Reklama

Reklama

Bohovia sa museli zblázniť

  • Česko Bohové musí být šílení (viac)

Obsahy(1)

V púšti Kalahari žije kmeň „ľudí z buše“ v tichej harmónii s nehostinnou prírodou. Civilizácie sem doposiaľ nevstúpila a prelietajúce lietadlá sú považované za podivných vrčiacich bohov. Jedného dňa vyhodí pilot práve tu prázdnu fľašu od Coca Coly. Ľudia z buše sa pokúšajú oslavovať tohoto posla bohov, ale miesto očakávaného dobra prináša fľaša do kľudného života len nesvári a rozkol. A tak je Xi, ktorý ju objavil, vyslaný kmeňom na koniec sveta, aby tam nešťastný predmet bohom vrátil. Xi sa na svojej dobrodružnej ceste stretne s novinárkou Kate, mikrobiológom Andrewom, ale aj s čiernymi teroristami. Tento film bol divákmi na celom svete prijatý ako majstrovská komédia, s nápaditými gagmi, ktorú si nemožno nechať ujsť. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (341)

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Luxusní svěží a vtipná výprava mezi opičky. Ani po 40 letech od vzniku snímek neztratil vůbec nic ze svého naprosto osobitého šarmu. N!xau je neuvěřitelný sympaťák a hraje, jako by mě nad sebou bič otrokáře. Překvapivě snímek ovšem funguje i v rámci dalších dějových linií z bílé fronty. Snímek je plný hravých nápadů a nasadil tak ďábelské tempo, že divák prakticky nedostane příležitost od začátku do konce vydechnout. Tolik bláznivých nápadů člověk v jednom filmu jen tak nevidí. Prostředí, kde se vše odehrává je úplně nádherné a nechybí ani místní mýty - například ten o nosorožcích a ohni. Velice příjemné překvápko a určitě se časem vrhnu i na druhý díl. Chápu, že na 50. zhlédnutí už to nemusí být ono, ale pro nás, kteří mají to štěstí a televizi nesledují je to opravdu velmi svěží záležitost. Krásné 4 kousky posílám na černý kontinent. ()

Zagros 

všetky recenzie používateľa

Jde o primitivní komedii? Ano, ale jen v tom dobrém slova smyslu. Primitivní a pohodový svět Křováků je mi velmi sympatický. Kontrast mezi nimi a naší civilizací je zobrazen výborně a dokáže vždy spolehlivě rozesmát. Mám raději druhý díl, ale rovněž jednička je skvělá. Ústřední dvojice (bílých) hrdinů je také parádní a společně s českým dabingem a známým Ajajajajajaj! přidává čtvrtou hvězdu. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na strunu tohto zvláštneho filmu, ktorý by som označil ako prírodopisnú dobrodružnú grotesku. Africký film sa musí nejako odlišovať od tých našich euro-amerických, trochu akoby sa dobou vrátil do éry nemej grotesky, humor je špecifický, jednoduchší, a v kontraste s tým je množstvo poučných pasáží o prírode. Keď som sa tomu prispôsobil, užil som si nezáväznú zábavu, naviac si film robí srandu zo všetkých vážnych vecí, ktoré trápia Afriku. Tie témy ako likvidácia divých domorodých kmeňov, únosy, ozbrojené bandy by vydali na vážne drámy, ale to nebolo cieľom svojského tvorcu. ()

Elgin 

všetky recenzie používateľa

V dobe ked tato komedia dorazila i do nasho obecneho kina som prakticky nevedel o co ide, ale siel som i s kamosmi sa pozriet. Vyborny a vtipny pribeh na ktory som sa siel pozriet este raz aj s rodicmi a to bolo myslim prvy a posledny krat kedy som s nimi spolu bol vobec v kine. Pametam si, ze to bolo v ceskom zneni a to sa moc casto nestavalo u zahranicnych filmov, tak som si to mohol v tej dobe plne vychutnat. Nedavno som mal moznost tuto komediu vidiet i v povodnom (anglickom) zneni a bol to opet zazitok. Ako spoznat dobru komediu od plevov? Tim, ze Vas i s odstupom casu dokaze znovu rozosmiat a tento film to v plnej miere plni. Ani vo sne by ma predtym nenapadlo co vsetko sa da s pomocou flasky urobit. Nostalgicka spomienka. ()

zdeny99 

všetky recenzie používateľa

Originální komedie o snad nejoriginálnějším herci na světě, křovákovi N!xau-ovi. Jeho postavička je stejně tak bizarní, tak jako tahle ztřeštěná, ryze africká komedie. Jestli je nějaký film vyloženě africký, tak je to právě tento z kalaharské pouště, kam se nenápadně dostala reklama Coca-Coly, coby zlé věci, které se křováci nemohou zbavit. Bohužel tento krátký příběh je mnohem lepší než ty ztřeštěné honičky vzbouřenců s puškama. Pravá křovácká šaškárna, která baví od začátku do konce, je ale až v následujícím díle. [16643. hodnocení, 310. komentář, 78%] ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (23)

  • Na začátku filmu je záběr na město, což je jihoafrický Johannesburg. Avšak jeho název není zmíněn kvůli tehdejšímu silnému embargu. (Jimmy15)
  • Ve filmu se hovoří o Botswaně, avšak ve skutečnosti pocházela většina z herců z Namibie a filmování probíhalo v Jihoafrické republice. (Candice)
  • Ve filmu si zahrály československé samopaly vz.23 a vz.25, které byly vyřazeny ze stavů čs. armády a nahrazeny vzory 24 a 26. Vyřazené samopaly byly v padesátých letech 20. století posílány na Kubu a do některých afrických zemí. (mistel)

Reklama

Reklama