Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvorcovia:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrajú:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenzie používateľa Toolshed k tomuto seriálu (4)

Fargo (2014) 

Už len to, že tvorcovia dokázali udržať tempo s prvou sériou a hádam ju aj predčiť, je neskutočné - pokles ako u True Detective sa nekoná. Hawley je pán a držím mu do tretej série palce. Jedna z udalostí modernej seriálovej "histórie", ktorá ma nesmierne chytila za srdce, iste aj vďaka Russovej hudbe. ()

Season 1 (2014) (S01) 

Podobne hnusnú a pesimistickú štúdiu zloby, zákernosti, vypočítavosti a temnoty ľudského srdca som nevidel od Dogvillu, Lornovi Malvovi a jeho aure hrôzy, ktorá sa doslova týči nad celým mestom (svetom?) a rozsieva všade skazu, svár a smrť, sa vyrovná azda iba Anton Chigurh - ale ako seriál musím povedať, že som videl aj lepšie. Zdalo sa mi to na minisériu zbytočne rozťahané (čo vzhľadom na to, že ide iba o 10 častí, určite nie je pozitívum a značka logickej ucelenosti a pospájanosti), množstvo prvkov sa mi zdalo zbytočných či nefunkčných alebo zbytočne rýchlo odbytých (dvaja zabijaci, agenti FBI, náčelník Bill, ktorého debilita bola zdrojom opakovaných obštrukcií v Mollyinom pátraní - a nie, neverím, že by niekto, kto zastáva podobný úrad, bol až natoľko slepý voči faktom, o tom ma nepresvedčí ani Saul Goodman, ktorý by inak predal aj slepému okuliare)... za tú všadeprítomnú ťaživosť a introspekciu do psychiky ľudí, z ktorých by som mnohých nikdy nechcel poznať (asi aj preto, že by som toto stretnutie zrejme neprežil) dávam 4 hviezdičky a plánujem si dnes ešte pozrieť rovnomenný film. Tomu som síce dal tiež štyri, ale pamätám si, že z hľadiska filmárčiny to bolo omnoho lepšie, tak uvidím, čo sa mi na tom nezdalo a možno aj zvýšim latku. UPDATE: Po druhom pozretí prvej série mi aj táto pripadala famózna, aj keď priznávam, že na mojich predchádzajúcich výčitkách niečo bude... ale keď ono to má tak neodolateľnú atmosféru, ten Lesterov prerod je taký luxusný, Malvo je so všetkými svojimi úsmevmi hrôzostrašnejší než Hanzee a celkovo si aj toto zaslúži 5* ako lusk. ()

Season 2 (2015) (S02) 

Tak toto bola fakt pecka. Všetky tie negatíva, ktoré som vytýkal pri prvej sérii, tu scenáristi napravili, všetko funguje, prakticky žiadna línia nezostane nedopovedaná (až na to ufo - WTF?) a nie sú tu zbytočnosti ani pocit rozťahanosti. Vlastne ani neviem, ako sa tvorcom toho toľko podarilo narvať do desiatich priemerne dlhých častí. Veľmi sympatickí herci aj postavy, ktorých osudy ma zaujali ešte viac ako v prvej sérii, naozaj luxusná práca s celkovým storytellingom, ktorý je podľa mňa priam učebnicový. Zaujímavé je to aj formálne a vizuálne (žiadne fixné intro k častiam, rôzne viacnásobné prestrihy, ktoré sú vkusne dávkované, takže vám nepripadajú odveci, rôzne drobné detaily, pri ktorých vidno, že tvorcom záleží na forme minimálne tak ako na obsahu). Soundtrack je geniálny, lepší výber pesničiek som nevidel asi ani v Tarantinových filmoch, lokálny prízvuk bol síce stále azda až nemiestne komický, ale v tomto prípade mi výrazové maniere postáv neliezli na nervy tak, že by som bol nútený uberať hodnotenie ako u Coenovcov :) Čiže za mňa päťka a dvíham aj celkové hodnotenie seriálu, fakt mi to sadlo do nôty. Idem rovno znovu pozrieť prvú sériu, tá fargovská atmosféra je dosť nákazlivá. Danson je charizmatický až hrôza. ()

Season 4 (2020) (S04) 

Nemôžem si pomôcť, ale vzhľadom na to, že budúcnosť Mindhuntera je neistá, Fargo je podľa mňa stále najlepším ongoing seriálom - latka je už od prvej série neskutočne vysoko, a tak čo i len udržať ju je priam nadľudský výkon. Áno, je to najslabšia séria, ale stále klobúk dole pred Hawleyho schopnosťou vytvárať úžasné, priam nezabudnuteľné postavy (no dobre, okrem Gaetana, to je ozaj karikatúra). Každá z nich je niečím svojská, má nejakú úchylku alebo tik, skrátka vyžaruje svojskosť, ktorá je vlastne špecifická pre celé Fargo. Uznávam, že tu je tej svojskosti už možno miestami príliš a že občas je tá komickosť už na hrane frašky (keď sa nad tým zamyslím, asi polovicu stopáže tvoria scény typu "two bad motherfuckers posturing but doing nothing of consequence in the end"), ale stále to do tak nejak zapadá do širšej mytológie fargovského sveta. Vlastne by sa dalo povedať, že mytologizácia rôznych naratívov je ústrednou témou štvrtej série - či už ide o klaskický naratív "coming to America", motív amerického sna, moci, postavy gangstra v americkej kultúre... to všetko tu naberá takmer až poloreálny dojem, čomu ešte napomáha množstvo nečakaných situácií, náhod, ba rovno priam deus ex machina momentov. Občas to vyzerá, akoby Hawley chcel za každú cenu ísť proti očakávaniam diváka, ale úprimne priznávam, že práve vďaka tomuto mi to prišlo neskutočne fresh, pretože tie klasické schémy rozprávania už človeka nudia do takej miery, že keď príde niekto, kto ich rad radom stavia na hlavu, dá sa mu pri tom mnohé odpustiť. ()

Súvisiace novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (viac)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (viac)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (viac)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (viac)

Reklama

Reklama