Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Táto veľkolepá dokudráma mapuje históriu nástupu a vlády najmocnejšieho imperátora v Európe v rannom stredoveku. Franský kráľ Karol Veľký, cisár Západu z rodu Karolovcov, vládol na súčasnom nemeckom území pred 1200 rokmi. Bol najmocnejším vládcom vo svojej dobe. Počas jeho vlády došlo k veľkému rozmachu vzdelanosti. Karol povolal na svoj dvor najlepších európskych učencov svojho času. Zomrel v r.814 v Aachene. Jeho expanziou vznikla na konci 8. a na začiatku 9. storočia najmocnejšia ríša - jej hranice siahali od Labe až po Apeniny a od Atlantiku po Severné more. Pápež ho korunoval za cisára - čo vyvolalo nevôľu Byzancie. Byzancia napokon uznala Karolovu cisársku hodnosť (812). Odvtedy mal kresťanský svet dvoch cisárov a dve nezávislé cisárstva: východné a západné. S použitím najnovších výskumných metód, dramatických rekonštrukcií a výpovedí historikov vám priblížime jednu z najpozoruhodnejších osobností európskeho stredoveku. (STV)

(viac)

Recenzie (8)

Ebon 

všetky recenzie používateľa

Slušně zpracovaný dokument o velkém panovníkovi (nejen činy, ale i postavou :-). Dramatizaci je dobře udělaná a ač bez epických scén, stále chytlavá. Zachycuje nejen panovnickou rutinu, ale i dramatické a kontroverzní momenty. Bohužel v některých momentech mi přijde, že Karlovi přehmaty jsou trochu zlehčovány a je mu "nadržováno". ()

Scaevola 

všetky recenzie používateľa

Obával jsem se, že tento dokument bude trpět stejnými neduhy jako mnoho jiných "moderních" počinů, tj. neustálým opakováním jedné myšlenky, připodobňováním i triviálních faktů k momentům z dnešního života či nadbytečným používáním digitálních efektů, ale byl jsem přijemně vyveden z omylu. Evropská produkce sice neresignuje na osobní pletky a detaily s diskutabilním dopadem, avšak drží si svůj naučný standard a překvapivě nenudí. Škoda jen, že vrcholí korunovací Karla na císaře a nevěnuje se systematicky oněm východnějším výbojům, které měly dopad na západní Slovany. ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Solidní pokus podle jedné kroniky mnicha, který se s Karlem Velikým osobně setkal (a protože ho obdivoval, v kronice mu občas nadržuje, nebo řekne neúspěchy zaobaleným jazykem), vyprávět životní osudy tohoto výjimečného krále. Hraná dramatizace má své skvělé momenty, kdy sestává z různých napínavých historek, a do toho vědci říkají nejnovější poznatky o té době či zkoumání pozůstatků Karla Velikého. Poněkud zvláštní je pak jen to, že Frankové mluví německy, ale jinak jsou všechny tři díly natočeny zajímavě a napínavě, nenudí. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ďalší veľmi hodnotný dokument o málo preskúmanej perióde dejín a o veľkom panovníkovi, ktorý dal slovanským jazykom a i ďalším iným pomenovanie kráľ. 3 časti celkom stačia, hoci nie všetky dobyvačné výpravy boli znázornené. Veľkým pozitívom je zobrazenie Karla ako človeka, bol to síce kráľ ale s rovnakými neduhmi, častokrát i väčšími, ako vlastnili bežní ľudia. Žiadna glorifikácia sa tu nekoná a to pridáva na hodnovernosti. Seriál je koncipovaný na základe poznámok jedného mnícha, ktorý nám ako jediný popísal napríklad aj skutočný vzhľad Karla Veľkého. A hoci tento bol skôr priaznivcom svojho cisára, vstupy novodobých historikov, ako aj komentáre rozprávača dávajú veci na pravú mieru. ()

Galéria (19)

Reklama

Reklama