Reklama

Reklama

Mikrokozmos

  • Česko Mikrokosmos (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Umelecký dokument Mikrokozmos je výsledkom dlhoročnej práce biológov Clauda Nuridsanyho a Marie Pérenn, ktorí sa výrazne venujú popularizácii svojho odboru. Spoločne natočili ojedinelý film, ktorý ponúka pohľad do prostredia malých tvorov (väčšinou z ríše hmyzu), žijúcich na obyčajnej lúke francúzskeho vidieku. Film obsahuje v úvode len krátky poetický komentár. Jeho hlavnou zložkou sú fascinujúce zábery a zvuky z malého sveta, ktorý sa nachádza mimo obzor bežného ľudského vnímania. Film zachytáva „obdobie" dvadsiatych štyroch hodín. Je ponorom do prostredia, kde vládnu úplne iné proporcie ako v našom svete. Týka sa to nielen priestorových či objemových pomerov (veľkosť jednotlivých aktérov voči steblám trávy či kvapkám vody), ale aj vnímaniu času. Tvorcovia pritom nachádzajú paralelu s ľudskou kultúrou. Film získal štyroch Cézarov. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (214)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Nádherný dokument o tom, co se nám děje pod úrovní podrážek bot, když jdeme po louce.... Již jsme si zvykli dívat se na dokumenty o zebrách, lvech, šimpanzích, ale tohle bylo poprvé, kdy se kameraman musel vybavit pořádným teleobjektivem aby nám přiblížil život slunéček, kudlanek, mravenců a jiného milého hmyzu :-) Dešťové bombardování bylo fantastické, stejně jako útok bažanta na mraveniště. Nechápu jak tohle někdo mohl vůbec natočit... Úvodní píseň mi dlouho zněla v uších. * * * * * ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Celkom fajn príbeh zo sveta prírody, dokument, ktorý vás zavedie do tých najminiatúrnejších svetov zvieratiek, ktoré tvoria začiatok a koniec potravinových reťazcov. Fascinujúce to pre mňa však nebolo, chce to trpezlivosť, je to skôr oddychovka a nanešťastie to chvíľami aj nudí, ale kamera je výborná a hudba ujde. ()

Reklama

cross 

všetky recenzie používateľa

Ke klasickému filmu tomu chybí příběh, k bezchybnému dokumentu komentář. Microcosmos si užijete především s dokonalým ozvučením a velkou obrazovkou. Téměř max. hodnocení je čistě za technické zpracování (které je dokonalé) a za neuvěřitelnou práci, kterou natáčení muselo dát. Jako klasický film to však hodnotit nelze a proto si dejte pozor, aby jste nečekali víc, než může Microcosmos vůbec nabídnout (jako já...)!!! ()

ibeh 

všetky recenzie používateľa

Z dokumentu o přírodě vzniklo umělecké dílo. Skvělé propojení nádherných záběrů kamery na mikro svět a krásné hudby. Jsou tam i humorné okamžiky. Povedené dílko, na kterém si dali tvůrci opravdu záležet. Však 15 let výzkumu, 2 roky příprav, 3 roky natáčení a 80 km filmu (v zajímavostech), tomu říkám maxi preciznost. Nechala jsem se unést a cítila jsem při sledování vůni louky, lesa a bzučení i kapky deště byly tak uklidňující....Pohlazení po duši. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Možno, že by sa tento film nedal považovať za najlepší prírodopisný dokument, určite však za najúchvatnejší, vďaka čomu prispieva dokonalá syntéza hudby, obrazu a zvuku. Hmyzia ríša nebola ešte nikdy predstavená tak neuveriteľne úžasne, pričom zábery nie sú vôbec upravované. Pochváliť treba aj dobre pasujúcu hudba a hlavne skvelé využitie zvuku, ktorý častokrát až šokuje. . Najviac potešia drobné epizódy ako láska slimákov, bažant pojedajúci mravce, valihnoj, ktorý si o slamku zapichol guľku trusu a snaží sa ju vytiahnuť alebo dážď. Ostatok filmu síce ponúka prekrásne zábery z iného sveta, avšak dejovo nijak neobstoja, takže v niektorých chvíľach je filme značne nudným, navyše tu chýba komentár, ktorý by mnohé scény lepšie priblížil a urobil by tak film zaujímavejší, nakoľko je síce úžasne sa na to dívať, avšak častokrát ani neviete o aké druhy sa jedná. 5 Cézarov je však rozhodne zaslúžených (produkcia, hudba, kamera, strih a zvuk), len škoda, že sa film aj napriek len hodine a štvrť zdá občas mierne nudným. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (7)

  • Pro dokument byla s pomocí tabletu a počítače speciálně vyvinuta kamera na dálkové ovládání. (mr.filo)
  • Scény z filmu byly použity ve videoklipu "You Don't Love Me (Like You Used to Do)" kanadské skupiny The Philosopher Kings. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama