Reklama

Reklama

Triedny nepriateľ

(festivalový názov)
  • Česko Nepřítel třídy (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kvôli obrovským rozdielom v spôsobe vnímania života sa vzťah medzi učiteľom nemčiny a jeho novou triedou stáva kriticky napätý. Keď jedna zo študentiek spácha samovraždu, jej spolužiaci obviňujú učiteľa zo zodpovednosti za jej smrť. Uvedomenie, že veci nie sú nikdy čierno-biele prichádza príliš neskoro. Vychádzajúc zo skúsenosti zo svojej vlastnej minulosti – samovraždy stredoškoláčky, ktorá spustila rebéliu jej spolužiakov proti školskému systému, ktorý vinili za jej čin – Biček uprednostnil ponechať dôvod samovraždy nevysvetlený a miesto toho sa sústredil na reakcie, ktoré samovražda vyvoláva medzi spolužiakmi dievčaťa. Rebélia študentov proti školskému systému, ktorého symbolom sa stáva prísny učiteľ, je odrazom všeobecnej nespokojnosti v spoločnosti, ktorá sa chytá každej príležitosti, či už opodstatnenej alebo nie, aby rebelovala proti pevne stanoveným spoločenským štandardom. (IFF Bratislava)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (54)

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Naprosto dokonalé drama ze školního prostředí. Bez nějakých krvavých scén, nebo srdceryvných okamžiků. Na pozadí jedné tragédie se rozehrává konflikt mezi žáky a učitelem, který nakonec musí řešit vedení školy. Velmi autentické, s výborně udělaným koncem. V podání Igora parádní herecký výkon, což lze určitě říct i o studentském osazenstvu, jehož znalost němčiny byla pro mě až ohromující. Jen jsem musel chtě, nechtě s nostalgií zavzpomínal na některé naše učitele. Jak jsme je neměli rádi a jak jsme byli tak naivní a hloupí. Ale na to si musí přijít každý sám. ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Asi som mala čítať medzi riadkami a nečítala som. Všetky tie podnety, ktoré spustili to, čo sa potom začalo diať, mi prišli veľmi slabé, nemyslím tým samotnú samovraždu. Akoby sa z blchy robil slon. Deti sa vzbúrili, že za všetko môžu profesori/systém. To isté mohli povedať o nich, že sa nikto nezaujímal o kamarátku Sabinu, keď si ničoho nevšimli a v konečnom dôsledku tiež neboli neviem ako poslušní. Nemčinár mi prišiel síce svojský, ale koľko takých profesorov som mala aj ja sama. Film ma začal baviť až po rodičovskom. Niektorí rodičia sa naozaj predviedli, ale tak to chodí aj v skutočnom svete, môžem potvrdiť. A v skutočnom svete vždy budú ľudia, ktorí preplávajú životom bez väčšieho zaváhania, ale aj takí, ktorí čo i len malinké zaváhanie nezvládnu a vzdajú to. Herecké výkony chválim. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Systém funguje. Pretože systém je matematicky chladný. Nemôžu ho zničiť ani horkokrvné prebúdzajúce sa hlavy revoltujúcej mládeže, cítiacej potrebu nespravodlivosť sveta na niekoho zvaliť. Takouto obeťou sa stáva nový profesor nemčiny, preferujúci nie zrovna hrejivý prístup k študentom. Povedzme si pravdu, nie je to veľký extrovert, je to suchár a keď je vtipný, tak je zároveň urážlivý. Viď naj hlášku filmu o el clasicu. Dokonca odmietne rande s najsexy kolegyňou a to už môže stratiť empatiu väčšiny mužského diváctva. Film o tom, že život nie je čiernobiely, že profesori si častokrát musia odskákať veľmi nepríjemné veci, že to možno v školstve nie je úplne ideálne, že nároky na dnešnú mládež sú privysoké a že človek svojimi vyhrotenými činmi ovplyvňuje svoje okolie viac, ako by chcel. Triedneho nepriateľa si kľudne zaraďte k takým perlám školského subžánru, akými sú napríklad Medzi stenami a Spoločnosť mŕtvych básnikov. No dobre, aj k Marečku, podejte mi pero. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Na střední škole jsem v hodině němčiny chodil venčit učitelce Konečné psa. Hodina němčiny soustředěná kolem děl Thomase Manna by mě zaujala asi mnohem víc. (Nebo si to jen myslím?) Asi ne, během další školy jsem německy přečetl jeho celé dílo. A do Proseče (12. 1. 1936 přijel T. Mann do Proseče převzít dokumenty, na jejichž základě získal ještě téhož roku československé státní občanství a cestovní pas) to mám dvě hodiny na kole. Problémem filmu ale nebyl Thomas (ani Heinrich) Mann, nýbrž "jinakost". Učitel byl jiný ne vzhledem k třídě, ale ke každému z žáků zvlášť. Nesdílel jejich city, nesmál se jejich vtipům, nechtěl si je získat žádnými lacinými prostředky. A tak stačila záminka (třída je dobrý model masy), aby došlo k mocenskému souboji o její ztotalitnění - tedy k tomu, z čeho žáci obviňovali učitele). Režisér (a scénarista) Biček dosadil do středu děje Mannovu myšlenku o tom, že smrt už není problémem zesnulého, nýbrž pozůstalých. Nevyhýbá se jí ani v samotném závěru, kdy se mrtvá Sabine prochází po výletní lodi a žádný z žáků ji už nevnímá, nevidí a možná ani nezná. Recenzent Dadel oprávněně schválí slovinské školství. Moje dcera je učitelkou němčiny na gymnaziu a domnívám se, že nepřečetla ani jednu německou knihu. ()

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Vy Slovinci buď zabíjate iných alebo seba samých. Prečo žiť? A je tak sebecké sa zabiť? Samovražda je od nepamäti citlivou otázkou. Tento film to chytil za pačesy, hoci jednoznačné odpovede, ak nejaké vôbec sú, nedáva. Zato nastavuje zrkadlo danej situácii tak verne, až ma napadlo, že možno existuje jeden národ, ktorý je mi predsa len mentálne bližší ako Češi. Sú to Slovinci. IFF BA 2013 ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (4)

  • Pouze pět protagonistů byli profesionální herci, ostatní byli učitelé a žáci různých škol. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Slovinsku na Severním Jadranu a interiéry se dotáčely v Novo Meste. (Terva)
  • Film byl promítán na mnoha středních školách a součástí projekty byly speciální debaty o filmu a o vztazích, které panují v té které třídě. (Terva)

Reklama

Reklama