Reklama

Reklama

Pelé: Zrodenie legendy

  • Česko Pelé: Zrození legendy (viac)
Trailer 1

Chlapec, ktorý nemal nič a zmenil celý svet. Príbeh jednej z najväčších legiend najpopulárnejšieho športu na svete. Pelé a jeho raketový vzostup z chudobného predmestia brazílskeho Sao Paula až do centra najväčšej svetovej športovej udalosti, kde sa vo veku sedemnásť rokov stal najmladším víťazom majstrovstiev sveta vo futbale... Pelé. Meno známe na celom svete, športová legenda, ktorá zmenila futbal raz navždy. Národný hrdina, na bedrách ktorého spočívali sny i nádeje celej krajiny. Skôr než sa stal ikonou, bol obyčajným dieťaťom zo slumov brazílskeho Sao Paula, takým chudobným, že si nemohol dovoliť ani naozajstnú futbalovú loptu. Príbeh zachytáva jeho raketový vzostup a oživuje najväčší športový príbeh dvadsiateho storočia - od drhnutia podláh v snahe zaopatriť rodinu cez zdokonaľovanie úchvatného štýlu hry v uliciach až po účasť na majstrovstvách sveta vo Švédsku, kde v sedemnástich rokoch strelil víťazný gól a Brazília vďaka nemu po prvýkrát vyhrala. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (131)

zdenny 

všetky recenzie používateľa

Film o jednom z nejlegendárnějších sportovců v historii lidstva. O vzoru pro generace mládeže. O ikoně a ztělesnění píle, skromnosti a gentlemanství. Takovýto film by si zasluhoval minimálně čtyři hvězdy. Taky jsem o nich zpočátku uvažoval. Jenže bohužel nemůžu dát čtyři hvězdy filmu, který se v určitých pasážích proměňuje ve videoklip. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Síce je tento snímok počas futbalových pasáží takmer totožne trápne spracovaný, ako svetom velebený "Goool", kedy sa nevyhli tým nezmyselným prvkom, pri ktorých nemotorne, nefutbalovo pôsobiaci Munez robil "Zidanove prekračovačky" či "bicykle" smerom do hráča, kopal do "lobdy" spôsobom, ako by sa chcel nohou za uchom poškrabať a zároveň rukou z jablone najväčšiu jonatánku odtrhnúť (určite si podaktorí spomenú na animovaného Benjamena), samotný príbeh mal predsa len väčšiu hlavu aj pätu, miestami sa dokonca dokáže emocionálne dotknúť, a práve z týchto dôvodov nepoznám príčinu, prečo zájsť s hodnotením nižšie. Divákovi odporúčam, aby si na YouTube pozrel skutočne vyzerajúce Pelého góly, a potom bude chápať o čom hovorím. Kým pri mexickom dilinovi z chudobnej štvrti, ktorý sa až do Realu prekopal si to mohli dovoliť, tu by sa naozaj nič nebolo stalo, keby si dali na reálnosti omnoho viac záležať. ()

Reklama

HenryIvan 

všetky recenzie používateľa

Tento film nie je pre každého. Pre tých, ktorí futbal radi nemajú a nesledujú ho toto veľa nedá. Pre mňa to však bol neuveriteľný zážitok. Ako zaritý fanúšik športu a hlavne futbalu som patrične oboznámený s históriou tohto športu ( keďže je mojím ďaľším koníčkom práve história sama o sebe ). Vedel som, že sa Brazília stala Majstrom sveta vo futbale prvý krát práve v 1958. Vedel som, že zažili trpkú prehru vo finále 1950 a to na vlastnej pôde. Táto pre nich tragédia sa nazýva - Marcanaso. Takisto som vedel, že Pelé bol asi najlepším hráčom histórie. Taktiež som vedel, že mal iba 17 rokov keď sa mu to všetko podarilo ( myslím okolnosti spomenuté v tejto biografii ). Nevedel som však, čo všetko za tým stálo, čo všetko musel prekonať, aby dosiahol to, čo sľúbil svojmu otcovi. Jedno je isté, môj pohľad na Brazíliu ako na „ futbalový národ ” sa navždy zmení. Pre nich nie futbal športom, je to náboženstvo, je to integrita ich osobnosti, niečo čo ich spája dohromady. A to futbal všetko prináša a nie len im. Môžete namietať, že to všetko prinášajú aj iné športy ( obzvlášť teraz, v čase MS v hokeji ), ale nič sa futbalu nevyrovná a už vôbec nič ho neprekoná. Opäť toto je len môj subjektívny názor, no myslím si, že ho so mnou zdieľa drvivá väčšina ľudí. Často sa porovnáva Pelé a Maradona, no ja si nemyslím, že sa dá porovnávať dvoch hráčov, ktorí síce mali podobný štýl hry, ale futbalovo sa stretli len tak trochu. V dnešnej dobe to máme opäť. Ronaldo vs Messi. Tu sa to nedá porovnať nie kvôli obdobiu kedy pôsobia, lebo hrajú v tej istej dobe ( chvála Bohu, že v našej ), ale kvôli tomu, že sú podľa mňa kategoricky odlišný futbalisti aj ľudia. Pre niekoho nie je futbal dosť aktraktívny a preto preferujú dynamickejšie športy, no musíte si túto hru užiť v jej maličkostiach, detailoch, precíznosti a zanietenosti. Ak toto futbalu chýba, vtedy ho môžete nazvať nudným. Obzvlášť američania toto nikdy nepochopia, lebo majú svoju nadradenosť zakorenenú hlboko v sebe. Ak raz v niečom nie sú najlepší, ak je to pre nich nudné a ak to neprodukuje dosť peňazí nie je to pre nich. No nám ich netreba. Odbočil som trochu od témy, no inak toto je krásna biografia skvelého futbalistu a človeka a ja ju vrelo odporučujem nie len vášnivým fanúšikom tejto loptovej hry, ale aj tým, ktorým až tak nevonia. O a cameo pravého Pelého bolo bombové. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Nesnaž se tolik. Užívej si to." Pelého táta mě hrozně bavil a jeho žonglování s mangem bylo vynikající. Škoda jen, že já jsem nikdy neměl mangovník na zahradě, protože to bych se nejlepším fotbalistou světa stal já. Takhle to měl Edson Arantes do Nascimento snadné. Horší to měl s tím, že životopis fotbalového génia a finančního ignoranta celkem dobře znám, takže ta zábava zbyla na fotbal. A ten se moc nepovedl, protože tahle ginga byla vhodná spíše do cirkusu. Nicméně mě pobavilo vykreslování surových švédských fotbalistů jako koupeného výběru Evropy. Tehdy totiž prý za Švédsko hráli samí zahraniční hráči, což je patrné již z jejich blonďaté vizáže a exotických jmen - Svensson, Bergmark, Öberg, Liedholm, Johansson, Parling, Gustavsson, Gren, Hamrin, Simonsson, Löfgren či Olsson. Zkrátka samý cizák, ale před Pelém klobouk dolů a rychle zahnat myšlenky o tom, že nějaká současná nagelovaná primadóna mu sahá výš než po spodní lem trenýrek. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Dobrý príbeh, keby nebol tak sladko orientovaný a futbalové okamihy neukazoval ako v jednom animáku o Benjaminovi spred 20 rokov. Pelé si tam behá medzi hráčmi, ako by to boli stĺpy. Pekná predstava, určite to bol talent vo svojich časoch, dnes by nestačil ani na opitého Weissa. Inak je film menej zaujímavý aj tým, že len popisuje akože zrod legendy a nemapuje Pelého kariéru. Takže je k ničomu. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (14)

  • Vo filme pracuje Pelého matka Celeste Arantes (Mariana Nunes) v honosnom Altafinovom dome ako upratovačka. V skutočnosti obaja pochádzali z chudobných pomerov. (toi-toi)
  • Na MS vo Švédsku, okolo ktorých sa dej filmu odohráva, bolo vytvorených niekoľko doteraz neprekonaných rekordov. Pelé (Kevin de Paula) mal 17 rokov a 239 dní, keď strelil svoj prvý gól na MS proti Walesu. Zároveň sa stal najmladší majster sveta, najmladší strelec gólu vo finále a najmladší strelec hetriku na MS. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama