Reklama

Reklama

Vôľa žiť

  • Slovensko Chce sa mi žiť (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mateuszovi diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a lekári jeho matke oznámili, že nikdy nebude schopný s ňou komunikovať, ani vnímať svet okolo seba. V skutočnosti je však chlapec intelektuálne v poriadku, je to jeho telo, ktoré ho zrádza, a nie jeho mozog. Celé roky trávi tým, že sa snaží dať svojmu okoliu najavo, že ho vníma a chápe, až napokon s pomocou svojho okolia dokáže túto komunikačnú bariéru prelomiť. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (97)

d.beseda 

všetky recenzie používateľa

Další skvost na letošním Febiofestu. I přes tragické téma čiší z filmu životní síla a optimismus. Až do závěrečných titulků jsem nechtěl věřit (a nevěděl jsem to), že Dawid Ogrodnik (představitel hlavní role) není vážně postižený a všechno to takle bravůrně dokázal zahrát. Mé hodnocení: 85%. Viděno: 22.03.2014 (Febiofest 2014). ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Mimoriadne pôsobivý film. Príbehovo i herecky. Film o živote, ktorý nepoznáme a nechceli by sme žiť ani nič o niekoľko úrovní lepšie. Veľmi ťažko sa hľadá vnútorný svet takto postihnutého človeka. Väčšina ľudí to odľahčí poznámkami typu: "Aj môj pes slintá, keď mu nesiem potravu." Okrem vzťahových a inštitucionálnych problémov, ktoré sú obsiahle a nejednoznačné, chcem oceniť výkon oboch hercov, ktorí postavu Mateusza stvárňovali. To boli výkony, pri ktorých bledne aj spomienka na Rain Mana. A aj keď som vo filme registroval niektoré nedostatky, nemali na môj celkový dojem väčší účinok, ako jednu hviezdičku. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade si treba uvedomiť, že film je podľa skutočnej udalosti, to len zvyšuje celkový pocitový zážitok z filmu. Ten chalanisko niekde žije svoj smutný osud a trávi čas. Nedokážem si predstaviť nič horšieho v živote, ako mať jasnú myseľ uväznenú vo svojom tele a nemôcť to nikomu povedať. Môžte len ticho pozorovať okolie a trápiť sa, že vám nikto nerozumie. Preto keď sa prvý krát po 26 rokoch chalanovi konečne podarilo dorozumieť sa s vonkajším svetom a jeho prvá veta znela: Ja nie som rastlina! Tak to už bolo naozaj na mňa veľa. Na také niečo sa nedá zabudnúť. Špeciálne musím tiež zložiť poklonu obom hercom - predstaviteľom detského a dospelého Mateusza, v prvom momente som si myslel, že ho hrajú naozaj postihnutí herci, až po filme som si našiel, že veď to boli zdraví ľudkovia. V tom prípade klobúk dole, o svojich hereckých kvalitách už naozaj nemusia nikoho presviedčať, v Amerike by jednému z nich určite priklepli Oscara. Tiež sa mi páčilo, ako bol celý príbeh spracovaný a divákovi prerozprávaný a ako jednotlivé udalosti boli veľmi vhodne dopĺňané Mateuszovými myšlienkami, no proste jedno veľké dramatické divadlo! Film by určite nemal chýbať u žiadneho milovníka poctivej drámy, úžasný a nezabudnuteľný majsterštyk. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Veľká pocta každému životu. Krásne posolstvo o tom, že ctiť si treba všetko živé a že hodnota jedného nestojí nad druhým. Viem si predstaviť, že keby sa to točilo na hollywoodsky spôsob, určite by tam pritlačili eutanáziu, nech to má ten šmrnc a vytlačíme z diváka viac sĺz. Poliaci to ponechali podľa skutočnosti, natočili to civilne, bez príkras a s výbornými vymyslenými komentármi, ktoré až tak vymyslené nemusia byť. ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Život je úžasný nenabízí silné téma zrovna moc s nadhledem (i když to tak může díky jisté přítomnosti humoru na první pohled vypadat), několikrát jsem v něm totiž celkem jasně vycítil vykonstruovanost (čímž samozřejmě nemyslím samotný příběh, ale způsob, jak byl v některých scénách/pasážích pojat). Problém s důvěryhodností jsem měl také s poslední kapitolou (než mi film podal „důkaz“ při závěrečných titulcích; na druhou stranu se divák těžko může dozvědět, co si filmaři oproti skutečnosti přimysleli). Pro mě je však snímek hlavně o hereckých výkonech a na ty jsem se také soustředil. A jak dětský, tak dospělý představitel Mateusze byli prostě skvělí a jejich gesta jsem jim snad bezvýhradně věřil (a u obou se rozhodně porozhlédnu po dalších snímcích, ve kterých se představili). Možná jsem do komentáře vložil přespříliš cynismu a nedůvěry, nicméně za mě to budou „pouze“ silné 4*. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Snímek je inspirován skutečnými událostmi. (majky19)

Reklama

Reklama