Reklama

Reklama

Rodiská a doliny

(TV film)
všetky plagáty

Obsahy(1)

RODISKÁ A DOLINY vandrovných sklenárov spoza Chočských vrchov, Huty, Veľkého a Malého Borového, Prosieckej a Kvačianskej doliny a ich prudké premeny.
Dokumentárna panoráma Viliama J. Grusku zachytáva dve doliny a tri obce na rozhraní Liptova a Oravy v procese histórie, kultúry, medziľudských vzťahov a prírodných podmienok. Je to autobiografické rozprávanie popredného slovenského etnografa, scénografa a folkloristu vychádzajúce tak z vlastných skúmaní a spomienok, ako aj z prehovorov ľudí, ktorí do tohto regiónu neodbytne patria. Nádherné prírodné scenérie videné kamerou R. Krivdu sú doplnené množstvom dobových fotografií ľudí a krajiny, čo ozvláštňuje rozprávačovu niť faktov, javov a procesov daného neveľkého územia. (STV)

(viac)

Recenzie (3)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Viliam Ján Gruska tu prezentuje svoje ohromné znalosti slovenského kraja a to po stránke prírody, obyvateľstva, folklóru a spôsobu života počas mnohých desaťročí, ktoré aj sám zažil. Až je toho tak veľa, že je ťažko stíhať sledovať. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Kvalitný dokument. Dávam maximum, ale predsa to má jednu chybu: Príliš veľa informácii naraz. Ťažko sa vstrebe toľko krásnych podnetov. Žiadalo by sa spomaliť tempo, alebo rozdeliť celý materiál do seriálu, aby tie obrazy a informácie v človeku správne dozneli. Menej je niekedy viac.... ()

Sunwheel 

všetky recenzie používateľa

Krásny, podmanivý a za srdce často chytajúci dokument z pod najkrajšieho pohoria na Slovensku. Úplnou náhodou som si ho pozrel na Dvojke po návrate z Kvačianskej doliny. A toto osudové stretnutie so snímkou ma pri spomienkach pána Grusku a nádhernej symfonickej suity Jána Zimmera dostalo na plnej čiare. ()

Reklama

Reklama