Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

mcleod 

všetky recenzie používateľa

Tak neuvěřitelně nudný a schematický film, že, pokud by nebyl z Himálaje a v tibetštině, nikdo by si ho ani nevšiml. Vysokohorské exteriéry jsou nádherné, tibetské kmeny a tradice mohou být zajímavé, ale postavit na tom celý film? Vždyť tam nebyla jediná myšlenka, žádná atmosféra. Jeden "rebel", který se vzbouří proti tradicím a vůdci kmene a tím si získá srdce nejedné tibeťanky, se bez povolení vydá na cestu se solnou karavanou. Tím proti sobě poštve žlučovitého vůdce kmene, který ho podezírá ze snahy o převzetí vlády nad kmenem (upřímně pokud bych měl takto nepříjemného náčelníka, asi bych ho po jednom dni shodil ze stráně nejvyšší himálajské hory :-) ). Ten se vydá na stíhací cestu se synem, který se kvůli němu vzdá své duchovní mnišské cesty (a s kýčovitým zaujetím o tom cestou s každým rozpravuje), což se podepisuje na jeho nemotornosti. Nevím, zda si umím představit povrchnější scénář filmu. Závěr pak představuje vrchol všeho kýče a schematu. ()

Tomco 

všetky recenzie používateľa

Dostala ma tá čarovná prirodzenosť ľudí pred kamerou. Nádherné osoby, navonok zamazané, s krásnym a čistým vnútrom. Obdivujem tibetskú kultúru, ich zvyky a večnú oddanosť Bohom. Obrázkami je to na úrovni Barabáša, v tomto prípade naviac obohatené ešte aj o krásny príbeh ľudskej nezlomnosti a odvahy. 80% ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Špecifický film, ktorý nemusí sadnúť každému. Je to o kultúre tamojších Nepálcov, ktorí žijú v horách, spoliehajú na múdrosť starešinov, riadia sa zvykmi a tradíciami, no majú v sebe silné duchovno. Ja som už taký človek demokracie, ktorý sa však rád učí prírodným prirodzeným múdrostiam, napríklad orientovať sa podľa hviezd nevie každý, len škoda že to nejak vo filme viac nerozvinuli. Viac sa mi páčila druhá časť putovania, prvá bola akosi mimo mňa, mierne nudná, tá druhá obsahovala napríklad scény s idúcou karavánou po tenkých horských cestičkách, scénu s hviezdami, putovanie snehovou fujavicou, to bolo niečo pre mňa. Podľa mňa je to aj skvelý doplnok filmov o Tibete, jedná sa totiž o podobné prostredie, rovnakú vieru, skrátka aj tento film ukázal, že aj bez známych hereckých tvárí to ide, no výraznejšie sympatie si to u vás buď získa alebo nie, proste nie každý bude pozerať na Ázijcov v prírode ako žijú. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Prostý, tichý, hluboký, duchovní film. Přitom nezanedbává vytváření napětí a zvědavosti, kudy se bude ubírat dál. Pro nás neznámé, bizarní společenství se koneckonců řídí stejnými pravidly touhy po moci, odpovědnosti a jejího nedostatku, přátesltví, úcty a nenávisti, jak člověk poznává denně v moderní vysoké politice i rodině. Atmosféra Himálají a hudba jej dobrušují do briliantu. ()

d-fens 

všetky recenzie používateľa

ocenenia : Oscar 2000 - Nominácia na najlepší zahraničný film ◘◘◘◘ Nečakal som, že táto "etnodráma", ktorú som pokladal iba za lacný produkt dopytu dnešných mladých ľudí po všetkom tibetskom, orientálnom a alternatívnom, ma dokáže takto presvedčiť, a to nielen svojou vizuálnou a hudobnou stránkou, ale najmä jednoduchosťou podania a etnografickou autentickosťou celého príbehu. Záver však neželane skĺzol do až príliš patetickej, morálno-poučnej kázne, ktorá príliš "verbálne" poukazovala na to, čo bolo v predchádzajúcich častiach filmu iba jemne a nevtieravo naznačené "medzi riadkami".... ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama