Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

easaque 

všetky recenzie používateľa

-3* Sice je tady hodnocením nejvýše ze skupinky filmů odehrávajících se v Himalajích (Himaláj-Karavana, Samsara, Pohár), ale mě nejvíc uspával. Tím však nechci zpochybňovat kvality filmu. Téměř polodokumentárně nás provází s karavanami cestou necestou a poznáváme běžný život místních obyvatel a konflikt mezi starší a mladší generací. Jako ve všech filmech z této lokace uchvacují záběry do liduprázdné krajiny. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Oku lahodiaci a uchu príjemný film, poskladaný z krásne pôvabných obrázkov a prirodzených (ne)hercov v ich prirodzených roliach na ceste k podstate ich životných poslaní a právd. Nič viac netreba, žiadne efekty, násilne prekombinovaný scenár, každú scénu bolo cítiť, že réžia je dokonale zžitá s prostredím a mentalitou týchto tibetských domorodcov. 80%. ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

film o ľudoch tibetu - Himalayi, o tvrdohlavosti mladých a múdrosti starcov získanej skúsenosťami. Už len pohľad na vráskavé tváre a drobné akoby stále usmievavé oči a ich gestá dáva tušiť vnútornú silu človeka a vytrvalosť, životnú húževnatosť a schopnosť prežiť v podmienkach , kde deti nikdy nevideli stromy. Nádherná scenéria hôr všetko štvor-päťtisícoviek a namáhavý pochod ... kedy divákovi až dych zastavuje pri pohľade na pochodujúce jaky po úzkom chodníku nad jazerom, ci po narýchlo opravenom "moste" .. a to všetko sprevádzané šepotavou modlitbou taoistických mníchov či hlbokým basovým skoro mrmlavým zvukom ich piesni. ()

Bobek15 

všetky recenzie používateľa

Vždy ma uchvátia filmy, ktoré mi umožnia nahliadnuť do iných kultúr, ktoré sú svojimi tradíciami a spôsobom života tak nesmierne vzdialené tej našej (pritom však nemám na mysli iba tú vzdialenosť v kilometroch). Tento film ponúkol nahliadnutie do života domorodého kmeňa v Himalájach, ktoré bolo tak autentické, že by sa až zdalo, akoby kamera chodila pomedzi tých ľudí počas ich bežných dní, pričom oni o nej ani nevedia. Himalaya je unikátny hraný dokument, obsahujúci okrem dychberúcich lyrických záberov, ktoré verne dopĺňa hudba s príhodným hlavným motívom, aj fascinujúci príbeh o rodine, priateľstve, boji o prežitie, či sile nevzdávať sa. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama