Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (15)

  • Počas epidémie Rob (Tom Payne) navrhuje pitvu mŕtvoly, ale Ibn Sina (Ben Kingsley) to odmieta s tým, že islam pitvu zakazuje. Nie je to pravda. Hoci súčasný islam vníma lekárske pitvy ako problematickú záležitosť, väčšina súčasných odborníkov na islamské právo súhlasí s tým, že je prípustná s niekoľkými obmedzeniami a neexistuje jasný dôkaz, že stredovekí moslimovia boli v tomto odlišní. Túto prax podporilo množstvo stredovekých islamských medicínskych odborníkov. Je teda nepravdepodobné, že by Ibn Sina odmietol pitvať telo uprostred lekárskej krízy, ak by to ponúkalo nádej na potenciálnu liečbu. (Arsenal83)
  • Zobrazená smrť Ibn Sinu (Ben Kingsley) sa nikdy nestala. Presná príčina jeho smrti v roku 1037 vo veku 57 rokov nie je na 100% známa, historické záznamy poskytujú rôzne správy, ale najpravdepodobnejšie ho postihla kolika alebo žalúdočné problémy. Niektoré zdroje uvádzajú, že jeho chorobu mohol zhoršiť jeho náročný životný štýl a pracovné návyky. (Arsenal83)
  • Keď sa Rob Cole (Tom Payne) vráti do Anglicka, založí nemocnicu. V skutočnosti sa tak stalo až 300 rokov po ére zobrazenej vo filme. (Arsenal83)

Reklama

Reklama