Reklama

Reklama

Everest v réžii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z najtragickejších expedícii, pri ktorej majestátny masív poslal svojim vyzývateľom mrazivé varovanie. Píše sa polovica deväťdesiatych rokov a Himaláje sa stávajú obľúbenou turistickou destináciou. Na osemtisícovku už nešplhajú len skúsení horolezci, ale aj dobrodruhovia z celého sveta. Horskí vodcovia Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) napriek tomu nič nepodceňujú a do svojej expedície berú iba ľudí, ktorí majú niečo za sebou. Všetci sú skvele pripravení a vybavení, splneniu snov klientov by nemalo nič brániť. Stačí však malá odchýlka v pláne, náhla zmena počasia a kľúčovú otázku ,,Podarí sa nám horu zdolať?" vystrieda otázka omnoho zásadnejšia. ,,Dokážeme prežiť?" (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (25)

Trailer 2

Recenzie (993)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Skvělé drama "Člověk proti přírodě", kterému opravdu věříte, že je podle skutečné události, a které mohlo být i delší, protože jsou z něj cítit ty lepší filmové dobrodružné časy, kdy všechno nebyly jen triky a kdy štáb leccos doopravdy podstoupil (doporučuji zajímavé bonusové materiály o natáčení na blu-ray). Jason Clarke opět potvrzuje, jak výborný a sympatický herec to je, když se k němu dostane ta správná role, nicméně výborných herců tu je víc. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $55miliónovTržby USA $33,311,810Tržby Celosvetovo $137,443,644Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ tešil som sa na 3D skalnaté hory ale ostal som sklamaný, v tomto ohľade to moc perspektívy neprinieslo, veľmi málo záberov ktoré by pripomenulo hĺbku, veľkoleposť, rozpínavosť, prírodnú "desivú" krásu, tobôž aby ráznejšie vyrazili dych, to už dokument Príbehy tatranských štítov od Barabáša bol ďaleko viac dych vyrážajúci, tam som mal skutočný pocit nevôle z tých výšok štítov, k tomu tu máme mdlí dej vedení v tuctovej nevýraznej réžii Baltasara Kormákura, ten sa začína dosť zle formovať v rutinného režiséra bez nápadu a k tomu tak nabité herecké obsadenie a fakt moc nevyužité, nikto nejak zvlášť neohúri, taká popcorňovka ako Vertical Limit či Cliffhanger ďaleko viac ohúri, nehovoriac už o takom Páde do ticha ktorý toto hravo schová, šedý priemer /videl v kine 3D verziu: 60%/ ()

Reklama

POMO 

všetky recenzie používateľa

Každý, ku komu si vytvoríte sympatie, sa dostane do veľkého prúseru. To je jediná dramaturgická ambícia Everestu. IMAXový marketingový produkt, ktorý s širokoúhlym formátom využíva sotva polovicu IMAXového plátna. Načisto priemerný scenár bez jediného pamätihodného dialógu, momentu alebo postavy. Výborné medzinárodné obsadenie prakticky nemá čo hrať, a Gyllenhaalova postava, na ktorú sme sa tešili najviac, dostáva 3x viacej priestoru než v trailery. Vizuál pekný, prostredie Everestu autentické. Efektné zábery zhora na exponované traverzovanie pod Hillaryho schodom. Kľúčovou zbraňou filmu je intenzita výchrice, ktorá vás v kvalitne ozvučenom kine zarazí do sedadla (Dolby Atmos positive). Film chválihodne neprekrucuje realitu, nepatosuje a nezhadzuje sa vlastnou blbosťou (Vertical Limit). Ale tým všetkým sa pýši aj Nordwand, ktorý nezaváňa odbitou štúdiovou zakázkou a naopak s rozprávačským nadšením a záujmom o postavy popisuje historicky významnejší a v dianí dramatickejší výstup na švajčiarsky Eiger (ktorý je čo do náročnosti úplne iný level horolezectva než "choďák" na Everest). ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Jak praví klasik českého bigbítu Stromboli: "Prodíráš se vpřed. Jediná chyba - cesta končívá. Nevrátíš se zpět. Buď ty nebo ona, v tom to spočívá." Vizuální a faktická nádhera. Jason Clarke, jak jsem o něm zpočátku pochybovala, zda dokáže film utáhnout jako jeho nejnosnější postava, mě nakonec velmi přesvědčil o svých kvalitách. Jenom se ještě snažím zapátrat v paměti, jaké všechny filmy o posedlosti a lezení jsem viděla a jestli se mi některý zdál intenzivnější, protože sice nemůžu na žádný další přijít, ale přesto mám dojem, že k absolutnímu zážitku mi přece jenom ještě něco chybělo. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

Akčný dokument s hereckými hviezdami o tom, že na Everest môže každý, kto má prachy. Našťastie, opatrenia sa sprísňujú, ale trvalo to dobu a stálo niekoľko ľuďských životov, kým si to úrady aj chamtivý horský vodcovia uvedomili. Smutný, ale zároveň chladný film zo strany ľuďských vzťahov, nakoľko je to len jednoduchá konštatácia neprípustnej a zlej politiky vládnúcej v lezectve. Nepochybujem o tom, že podobne na tom sú aj ostatné atraktívne vysokohorské oblasti. Každopádne, Everest je presným filmom pre vytvorenie sebareflexie pre ľudí, ktorý nemajú súdnosť, a ohrozujú ako svoje, tak aj cudzie životy z dôvodu hýčkania svôjho ega. Pre mňa asi najhoršia ľuďská vlastnosť. Podmanivý a zároveň nepríjemný film, o ktorom som ešte dlhé dni uvažoval... 80% | Cinestar Anděl Praha, 26.9.2015 | ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (50)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 55 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Štáb byl během natáčení rozdělen na dvě skupiny. První natáčela exteriéry v Itálii a zahrnovala i herce. Druhá skupina byla tvořena pouze kameramany a horolezci, kteří natáčeli v Nepálu.  Dále se filmovalo ve Velké Británii. (Pria)

Súvisiace novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (viac)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (viac)

Reklama

Reklama