Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

laik_60 

všetky recenzie používateľa

film o ľudoch tibetu - Himalayi, o tvrdohlavosti mladých a múdrosti starcov získanej skúsenosťami. Už len pohľad na vráskavé tváre a drobné akoby stále usmievavé oči a ich gestá dáva tušiť vnútornú silu človeka a vytrvalosť, životnú húževnatosť a schopnosť prežiť v podmienkach , kde deti nikdy nevideli stromy. Nádherná scenéria hôr všetko štvor-päťtisícoviek a namáhavý pochod ... kedy divákovi až dych zastavuje pri pohľade na pochodujúce jaky po úzkom chodníku nad jazerom, ci po narýchlo opravenom "moste" .. a to všetko sprevádzané šepotavou modlitbou taoistických mníchov či hlbokým basovým skoro mrmlavým zvukom ich piesni. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Oku lahodiaci a uchu príjemný film, poskladaný z krásne pôvabných obrázkov a prirodzených (ne)hercov v ich prirodzených roliach na ceste k podstate ich životných poslaní a právd. Nič viac netreba, žiadne efekty, násilne prekombinovaný scenár, každú scénu bolo cítiť, že réžia je dokonale zžitá s prostredím a mentalitou týchto tibetských domorodcov. 80%. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Špecifický film, ktorý nemusí sadnúť každému. Je to o kultúre tamojších Nepálcov, ktorí žijú v horách, spoliehajú na múdrosť starešinov, riadia sa zvykmi a tradíciami, no majú v sebe silné duchovno. Ja som už taký človek demokracie, ktorý sa však rád učí prírodným prirodzeným múdrostiam, napríklad orientovať sa podľa hviezd nevie každý, len škoda že to nejak vo filme viac nerozvinuli. Viac sa mi páčila druhá časť putovania, prvá bola akosi mimo mňa, mierne nudná, tá druhá obsahovala napríklad scény s idúcou karavánou po tenkých horských cestičkách, scénu s hviezdami, putovanie snehovou fujavicou, to bolo niečo pre mňa. Podľa mňa je to aj skvelý doplnok filmov o Tibete, jedná sa totiž o podobné prostredie, rovnakú vieru, skrátka aj tento film ukázal, že aj bez známych hereckých tvárí to ide, no výraznejšie sympatie si to u vás buď získa alebo nie, proste nie každý bude pozerať na Ázijcov v prírode ako žijú. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Prostý, tichý, hluboký, duchovní film. Přitom nezanedbává vytváření napětí a zvědavosti, kudy se bude ubírat dál. Pro nás neznámé, bizarní společenství se koneckonců řídí stejnými pravidly touhy po moci, odpovědnosti a jejího nedostatku, přátesltví, úcty a nenávisti, jak člověk poznává denně v moderní vysoké politice i rodině. Atmosféra Himálají a hudba jej dobrušují do briliantu. ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Kdekdo se pokouší natočit výpověď o samotné podstatě života a zamotává se v nekonečných vrstvách vyprávění, překombinovanosti a záplavě velkých slov. Pak si někdo odjede daleko od civilizace a v překrásných himálajských kulisách natočí prostinký příběh, který toho o úlohách mladých, starých a zodpovědných poví mnohem víc. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Až štyria účinkujúci vo filme mali svoje skutočné meno Karma (Karush)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama