Reklama

Reklama

Pelé: Zrodenie legendy

  • Česko Pelé: Zrození legendy (viac)
Trailer 2

Chlapec, ktorý nemal nič a zmenil celý svet. Príbeh jednej z najväčších legiend najpopulárnejšieho športu na svete. Pelé a jeho raketový vzostup z chudobného predmestia brazílskeho Sao Paula až do centra najväčšej svetovej športovej udalosti, kde sa vo veku sedemnásť rokov stal najmladším víťazom majstrovstiev sveta vo futbale... Pelé. Meno známe na celom svete, športová legenda, ktorá zmenila futbal raz navždy. Národný hrdina, na bedrách ktorého spočívali sny i nádeje celej krajiny. Skôr než sa stal ikonou, bol obyčajným dieťaťom zo slumov brazílskeho Sao Paula, takým chudobným, že si nemohol dovoliť ani naozajstnú futbalovú loptu. Príbeh zachytáva jeho raketový vzostup a oživuje najväčší športový príbeh dvadsiateho storočia - od drhnutia podláh v snahe zaopatriť rodinu cez zdokonaľovanie úchvatného štýlu hry v uliciach až po účasť na majstrovstvách sveta vo Švédsku, kde v sedemnástich rokoch strelil víťazný gól a Brazília vďaka nemu po prvýkrát vyhrala. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (131)

Pajkenzi 

všetky recenzie používateľa

Perfektní film, který byl napínavý dramatický a sportovní. Líbilo se mi napětí ve kterém jsem byla když jsem se dívala. Líbilo se mi i to že pokaždé to bylo nahoru dolů. Vítěství prohra. Strašně se mi líbilo že rodina byla při něm a chtěli ať to zvládne a podporovali ho, to bylo moc pěkné. A ten příběh byl moc hezky zpracován opravdu klobouk dolů. ()

Huntelaar 

všetky recenzie používateľa

Sportovní biografie je ten nejtěžší a snad i nejhorší filmový žánr vůbec. Protože ony samotné sportovní příběhy jsou většinou tak patetické, že utopit jejich zpracování v patosu je lehké jak X-Wing na Dagobahu v Impérium vrací úder. Samotný film má výbornou první polovinu, cokoliv se týká Pelého mládí s famózním Seu Jorgem. Ten zbytek je obyčejná blátotlačka žravá. A taky by mě zajímalo, co se stalo se scénářem, jakožto film měl být o setkání mladého Dica s nějakou Švédkou, jejíž pravděpodobná představitelka je pořád v profilu na imdb, nakonec je po ní jenom houšť. ()

Reklama

HonzaSim 

všetky recenzie používateľa

Krásný životopisný film. Snímek nemá hluchá místa a bavila mě jak část o dětství a trénování s plody, tak svět velkého fotbalu. Jeho příběh jsem neznal, možná o to víc mě upoutal. Každá a nejen sportovní legenda si zaslouží min. takový film. Vždyť není většího jména v historii tohoto sportu, než právě Pelé! Dokonce se této podívané podařilo napravit mé hodně pochroumané (ne)sympatie k této fotbalové velmoci a to je co říct. (Poděkujme oscarovému herci Neymarovi.) Nechyběl ani emotivní závěr, takže jsem dostal vše, co jsem mohl chtít. Také jste si všimli samotného Pelého před vypuknutím finále MS? Sice scifi, ale stejně potěší. A k první předním komentujících jedna poznámka. Místní sestava antisociálů odborně hodnotí film o fotbale, který možná neviděli ani v televizi, tak to je gól. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Nemám rád Pelého, ani kanárikov :) Ale film sa mi páčil. Neviem zhodnotiť do akej miery film korešponduje so skutočnosťou, hlavne čo sa týka Pelého detstva a dospievania. Avšak práve tá časť príbehu zasadená do chudoby slumu a poddanej rodiny ma bavila azda najviac. Potom už sa to všetko točilo len okolo futbalu a MS 1958 vo Švédsku. Opäť sa film nezaobišiel bez prehnanej heroizácie, ale napriek všetkému som sa nenudil ani chvíľu, a Pelého beletrizovaný životopis ma napokon prekvapujúco bavil. Bolo to fascinujúce! A páčil sa mi aj pohľad na vtedajší futbal bez trápneho simulovania a prehnanej celebritizácie niektorých jedincov, ktorí slová ako pokora a skromnosť nepoznajú. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Legendárny brazílsky futbalista Nascimento, ktorého poznáte skôr, ako PELÉ, by si 100 % zaslúžil hĺbavejšie, precíznejšie, kvalitnejšie filmové spracovanie, ako tento, nie extra zaujímavý a prospešný projekt bratov Zimbalistovcov, pod záštitou produkčnej spoločnosti IMAGINE, ktorej šéfuje pomerne renomovaný Brian Grazer, ten často spolupracuje s režisérom Ronom Howardom... Film mi hneď svojim úvodom pripomína atmosféru Milionára z Chatrče, na mysli mám viditeľnú chudobu, odkiaľ prichádzajú všelijaké talenty. Zdá sa mi, že sa tvorcovia inšpirujú 8 oscarovým klenotom, na ktorého pritom nesiahajú ani po členky ! Na začiatku som v roku 1950, pri počúvaní - sledovaní prestížneho zápasu = Majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konali v domácej Brazílii, tá akurát podľahla vo finále Uruguaju - pomerom 2 : 1. Malý Nascimento je z toho veľmi smutný, a tak sľúbil svojmu otcovi, že jedného dňa privedie kanárikov k titulu, a to je už predo dvermi... O nejakých 8 rokov sa zrodí futbalový BOH. A ja pozorujem, čo tento talentovaný chlapec vymýšľa, keď sa doslova hrá s loptou, ktorá mu tancuje na nohe, štýl, nazývaný GINGA, pochádza z capoeiry. Ako sa chalan z diery vypracoval k najlepšiemu profesionálovi všetkých čias... Samotný Pelé spolupracoval na filme, a je veľká škoda, že sa nenakrútil oveľa lepší snímok, aký v skutočnosti mohol byť, nie je to vyslovene zlé, vyslovene som sa kochal tým, ako budúca STAR zbožňuje futbal, ktorý občas aj nenávidel, ale nepostrehol som nič také, prečo by som sa mal k filmu vrátiť, keď viem, že nič svetoborné mi filmári nesprostredkovali, iba obyčajnú RUTINU, akú asi aj chcel i samotný aktér, o ktorom vznikol tento nezáživný projekt, ktorý má aspoň - akú, takú špičkovú kameru Matthewa Libatiquea. PS : A viete, čo majú spoločné tieto dva filmy, ktoré spomínam v recenzii ? Hudobného skladateľa - A. R. Rahmana. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (14)

  • José Altafini (Diego Boneta) si vytvoril svoju prezývku Mazzola podľa talianskeho futbalistu zo štyridsiatych rokov Valentinovi Mazzolovi. Turnaj v roku 1958 bol zároveň posledným Altafinovým výstupom v brazilskom drese, keďže od roku 1961 reprezentoval Taliansko. (toi-toi)
  • Shodou okolností jeden z představitelů Seu Jorge ztvárnil ve filmu Život pod vodou (2004) postavu jménem Pelé dos Santos. Dos Santos je jméno brazilského fotbalového klubu, kde Pelé strávil většinu své kariéry. (Tristan Rafael)
  • Ve scéně, kdy brazilští fotbalisté kopou míčem v hotelu směrem k majáku (scéna těsně před koncem), převrhnou jednomu z hostů cukřenku. Jedná se o skutečného Pelého, který to s úsměvem sleduje (Farao607)

Reklama

Reklama