Reklama

Reklama

Ďaleko od ľudí

  • Česko Daleko od lidí (viac)
Trailer 1

Alžírsko 1954. V období plnom nepokojov a násilia  sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva zvláštna dvojica mužov: dedinčan Mohamed (Reda Kateb), obvinený z vraždy  a učiteľ európského pôvodu Daru (Viggo Mortensen), ktorého vybrali ako eskortný doprovod obvinineného k súdu. Prenasledovaní jazdcami, ktorí túžia po okamžitom treste pre Mohameda a pomstychtivými dedinčanmi, musia obaja muži čeliť guľkám, zúriacej vojne , zime a ďalším nebezpečenstvám, aby si vybojovali slobodu. (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (68)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Popis k filmu vcelku lákavý, no na môj vkus až príliš lyrické :( Žiadalo si to viac epickosti, alebo aspoň zmenšiť dĺžku filmu (stačilo by kľudne aj na polovicu). Dlhočizné scény naprieč púštno-horskou krajinou ma teda vôbec nenadchli. Zachrániť to mohli ešte ako tak dialógy medzi sympatickou dvojicou, ale aj tých dialógov tu bolo strašne máličko. Ale aspoň ústredná dejová línia zameraná na formovanie priateľstva medzi Darom a Mohamedom bola celkom fajn. ()

SAINTS 

všetky recenzie používateľa

Hlavnymi pozityvami tohto filmu su silna atmosfera a herecke vykony.Myšlienky tohto komorneho filmu su aktualne aj dnes .Užasne su aj exteriery v ktorych sa postavy pohybuju.Vigo Mortensen vyborne zahral muža ktory je pacifistom a nechce sa pridat ani na jednu stranu počas vojny v Alžirsku,no okolnosti ho prinutia odviest väzna Mohameda pred sud kde ho isto čaka smrt za vraždu bratranca.Za pozornost stoji aj hudba ktoru do filmu zložil Nick Cave. ()

Reklama

Zíza 

všetky recenzie používateľa

Na první pohled jen film plný prachu, ale i pod ním se dá zahrát velké divadlo. Tichý film, plný malých gest, ale když je všechny nasčítáte, dostane se vám něco pěkného, i když na to budete muset vzít prachovku. Viggo Mortensen v roli staršího, snad lze říci zlomeného, muže, který má za sebou hodně hodně věcí, ale divák se nikdy nedozví jakých, jen je mu to něžně servírováno v náznacích. Malý film, ale dá se v něm schovat. Nedoporučuji, pokud chcete nějakou oddychovku, ačkoliv věřím, že se u toho dá dobře usínat. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Viggo Mortensen má prostě rád filmy, ve kterých se od odněkud někam jde. A je v tom velmi dobrý. Jako učiteli uprostřed Atlasu mu do života vstoupí alžírská revoluce. Jeho svět se začíná hroutit, víra, že naučí děti číst a udělá svět lepším taky. Arabové ho považují za Francouze, Francouzi za Araba. Jeho rodištěm a vlastí je Alžír, ale přesto ho tam nikdo nechce. Zbývá jen přežít a zachovat si jakous-takous důstojnost. Ztráta Alžíru je pro Francii dlouhodobým traumatem a čas od času se objeví film, který stojí za to vidět. Tento mezi ně bezesporu patří. Za závěr přidávám i hvězdu pátou. 85% ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Myslel som, že to bude western z Alžírska, ale s týmto žánrom film súvisí len okrajovo. Skôr je to film o putovaní v krajine s inými ľuďmi, a putovacie filmy neobľubujem. Hlavne, keď sa skoro nič nedeje a len ŕaz za pol hodiny niekoho stretnú, aby sa porozprávali alebo si zastrieľali. Neohúrili ma ani pekné zábery nepeknej krajiny, takže film u mňa celkovo prepadol. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (13)

  • David Oelhoffen musel pôvodnú poviedku Alberta Camusa predĺžiť a adaptovať. Ako novinár používal mnoho Camusových textov a využil tiež ďalší text s názvom 'Alžírske kroniky', ktorý Camus napísal v 30. rokoch, keď cestoval do regiónu Kabylia. (Arsenal83)
  • Keď mal Mortensen prvé stretnutie s Oelhoffenom, priniesol mu dve biografie Alberta Camusa a filmový scenár s poznámkami. Stretnutie trvalo šesť alebo sedem hodín a celý deň sa hovorilo len o scenári. (Arsenal83)

Reklama

Reklama