Reklama

Reklama

Legenda rozpráva príbeh najznámejších britských gangstrov, bratov Krayovcov, ktorí v polovici 60-tych rokov ovládali celý Londýn. Reggie a Ronnie, ktorého práve prepustili z väzenia, si upevňujú moc vo východnom Londýne, vedú krutú vojnu s gangom z južného Londýna a nadväzujú spoluprácu s americkou mafiou, ktorá má záujem presťahovať základňu z Havany do Londýna. Krayovci sa stávajú súčasťou londýnskej smotánky, sú vítanými hosťami na večierkoch všetkých bohatých a slávnych celebrít. Ich vplyv postupne prerastá do najvyšších vrstiev a nič ich nemôže zastaviť. Reggie sa zamiluje do miestnej krásky Frances a ožení sa s ňou. Aby splnil sľub svojej láske, rozšíri svoju činnosť na legálne obchodné aktivity a stane sa majiteľom niekoľkých nočných klubov. Nič však netrvá večne a impérium Krayovcov začne ohrozovať nielen polícia, ale aj samotný Ronnie, ktorého násilnícka povaha sa začne vymykať akejkoľvek kontrole. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (15)

Trailer 1

Recenzie (552)

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Jak se mohlo stát, že je gangsterka s Tomem Hardym ve dvou hlavních rolích tak nudná? Podle mne to zcela nezvládl zejména Brian Helgeland jako scenárista. Film má všeho všudy tři postavy, tu třetí hraje Emily Browning, která je sice krásná, ale tady působila jako castingový omyl. Hlavní hrdina ji miloval, což se poznalo podle toho, že o tom několikrát mluvil. Jinak to bylo citově prázdné. Nikdo z představitelů vedlejších rolí nemá tolik prostoru, aby mi stál za zmínku. ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Za správný konec provazu uchopená řečnická otázka "Co může ještě chybět dobrému kriminálnímu thrilleru s Tomem Hardym?" Přece druhý Tom Hardy! A co může ještě proboha chybět dobrému kriminálnímu thrilleru se dvěma Tomy Hardyii? (ježiš to sem si na sebe vymyslel) Je to Emily Browning. Ňuf ňuf. Tři góly ještě před začátkem zápasu sice nejsou úplně fér, ale doba svědčí křivákům a navíc když mančaftu vládne pevnou rukou prověřený trenér Helgeland, tak bych si na něj vsadil tak jako tak. Tvrdě stylizovaná biografie, která místy hází divákovi čisté zlato (mafiánský lidový soud) a pak se zase nebojí mu zalhat v tom, co právě vidí. Snad jedinou škodou je očividný fakt, že režiséra Paybacku zase museli držet na vodítku, protože nejednou lze spatřit, že se mu chce šlápnout do trávníku, který je jasně označen cedulemi "Nevstupovat! Vaši producenti." Nicméně za ten příslib director's cutu a za toho opět neuvěřitelného Hardyho... No nemůžu jinak. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Je množstvo životopisných gangsterských filmov, pri ktorých po pol roku namáham pamäť, či som ich videl alebo nie. Niet sa čoho zachytiť pri hľadaní niečoho, čím sa odlišujú od predchodcov a nasledovníkov. U Legiend zločinu je vhodným záchytným bodom herecky dobre zvládnutá dvojúloha, aj keď okrem nej už veľa ďalšieho na zapamätanie film neponúka. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Na samom začiatku sa necháte uniesť odľahčeným britským vtipom a skvostnou atmosférou 60. rokov, ako vystrihnuté zo Scorseseho. Trvá to však len prvú pol hodku. Názov je síce pútavý, no obsah mu vôbec nezodpovedá. Legendami sa bratia stanú, ale okrem vtipne štylizovanej scény prestrelky v bare nie je vo filme žiaden významný čin, ktorý by ich na legendárnych zločincov povýšil. Popri evidentnom konflikte medzi charakterovo rozdielnymi bratmi sa črtá romantická línia. Takáto štylizácia premieňa film o bratoch skôr na príbeh o smutnej a nenaplnenej láske Francis k Reggiemu, plnej žvástov o spoločnom živote a bezbrehej nudy. Vrcholom nešťastne zvolenej šablóny je absencia chémie medzi herečkou Emily Browning a Hardym. Samostatnou kapitolou je hudba. Soundtrackový výber síce dokresľuje dobový nádych výpravy, ale piesne sú akoby náhodne vybrané. Chýba prepojenie medzi hudbou a charakterom scény, počuté viac vadí než dokresľuje videné. V konečnom sumáre nestačí zopár dobrých scén a perličkových dialógov. Ani dvojnásobná porcia Toma Hardyho, nech je akokoľvek mega. ()

Happens 

všetky recenzie používateľa

Ryze subjektivně zabarvené hodnocení: zbožňuji mafiánskou tématiku a Toma Hardyho, proto 5 hvězd. Hardy ve dvojroli vytvořil věrohodně bratry/ganstery, nastudoval oba záporáky na výbornou, což režisér vystavuje spíše, nežli děj. Krimi se zábavnými glosy s otazníkem, zda láska může změnit tvrdé jádro uprostřed dobývání špinavého Londýna. ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (14)

  • Bratři Krayové se ve vězení setkali s dalším slavným britským vězněm Charlesem Bronsonem (nezaměňovat s americkým hercem stejného jména) a stali se přáteli. Tom Hardy ztvárnil ve filmech jak Kraye, tak Bronsona - toho ve snímku Bronson (2008). (Punisher)
  • Pro některé scény bylo nutné zakrýt veškerá Hardyho tetování. Zamaskování trvalo 4 hodiny. (Zdroj: tomhardy.org) (Petrasuvicka)
  • Auto, které používá Reggie Kray (Tom Hardy), je Lincoln Continental Four-door sedan 1965. (TheDon)

Reklama

Reklama