Reklama

Reklama

Ďaleko od ľudí

  • Česko Daleko od lidí (viac)
Trailer 2

Alžírsko 1954. V období plnom nepokojov a násilia  sa na cestu cez pohorie Atlas vydáva zvláštna dvojica mužov: dedinčan Mohamed (Reda Kateb), obvinený z vraždy  a učiteľ európského pôvodu Daru (Viggo Mortensen), ktorého vybrali ako eskortný doprovod obvinineného k súdu. Prenasledovaní jazdcami, ktorí túžia po okamžitom treste pre Mohameda a pomstychtivými dedinčanmi, musia obaja muži čeliť guľkám, zúriacej vojne , zime a ďalším nebezpečenstvám, aby si vybojovali slobodu. (Film Europe)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (68)

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Chápu, že dnešní doba přeje efektní filmařině a dnešní generace je zvyklá na úplně jiné tempo. Současného teenagera může tenhle kousek svou melancholií a pomalým rytmem pouštní krajiny přivést na pokraj šílenství. Pro mě to byl ale zážitek vidět procítěnou filmařinu plnou emocí bez snahy lacině zaujmout. Je to jen pár let, co se v Evropě skončily krvavé události 2. světové války. Pobřeží severní Afriky je stále zaminované a váleční veteráni ještě nestihli zapomenout na svá traumata, když to ve městech a na venkově koloniálního Alžírska začíná vřít. Arabská většina zvedá hlavu a žádá sebeurčení, pro francouzské osadníky je vláda domorodců nepřijatelná. První protesty a sabotáže se mění v přepady a atentáty a ty přerůstají ve skutečnou válku. V odlehlém řídce osídleném horském sedle stojí škola, kde se scházejí žáci z širokého okolí a jejich učitel se snaží ve výuce najít nový smysl života a zapomenout na nepříjemné válečné zážitky. Ač původem cizinec, rozumí podstatě konfliktu, chápe mechanismus občanské války a ví, že zůstat v ní neutrální půjde jen stěží. Zná trpké konce válečných tažení a cenu, kterou platí nejen poražení, ale i vítězové. V době, kdy se jiní chápou zbraní, pokusí se naopak jeden cizí život předurčený smrti zachránit. Spíš než o válečný film nebo dobrodružný příběh jde o psychologické drama člověka, který jde proti proudu. Pro mě se jedná o mimořádný zážitek. Skládám poklonu Viggu Mortensenovi, pro kterého to byl do značné míry osobní projekt, kterým se vymanil ze škatulky postav typu gangsterského taťky z Dějin násilí. Celkový dojem: 90 %. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Popis k filmu vcelku lákavý, no na môj vkus až príliš lyrické :( Žiadalo si to viac epickosti, alebo aspoň zmenšiť dĺžku filmu (stačilo by kľudne aj na polovicu). Dlhočizné scény naprieč púštno-horskou krajinou ma teda vôbec nenadchli. Zachrániť to mohli ešte ako tak dialógy medzi sympatickou dvojicou, ale aj tých dialógov tu bolo strašne máličko. Ale aspoň ústredná dejová línia zameraná na formovanie priateľstva medzi Darom a Mohamedom bola celkom fajn. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Aaach Alžír Alžír. Suchý, kamenistý s pálivým slnkom. V takom prostredí sa odohrával príbeh dvojice - jeden domorodec arab nábožný , ktorý si ctí tradície a dobrovoľne sa necháva viest k súdu, kde ho čakal trest smrti a jeden beloch učiteľ, ktorý ho doprevádzal, aj keď veľmi nechcel. Okrem scenérie zaujala taká melancholická prachobyčajná ľudskosť znela v celom príbehu. Áno humánnosť príbehu ... v slovách, gestách, dialógoch .... to je hlavná črta - skoro až odkaz toho filmu. ()

aquiver 

všetky recenzie používateľa

Krásně natočený dobrodružný snímek s pozvolnou dynamikou, hloubkou i lidskostí. Učitel a obviněný vesničan podnikají dlouhou cestu nebezpečným územím v době alžírské války, čelí vlastní smrtelnosti, svým hodnotám a přesvědčení... 75 % (ještě lepší byl třeba k dokonalosti dovedený Útěk ze Sibiře) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďaleko od ľudí dostáva spätne ďalší príťažlivý divácky rozmer, ak ste už videli Green Book s Viggom Mortensenom v podobnej úlohe. Teda iba na prvý pohľaď je príbeh veľmi podobný a aj obe Mortensenove potavy sú charakterovo a intelektuálne niekde inde. Ale toto porovnávanie vás bude iste baviť. Ďaleko od ľudí nám predstavuje nie príliš ružovú historickú kapitolu Alžírska a Francúzska a tí druhí z toho nevychádzajú dvakrát pozitívne. Pozitívne na filme však je, že ani alžírski povstalci nehrajú podľa morálnych pravidiel. Dozvieme sa niečo o mentalite miestnych, ktorá je nám, popravde, veľmi vzdialená, ale ich pravidlá v rodinných vzťahoch sa dajú v tomto prostredí pochopiť. Neprávom prehliadaný skvelý historický kúsok. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (13)

  • Mortensen povedal, že pri nakrúcaní filmu premýšľal o „európskych verzus pôvodných populáciách v Amerike, ale aj o Gaze“ a „umelej krajine zvanej Irak, ktorú vytvorili Európania a ktorá sa teraz rozpadá“. (Arsenal83)
  • David Oelhoffen musel pôvodnú poviedku Alberta Camusa predĺžiť a adaptovať. Ako novinár používal mnoho Camusových textov a využil tiež ďalší text s názvom 'Alžírske kroniky', ktorý Camus napísal v 30. rokoch, keď cestoval do regiónu Kabylia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama