Reklama

Reklama

Oslobodenie I - Ohnivá dúha

  • Československo Osvobození I - Ohnivá duha (viac)
Sovietsky zväz / Východné Nemecko / Poľsko / Juhoslávia / Taliansko, 1970, 87 min

Obsahy(1)

Monumentálna päťdielna epopeja režiséra Jurija Ozerova je fascinujúcim putovaním po bojiskách 2. svetovej vojny, ktoré svojim rozsahom v kinematografii doteraz nemá obdobu. Film, nakrútený s obrovským rozpočtom, sa snaží o maximálnu presnosť historických i technických detailov. Tvorcovia sa nezameriavajú len na udalosti na východnom fronte, ale snažia sa do filmu zakomponovať aj činnosť západných spojencov. Veľkolepé bojové scény sú skombinované s autentickými dokumentárnymi materiálmi zo sovietskych, amerických, britských, nemeckých i francúzskych archívov, a vytvárajú tak unikátnu dokudrámu, v ktorej vystupujú reálne postavy. Na scenári sa spolu s Ozerovom podieľal aj slávny spisovateľ Jurij Bondarev a vojenskými poradcami boli výlučne samotní priami účastníci 2. svetovej vojny. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (7)

  • V eposu Osvobození se na obrazovce poprvé objevil bývalý generálporučík Vlasov. Pro Jurije Ozerova bylo velkým úspěchem, že mu byla povolena jediná scéna s Vlasovem, a to pod podmínkou, že jeho jméno nebude nikde uvedeno nejen ve filmu, ale ani na place. Tato postava obdržela kódové jméno „General“. Jurij Pomerantsev, který ho hrál, byl ale varován, že je možné, že scéna cenzurou nakonec neprojde. Andrej Andrejevič Vlasov byl sovětský generál, který za druhé světové války v německém zajetí vytvořil Ruskou osvobozeneckou armádu. (sator)
  • Celá pentalogie filmů Osvobození prošla restaurátorskými pracemi v rámci restaurátorského programu Mosfilm Cinema Concern. Digitální restaurování bylo dokončeno v roce 2020. (sator)
  • Filmaři nebyli schopni najít žádné skutečné německé tanky Tiger nebo Panther, a tak sovětská továrna na tanky upravila některé stávající ruské tanky tak, aby vypadaly jako nacistické. (sator)
  • Bitevní scény byly tak rozsáhlé, že hlavní pyrotechnik V. Sukhetshiy byl uveden v titulcích, což nebylo zvykem. (sator)
  • Točilo se i v blízkosti města Perejaslav-Chmelnický nedaleko Kyjeva. Povolení k natáčení na místě skutečných událostí nebylo nikdy získáno. Problém byl v tom, že na bojišti se stále nacházelo značné množství nevybuchlých bomb a granátů, které mohly odpálit pyrotechnické efekty nebo průjezd těžké vojenské techniky. (sator)

Reklama

Reklama