Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový názov)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (430)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Strašne ukričané a nekoherentné. Klasický príbeh vystavaný na psychickej chorobe, ktorá láme vnímanie reality a snov. O čo menej obmedzené sú pravidlá filmového sveta, o to menej zaujímavý je príbeh samotný, lebo ťažko sa báť o realitu postáv, ak je to pravdepodobne len ich halucinácia. Možno ako priamočiarejšia dráma by to bolo zaujímavejšie. Možno. Čo ale treba oceniť sú úžasné kulisy domu. Tam by som chcel vidieť poriadny gotický horor. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Režisérka Jennifer Kent má očividne vo veľkej obľube obľúbený Horror The Shining Stanleyho Kubricka,z ktorého doslova cituje,alebo Jennifer urobí ženskú verziu Jacka Torrenceho,kde hlavná postava Amelia žije so synom samá v dome,keď po prečítaní ilustrovanej knižky Babadook sa do Amelie prevtelí samotný strašiak Babadook,ktorý ju privádza do šialenstva.Ako si listuje túto knižku,tak text a obrázky ju desia,pričom zobrazované účinné intenzívne násilie sa začne zmocňovať tejto vystresovanej ženy,ktorá stratila muža po autohavárii,vtedy sa narodil Samuel,odvtedy je extrémne živé dieťa,ktoré si podomácky vyrába zbrane,ktoré jeho okolie nemôže vstrebať,chalan,ktorý sa nevie spratať do kože,taký malý spratek...Amelia pracuje v domove dôchodcov,je taká preťažená,že sa nevyspí zo Samuela,berie si prášky na spanie,vtedy má „živé sny”,kde samotný Samuel takisto užíva sedatíva.Materinská láska sa začne radikálne meniť.Snímok stavia na hrôze a desu z neznámeho,psychologické pracovanie s postavami sa stupňuje,čím viac je atmosféra skľúčenejšia,tým sa dá napätie krájať.Strih je vzorný svojej téme,vďaka tomu som sa naladil na pôsobivé dianie,ktorého som sa nenabažil podľa svojich predstáv.Ale určite stojí za videnie! ()

Reklama

ricci.s 

všetky recenzie používateľa

Psychologická, atmosférická pecka. Áno, toto bol pre mňa horor, ktorý by som tou peckou pokojne mohol nazvať. Pre mňa to práveže klišé nebolo, práve naopak. Ono totiž väčšinou keď nakrúcajú horory o duchoch, bubákoch a neviem akých príšerkách, tak sa snažia docieliť to, aby sa divák zľakol práve nich. V tomto prípade ma však zvervózňovalo všetko ostatné, len ten bubák nie. A to sa teda často nestáva. Decko drbnuté na hlavu, matke z toho začne drbať taktiež, a už je z toho pekné peklo. Bubáka tu vlastne ani nebolo treba. Ale keď režisérka pridá niečo navyše, prečo nie. Nebolo sa tu veľmi čoho zľaknúť, skôr to na mňa zapôsobilo tým, ako precízne ten horor dokázal zapôsobiť na psychiku diváka. Aspoň teda na moju, hovorím sám za seba, ale chvíľami sa mi na to nepríjemne pozeralo, a myslím to v pozitívnom zmysle slova. Pre mňa dosť depresívny film, ktorý sa pekne stupňoval každou minútou, hudba a zvuky vynikajúce a herci to zahrali naozaj uveriteľne. Dokonca ma napadlo, že ten škaredý fagan bol naozaj praštený jabloňou a akurát ho vypustili z kazajky. Toto bude v mojej tohtoročnej topke veľmi vysoko. V posledných rokoch ma totiž v podobných aspektoch zaujali asi len Baby Blues či Grace. Takýchto hororov žiaľ veľa nenájdeme. (Celkom podarený Don't Be Afraid of the Dark, ktorému som dal relatívne vysoké hodnotenie, tomuto filmu nesiaha ani po členky!) ()

heyda 

všetky recenzie používateľa

Je zde znát, že to točila ženská. Má to víc psychologický podtón, má to několik opravdu skvělých a netradičních scenáristických míst, ale bohužel to má taky duchařskou dějovou linii, která je naprosto zbytečná! Žádný Babadook nebyl vůbec potřeba (nudil, neděsil), stačilo jen pracovat s psychopatickou matkou a hyperaktivním dítětem a mohl z toho být 1000x působivější horor. Ta duchařská BUBUBU linie film strašně táhla dolů do průměru a zamrzí to, protože režisérka se nebojí vymyslet dobrý dialog a navodit drsnou atmosféru jí taky nedělá problém. Na začátečnici fakt super výkon, ale na pořádný horor si asi ještě budeme muset počkat.... 55% ()

rollman1 

všetky recenzie používateľa

Sice jsem čekal malinko něco jiného, ale pořád se jedná o výborný a dokonalý snímek, který sice neleká a neděsí jako třeba Wanův Conjuring, ale za to Vám servíruje Psychické rozklady, mrazivě temnou atmosféru, impozantní herecké výkony( hlavně malej klučina byl šikula) a zvuky Babadook dok dok doka, které jsou parádně namixovány. U filmu mi mráz jezdil po zádech jako Sáblíková na ledě a já tak nemůžu nedát plný počet. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama