Reklama

Reklama

Paródia, ktorá nadväzuje na úspešné československé komédie 70-tych rokov. Rozpráva príbeh o dobrodružnom pátraní po tajomnej beštii, vyčíňajúcej v uličkách Bratislavy po skončení prvej svetovej vojny, teda v období kedy sa naše hlavné mesto na chvíľku stalo Wilsonovom. (Forum Film SK)

Zaujímavosti (11)

  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Titulnú skladbu "Wilson City" nahrala slovenská poprocková skupina HEX. (StilesTW)
  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)
  • Počas nakrúcania v Bratislave bola historická budova Slovenského národného divadla spredu zahalená veľkou americkou vlajkou, čo mnohých miestnych zaskočilo aj pobúrilo. Nevedeli totiž, že vlajka je súčasťou nakrúcania filmu a ide iba o rekvizitu. (Piri)
  • Ide o sfilmovanie poviedky Michala Hvoreckého, „Najhorší zločin vo Wilsonove“, ktorá vyšla v roku 2001, v zbierke poviedok Lovci & Zberači. (JančiBači)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Film se natáčel i v Muzeu hudby v Praze, které za  Rakouska-Uherska a 1. republiky sloužilo jako zemské četnické velitelství. Ve scéně, kdy agent Aaron Food (Jiří Macháček) informuje Kolmana (Jan Kraus) o mučení, lze na zdi jasně vidět latinský nápis VIRIPUS UNITIS, tedy špatně napsané heslo Františka Josefa I. Viribus unitis (spojenými silami) a nástěnné malby rakousko-uherských četníků ve slavnostních uniformách. (Pimburger)
  • Původně zamýšleným režisérem filmu byl Jiří Strach. Film opustil krátce před začátkem natáčení. S produkcí se nedohodli na potřebné výši rozpočtu. (klukluka)

Reklama

Reklama