Reklama

Reklama

Zmýšľanie vysokoškolského profesora Radissona čelí výzve zo strany nového študenta Josha, ktorý na rozdiel od neho verí, že Boh existuje.
Pre profesora filozofie Radissona (Kevin Sorbo) je náboženstvo nepríjemnou témou, pretože jeho matka – kresťanka – zomrela, keď mal dvanásť rokov, hoci sa modlil k Bohu a prosil ho, aby ušetril jej život. Aj tento zážitok ho motivoval k rozsiahlemu štúdiu filozofie, ktoré ho vynieslo medzi najlepších mysliteľov. V rámci svojich kurzov sa však téme náboženstva nemôže vyhnúť, ani keby chcel. Dilemu a svoj hnev na Boha rieši tým, že svojich študentov žiada, aby citovali Nietzscheho výrok „Boh je mŕtvy", pričom za odmenu ich z tejto témy neskúša. Keď sa tomuto prístupu vzoprie jeden z nových študentov menom Josh (Shane Harper), Radisson od neho požaduje dôkaz, že Boh nie je mŕtvy. Sľúbi mu, že jeho eseji nebude oponovať, no Joshova oduševnenosť a pevnosť jeho viery, ktorú demonštruje aj tvrdením, že neexistenciu Boha nemožno dokázať, predstavujú pre Radissona ťažkú skúšku nielen v profesionálnom, ale hlavne v osobnom živote. (Incantator)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (66)

Riddick77 

všetky recenzie používateľa

Premisa snímku není vůbec špatná, ostatně vychází z řady skutečných právních sporů, kdy došlo na půdě amerických univerzit k rozporování víry (zejména) studentů, což nakonec vyústilo v konfrontací u soudu (v tom se snímek odlišuje). Kdyby se tvůrci drželi relativně přijatelné optiky hlavního hrdiny, že ústředním problémem je svoboda volby, respektive její absence, pak by bylo vše v pořádku. Pořád by sice šlo v důsledku o binární kategorii "věříš - nevěříš", nicméně hodnotové znamínko by zůstalo ponecháno v pozadí - ostatně kdo může takto suverénně olejblovat tu či onu perspektivu (odpověď: jen ignorant). Bohužel, zejména v druhé polovině God's Not Dead selhává právě v aspektech volby a hodnocení, kdy jedna strana (navíc reprezentována spíše "tradičním a neoriginílním" odpadlíkem) je, zřejmě kvůli oné neschopnosti pochopit základní principy morálky a společenské etiky, stavěna do role zaslepených outsiderů a padouchů, zatímco ti, co dokázali zřít tu nezpochybnitelnou pravdu, mají jeden jako druhý nad hlavami svatozář (a to z nich takřka nevyhnutelně činí lepší a solidnější lidské tvory, teda pokud samozřejmě nevyznáváš jiného boha [ano, úmyslně s malým "b"]). Škoda, kdyby se scenárista neodhodlal onálepkovat hodnotovými znaménky jednotlivé strany, pak by mohl vzniknout mnohem zajímavější film. Takhle jsou některé scény, explicitně ta s autonehodou, výrazně rušivé, nevěrohodné a banálně manipulativní. I tak jsem se 2/3 stopáže solidně bavil. 4-5/10! ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Ani neviem, čo som od tohto filmu čakal, no určite to bolo viac ako táto čiernobielosť postáv (veriaci/neveriaci), kvôli ktorej sa zdá, že niektorí užívatelia, čo v Boha veria dávajú "*****" a niektorí z tých čo neveria, "odpad". Ja  budem radšej hodnotiť film ako taký a dám mu dve hviezdy, aj keď ani neviem za čo je tá druhá (žeby za Kevina Sorba?). God's Not Dead nakoniec je kresťanskou propagandou. Propagandou, ktorá zaberie tak na päť a pol ročné decko. Našťastie v dnešnej dobe nemusím so všetkým súhlasiť. Ak ja verím v niečo (čo nemusím ani nazvať Bohom), tak určite nie v toho zadefinovaného Boha, na ktorého ukáže Svätá Cirkev alebo Biblia, ktorá je písaná bájkarmi, či omylnými, alebo nie všetkochápajúcimi ľuďmi. Svätá cirkev je podlá. Nám kresťanom sa nepáči, keď počujeme inú vieru spevom zvolávať do mešity (alebo inam), no proti zvonom v kostoloch nemáme nič, sme na ne zvyknutí. My kresťania nemáme radi inú vieru, máme z nej strach, no nevadí nám, že sami máme už v samotnom znaku symbol násilia, mučenia a popráv - náš kresťanský kríž. Stáročia vedieme križiacke výpravy proti iným národom a vierovyznaniam. Majú snáď oni na vlajke gilotinu? Namiesto toho, aby všetci uverili v Boha, by som si prial, aby všetci dospeli k vyššiemu princípu života a k vyšším hodnotám z vlastného presvedčenia. Film sa mi párkrát nehanebne vyhráža, že ak sa  budem hanbiť otvorene priznať Boha, tak ani on po mojej smrti nebude chcieť priznať môjho ducha. Ďalej toto filmové "posolstvo" nahovára neveriacich na svoju stranu s prísľubom, že im bude úplne všetko odpustené, stačí len prijať Boha. No to je teda vskutku pekelný obchod! A bez hlavy a päty! Tento film si taký dlhý komentár odomňa ani nezaslúžil. Obe hlavné postavy si tu myslia, že sú najchytrejšie na svete, ja vravím, že ľudstvo vie iba pár percent z toho čo by chcelo vedieť, takže ešte stále sme hlúpi a z toho tiež vyplíva, že človek nemôže za to, že neverí v niečo, čo ešte nevidel. Ja hlavne verím vo veľkú harmóniu a akúsi karmu a v život, lebo ten tu bude vždy (ako Boh). Lebo život chce žiť a vždy si preto nájde cestu. Či už tu, alebo inde. ()

Reklama

JamesSi 

všetky recenzie používateľa

Životopisný snímek o vysokoškolském životě Joshe Whedona, režiséra Avengers, který se rozhodne bojovat proti atheistickému Herkulovi. Mezitím však sledujeme dalších pět příběhů o rakovině, zlých muslimech a křesťanských pop skupinách. Strašně jednostranné - proč nutit studenty filozofie, že bůh neexistuje, když filozofie se vyznačuje tím, že žádný názor ani tvrzení nemůže přijmout jako nepochybný a musí se vždycky ptát na všechny otázky. Argumenty a chování postav je nelogické a některé scény jsou nechtěně vtipné (scéna s rakovinou, smrt profesora Sorba). Těch je bohužel málo. Vizuálně je to natočené lépe než většina českých filmů, takže 1* za vizuál a druhá za zábavu. Pořekadlo: Allah je veliký. ()

KrestanFilms 

všetky recenzie používateľa

Film, který až se dostane do médií (teda jestli) bude mít zde na CSFD velmi slušnou sbírku odpadů. Proč? Protože přesně tak tady dopadají všechny filmy s poselstvím života. Uznávám, tento trochu právem, protože zde je toho nahuštěno příliš a navíc jednostranně... A zatímco křesťané z praxe vědí, že je to reál, ateistům nebo rádobyateistům (vědí že Bůh je, jen se mu vzpírají) to musí vypadat jako agitka, naprosté šílenství... Nicméně v mé sbírce filmů - TIPseznamu bude na hodně vysokých příčkách. ()

Melios 

všetky recenzie používateľa

Je mi jedno, čo si budete po tomto komentári o mne myslieť. Áno, som Kresťan. A verím v to ,že sa za mňa Ježiš obetoval, aby ma zachránil. To by som asi mal dať automaticky päť hviezd. Ale nedal som. Prečo? To hneď vysvetlím. Nie je to perfektný film. To ani zďaleka. Filmárom by som prepáčil amatérizmus, no čo im neospravedlním je ostré bodanie do ateistov a inovercov. Je pravda, že má film pekný námet - kresťan, ktorého skúša ateistický svet a snaží sa svetu filozoficky vysvetliť, kto je Boh ,(do konca filmu som vlastne nepochopil prečo by sa nejaký Kresťan dobrovoľne išiel trápiť na Filozofickú fakultu, keď asi každý vie aké "sekery" to učia), ale vážne bolo tak ťažké to nenatočiť miestami fanaticky? Ako je to pekný film, ale jediné, čo som si z myšlienky zobral bolo, že keď si Kresťan, si spasený a zachránený a ak si pohan potom sa budeš páliť v pekle na večnosť (nehovorím ,že to nie je pravda ,ale na, čo nás Boh učí byť ohľaduplný, tolerantný a dávať ľuďom nové šance, keď potom vznikne niečo ako tento film, ktorý má reprezentovať celú cirkev vďaka čomu v očiach nových "nasledovateľov" vyzerajú kresťania ako pokrytci). Fajn budem ignorovať celkovo klišé príbeh, generické rozdelenie postáv na zlých pohanov a dobrých kresťanov a pokúsim sa to brať inak. Bohužiaľ to nejde. Je to jednoducho priemerný kresťanský film, ktorý sa snaží podať SVOJE VLASTNÉ (a miestami divné) "prekrútené posolstvo", ktorý v tom návale filmov vôbec nevyčnieva. Nehovorím, že je zlé keď je film provokatívny, ale toto je už jednoducho cez čiaru. Postavy sú tiež zaujímavá téma. Odkiaľ berú tých hercov :D ? Veľmi ma prekvapilo, keď som zistil, že hlavnú postavu tú hra týpek, ktorý hral v nespočet seriáloch na Disney Channel. Kategóriou samou o sebe sú dejové chyby a absurdné finále, ktoré je vlastne len natočený živý koncert skupiny Newsboys. Mám ešte jednu otázku - uvedomuje si niekto na ČSFD (vrátane mňa), že komentáre k tomuto filmu sú asi tak užitočné ako názory Neo-nácka na oslavách štátneho sviatku Dňa víťazstva nad fašizmom? VERDIKT: God's Not Dead je nepodareným pokusom spraviť výborný kresťanský film s nevyužitým potenciálom, ktorý prerástol do pohŕdania svojimi blížnymi. Ak vás toto nedokázalo odradiť od dopozerania zbytku série, mňa teda áno. Preto filmu udeľujem za jeho myšlienku, námet a posolstvo priemerných 54% a subjektívnu Známku: C- ....Je na tomto filme niečo dobré? Shane Harper a soundtrack skupiny Newsboys?....asi...Ak, ale hľadáte nejaký podarený projekt podobnej kategórie za seba odporúčam film Do You Believe?, ktorý si ide nevyšlapanou cestou kresťanských filmov a nastoluje aj témy, ktoré nemusia byť pre všetkých príjemné. Tiež sa tam rado filozofuje (nie ako v God's Not Dead).... ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (17)

  • Väčšina filmu bola točená v Louisiane, avšak scéna koncertu v Houstone sa nakrúcala v Texase. Celý film bol natočený v priebehu 20 dní. (Martyska)
  • Ak profesor Radisson (Kevin Sorbo) požiada všetkých svojich študentov, aby sa zriekli svojej viery pre jeho predmet, pravdepodobne by v tomto bode mal byť žalovaný alebo prepustený, pretože takéto konanie by bolo porušením práva študentov podľa prvotného dodatku, ktorý garantuje slobodu náboženstva. (Pat.Ko)
  • Keď sa všetci postavia a povedia: „Boh nie je mŕtvy,“ je tam iba jeden študent, ktorý sa nepostaví. Počas nakrúcania sa herec zasekol v sedadle a nedokázal sa z neho postaviť. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama