou. my jsem neměly na kožený bundy a drahý boty, museli jsem si poradit jinak.... Punk se stal přijatelným a tím skončil." hudebně za 5* dokumentárně za 3* lidsky za 4*. ()

Galéria (59)

Reklama

Reklama