Reklama

Reklama

Hornblower - Rovnaké šance

(TV film)
  • Česko Hornblower - Rovná šance (viac)

Obsahy(1)

Historicko - dobrodružná filmová séria životnej cesty Horatia Hornblowera, legendárneho britského dôstojníka, s vynikajúcim hereckým obsadením. Veľkolepé a výpravné ťaženia britského impéria nepoznali hranice. Práve naopak, neustále ich prekračovali. A v tom bol Hornblower lepší ako ktokoľvek iný. Už od verbovačky v prístavnom mestečku Portsmouth bolo jasné, že do služieb britskej armády vstupuje muž, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne. A jeho kariéra je dostatočne bohatá na to, aby sa pri tom nikto nenudil. Vojny zúria všade na okolo a my sa staneme spoločníkmi jedného z najudatnejších dôstojníkov svojej doby... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (68)

emma53 

všetky recenzie používateľa

To jsou filmy, které nám čas už nevrátí, kde loď byla skutečná loď a nebo alespoň tak vypadala. Kde možná nebyly ty bombastické triky dnešní doby a kde se řezali v úvozovkách normální kluci a né hejno kaskadérů. Je to těžká nostalgie. Jistě, že jsem ten film už viděla, ale teprve teď mám pocit, že Hornblowera můžu hodnotit čistě (ne)objektivně. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Silné tri hviezdičky som prvej časti filmovej série o britskom námornom dôstojníkovi dal najmä preto, že tento žáner sa nachádza viac-menej na okraji môjho záujmu. V každom prípade to bol príťažlivý film s presnou typológiou postáv, dobrými hereckými výkonmi a starostlivo pripravenými dobovými reáliami. Že trpel obvyklým nešvárom filmov tohto žánru (dobrí sú príliš dobrí a zlí príliš zlí), je možné pričítať na vrub už literárnej predlohe. V každom prípade ma zaujíma kam bude smerovať úroveň ďalších dielov série. ()

Reklama

Shakeus 

všetky recenzie používateľa

Nechci obviňovat tvůrce, tohoto jinak výborného televizního dobrodružného filmu, že by neměli základní znalosti o boji na moři během revolučních válek a historicko-technické chyby dělali schválně. Myslím, že se prostě natáčelo s tím, co bylo po ruce a k dispozici a i příběh byl sepsán tak, aby šlo o maximální dobrodružství. Problém tedy není s příběhem, vymýšlet se dá cokoliv a koneckonců scénář čerpal z knižní předlohy. Co mi ale lehce vadilo, že loď, na které se Horatio nacházel první část filmu, byla krásná 74 dělová řadová loď a uváděna zde byla jako bárka. Horší už bylo, když byla potopena! francouzskou lodí s pár děly, která poté prchala před Indy, což byla fregata s bezmála polovičkou děl než první Horatiova loď. Asi drobnost, ale já na to musel stále myslet. Více prostoru než jsem čekal, dostali i ostatní členové posádky a ne jen samotný Horatio, ale snad by to chtělo ještě maličko víc a naopak méně naivity. Potěšila i, na televizní film, zdařilá výprava. Takže pokud divák přivře oči a realitu na plátně přijme, vše ostatní je výborné a jedná se o znamenitý první díl, hádám dopředu, povedené série. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Pánečku, toto bolo niečo neskutočne krásne, čo mňa ako milovníka historických filmov naplnilo chrochtajúcim blahom. Má to pútavý dobrodružný príbeh, výbornú zápletku, fantastických hercov, výpravu, kostýmy, no proste nie je tu ani jedna chybička krásy. Hornblower mi nedal ani na chvíľu vydýchnuť a ja som si tak tento námornícko-dobrodružný príbeh užíval plnými dúškami. ()

filmmovier 

všetky recenzie používateľa

Atmosférický úvodní příjezd na loď odstartoval parádní příběh námořníka Hornblowera a také bezmála perfektní sérii, která mě velmi překvapila. Nejen že má výborné herce, zejména Ioana Gruffuda a Roberta Lindsaye a povedený český dabing (ten z ČT) ale hlavně vynikajicí příběh a atmosféru a neuvěřitelně filmové vzezření, televizně to nepůsobí ani trošičku, což je další velké plus. Má to parádní výpravu, vše působí reálně, příběh je napínavý, nenudící, perfektně graduje. Mě se to líbilo a rozhodně budu koukat dál, protože Hornblower se mi líbí, perfektní historická série, která vyčnívá a jen málokterá je tak dobrá. A hned napoprvé tak parádní příběh....85%. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Natáčelo se v Turecku, na Ukrajině a v Portugalsku. (Terva)
  • Speciálně pro tento seriál byla postavena loď s názvem „Grand Turk“ inspirovaná skutečnou lodí HMS Blandford. Na jedné straně byla natřena černou a na druhé červenou barvou, takže mohla sloužit jako britská nebo francouzská loď, v závislosti na úhlu, ze kterého byla točena. Dnes se tato loď nazývá Étoile du Roy (Královská hvězda) a je využívána zejména pro firemní akce a reklamní účely. (Untentrauer)
  • Skutečná HMS Indefatigable byla spuštěna na vodu v prosinci 1794. Měla velmi dlouhou a impozantní kariéru pod spoustou skvělých velitelů. Nicméně prvním z nich byl opravdu i Sir Edward Pelew, kterého ve filmu hraje Robert Lindsay. (Untentrauer)

Reklama

Reklama