Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 2
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvorcovia:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrajú:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenzie používateľa PeteBuck k tomuto seriálu (5)

Season 1 (2014) (S01) 

Toto som videl pred rokmi a teraz som si to pozrel štvrtýkrát, keďže sa na nás rúti piata séria. Najprv som si myslel, že to bude nejaký reboot filmu, ale nájdený kufor napovedá, že ide o akési voľné pokračovanie. Takže vidíme nýmanda v úžasnom podaní od Martina Freedmana, ktorého aj po rokoch šikanuje debil, ktorého podnik náhodou patrí k organizovanému zločinu. A tak po pästi do nosa od spomínaného magora, sa ocitne na pohotovosti, kde poprosí nájomného vraha, aby ho zabil. A zostatok je neskutočný sled udalostí, ktorý len tak nevymyslíte. Neskutočná čierna komédia, krimi, ťažko toto zaradiť. Je to proste magorina, ktorú sa nedá len tak žánrovo zasadiť. Postavy sú vykreslené neskutočne, či už je to Billy Bob Thornton, ktorý má evidentné potešenie zo zabíjania ľudí, rovnako ako z toho, aby si z nich robil srandu. To, ako naviedol chalaniska, aby nachcal do nádrže svojej mamy a potom ho bonzol, tak to nemalo chybu. Do toho sa zapojí neskutočná dvojka zabijakov (jeden z nich hluchý), policajtka, ktorá si nedá povedať a chce dostať Martina Freemana do basy, či nešikovný poliš v podaní Colina Hanksa. Kto je tam väčší magor, ťažko povedať. Ale kadencia asi 6 blbov na 1 ako-tak normálneho. Všetko zmiksované dokopy v srandovnom deji, ktorý odsýpa dobre, stále sa je na čo pozerať, sem-tam nejaká odbočka, ale inak parádne napísaná séria. ()

Season 2 (2015) (S02) 

Posun o jednu generáciu skôr a urobiť z Farga vojnu gangov, sa podaril. Opäť tu vidíme neskutočné postavičky, ktoré by ste museli hľadať lupou a tu ich nájdete na kope a bavíte sa na ich interakcii. Či už je to zabijak Mike Milligan a jeho Kitchen Brothers, šerif a jeho zať v podaní Teda Dansona a Patricka Wilsona, alebo mäsiar a jeho žena, ktorí v deji riadne zamiešajú kartami a nemožno nespomenúť Familie Gerhardt, proste Nemci, čo utiekli za Wiemarskej republiky, aby v zemi nekonečných možností založili gang. Čo je už toto za šialenstvo, to nedáte. Všetko to vyvrcholí v riadnej mäsiarčine, aj keď teda tá desiata časť sa až tak nepodarila. Ale celkovo neskutočná nadpriemerná zábava, ako v prvej sérii. Dočkáme sa znovu veľa hlášok, dialógov, z ktorých sa Vám zastaví mozog a dokonca aj návštevy mimozemšťanov, ktorí majú tiež v deji svoje miesto. Ale tak, prečo nie? ()

Season 3 (2017) (S03) 

Tak ako v predchádzajúcich sériách, aj tu sledujeme osudy viacerých postáv, ktorých osudy sa viac či menej preplietajú a vyvrcholia v šialenstvo, kde bude pekných pár mŕtvych. Tentokrát je to dvojka Raya a Nikki, potom Rayovho brata Emmita a jeho poradcu, svojrázna šerifka, či bláznivý podvodník V. M. Varga a jeho dvojka nájomných vrahov. O šialené postavičky tu nie je núdza, opäť sú vykreslené výbore. Dej je zaujímavý, ale treba povedať, že je tu akýsi kvalitatívny posun oproti predchádzajúcej sérii. Dej sa trochu viac vlečie, odbočka v jednej časti, kde sa dozvedáme osudy nevlastného otca šerifky, bol trochu úlet. Dočkáme sa aj tajomného pána neznámeho, ktorý sa objavuje, aby si pokecal s hrdinami seriálu a naviedol ich, kam potrebujú. Finále je tentokrát trochu srandovné, ale séria si stále zachováva veľmi slušnú kvalitu. Ja som bol spokojný, bol tam cítiť kvalitatívny posun trochu dole, je to trochu uťahanejšie, ale stále dobré. A dať Ewanovi McGregorovi dvojúlohu, tak to bol parádny nápad. ()

Season 4 (2020) (S04) 

Tak ja teda neviem. Trochu ma prekvapilo to nízke hodnotenie. Pozrel som si to znovu a aj keď prvýkrát som až tak nadšený nebol, teraz od plnej palby nechýbalo veľa. Je jasné, že človek bude porovnávať s prvou alebo druhou sériou, ale táto bola dôstojným pokračovaním. Nemáme núdzu o more vrážd, bizarné postavy, zápletku, niekoľko dejových línií, more gangsterského filozofovania, poprípade filozofovania bežných ľudí, ale za mňa pohoda. Z môjho pohľadu dobre ukuchtený príbeh, aj keď niektoré postavy odišli dosť srandovne (mormonský U. S. Marshall v podaní Olyphanta, poprípade írský bodyguard mafiánovho synčeka v podaní Wishawa alebo svojský poradca Doctor Senator - bohovské meno). Ak si bude Fargo udržiavať takúto kvalitu, budem spokojný. Chris Rock príjemne prekvapil, nie je len komik, ale aj slušný herec. Mňa presvedčil. Som zvedavý na piatu sériu. ()

Season 5 (2023) (S05) 

Nastalo príjemné prekvapenie. Chápem, že Noah Hawley sa musí snažiť čoraz viac, keď už chce vytvoriť nejaký originálny príbeh a neopakovať sa. Ale snaha stála za to. Piata séria sa podľa mňa vydarila slušne, dal som ju v podstate za víkend, dynamika bola pekná, jednotlivé časti skôr kratšie, ale radšej kratšie časti ako more zbytočnej vaty. A tej tam teda veľa nebolo. Automaticky som začal pokukovať po prvej sérii, ktorý som si pustil po skončení piatej znovu, aby som sa uistil, že je to rovnako dobré. Nie je, ale blíži sa k tomu. Zápletka je patrične ujetá, rovnako ako sa na Fargo hodí, to v prvom rade. Záber mlátiacich sa rodičov a mamina, ktorá v zápale boja uzemní učiteľa matiky rovnako ako policajta, ma riadne rozosmial. Mamina má ale problém, je to bývalá manželka šerifa, ktorý si svoje povinnosti vykonáva hodne svojsky, zákon si vykladá po svojom a je to v podstate násilnické hovädo a akonáhle je Dorothy zatknutá a jej odtlačky sa objavia v databáze, tak si šerif rozhodne nárokovať svoje manželské práva opäť svojským spôsobom. Do toho sú zamotané ďalšie vedľajšie dejové línie, ktoré vyvrcholia s hlavnou v celkom zaujímavom finále. To mohlo byť trochu prepracovanejšie ako záver v Sioux Falls, proste čakal som poriadnu prestrelku, ale svoj náboj to malo. Herci vybratí veľmi dobre, viacerí ma príjemne prevkapili, či už to bola Juno Temple, Jennifer Jason Leigh, Sam Spruell trochu pripomínal B. B. Thortona, zábavní boli aj Joe Keery v úlohe nepodareného šerifovho synáčika alebo roztomilo naivný a zabrzdený manžel Juno Temple v podaní Davida Rysdahla. Samotný šerif, ktorého hral Jon Hamm, bol poriadne démonický, slizký - predstaviteľa som videl vo vynikajúcej časti Black Mirror s názvom White Christmas. Toto je ďalšia devíza Farga, pekne napísané postavy, ktoré sú zahraté celkom slušnými hercami. Dej sa odvíjal rýchlo, všetko pekne do seba zapadalo, až na to, že únosy nie sú zrovna mojou obľúbenou stránkou u kriminálok. A duplom keď je to spojené s tematikou domáceho násilia, ktorú si Noah Hawley zobral do hľadáčiku pri písaní tohto námetu. Jedna celá odbočka v podobe sna Dot bola celkovo úletom, asi ako epizódka s autorom sci-fi v tretej sérii, ale tak ako v tretej sérii aj tam sa to odbavilo celkom rýchlo. Čo na to viac povedať? Chýbalo mi tam viac humoru, celkovo tam tých zábavných a šibnutých momentov bolo dosť, ale nie more ako v jednotke, záver bol celkovo trochu ujetý, ale dajme tomu. Celkovo som veľmi spokojný a dúfam, že Noah Hawley urobí dalšiu sériu. Aj keď som bol prekvapený, že vznikla päťka, lebo som mal pocit, že už štvorka bola tak trochu z núdze cnosť a vždy chytám obavy z neskorších sérií, lebo autori sa dosť rýchlo vyčerpajú. Čomu sa nečudujem. Musí byť extrémne náročné prísť s niečím originálnym. Tak ak sa už Noah Hawley pustí do pokračovania alebo nie, tak nech si dá hlavne načas, alebo poprípade nech sa do toho radšej nepúšťa. Piata séria by bola dobrou bodkou za bizarnou story, akou Fargo bezpochyby je. ()

Súvisiace novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (viac)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (viac)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (viac)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (viac)

Reklama

Reklama